Update articol:

Constantin Frățilă a obținut în instanță suspendarea deciziei ASF prin care i-a fost retras avizul pentru conducerea SIF Transilvania (actualizare)

Sursa SIF Transilvania
Actualizare –  Constantin Frățilă s-a adresat ASF, cerându-i să comunice pieței că avizul său pentru conducerea SIF Transilvania este în vigoare

Constantin Frățilă s-a adresat ASF, cerându-i să comunice pieței că avizul său pentru conducerea SIF Transilvania este în vigoare. Dupa ce Constantin Frățilă a obținut în instanță suspendarea deciziei ASF prin care i-a fost retras avizul pentru conducerea SIF Transilvania, acesta a transmis Autorității o scrisoare, arătând că solutia instanței “este fara echivoc si produce efecte pentru toata lumea, inclusiv pentru SIF Transilvania SA, respectiv, incepand cu data de 17.01.2020 subsemnatul am aprobarea ASF pentru functia de membru in Consiliul de Supravefgere al SIF Transilvania SA, cu toate consecintele”. Incepand cu data de 17.01.2020, avizul ASF nr 422/26.07.2017 produce efecte similare cu cele de la data emiterii lui, potrivit lui Fratila.

Acesta a mai transmis catre Autoritate: “Astfel este foarte clar, atat pentru partile implicate in dosarul juridic, cat si pentru ceilalti, ca subsemnatul, incepand cu data de 17.01.2020, am dreptul sa-mi exercit atributiile de membru in Consiliul de Supraveghere.

Intrucat Avizul 422/26.07.2017 este in vigoare si avand in vedere Raportul Curent al emitentului SIF Transilvania SA, va solicit sa emiteti un comunicat cu privire la aceasta situatie, prin care sa reamintiti dlui. Mihai Fercala ca Avizul 422/26.07.2017 este in vigoare si ca sentinta instantei este EXECUTORIE, neavand nici o relevanta daca faceti sau nu recurs.”

*Constantin Fratila: Decizia instanței este executorie, ceea ce înseamnă că voi reveni în Consiliul de Supraveghere SIF3

Constantin Frățilă a obținut în instanță suspendarea deciziei ASF prin care i-a fost retras avizul pentru conducerea SIF Transilvania, potrivit unui raport transmis Bursei de Valori București.

SIF 3 a transmis: “S.I.F. Transilvania informează că dl. Constantin Frăţilă a depus la sediul societăţii un certificat de grefă emis de Curtea de Apel Constanţa prin care se atestă că prin Încheierea nr. 7/17.01.2020, pronunţată în dosarul nr. 8031/2/2018* s-a dispus „Admite în parte cererea. Dispune suspendarea executării deciziei nr. 1095/13.09.2018 emisă de Autoritatea de Supraveghere Financiară cu privire la retragerea aprobării calităţii de membru în consiliul de supraveghere a S.I.F. Transilvania S.A. acordată lui Constantin Frăţilă prin Avizul nr. 422/26.07.2017 până la soluţionarea definitivă a cererii privind anularea actului administrativ menţionat.Respinge cererea cu privire la suspendarea deciziei nr. 1212/10.10.2018 emisă de Autoritatea de Supraveghere Financiară în soluţionarea plângerii prealabile formulate de reclamantul Constantin Frăţilă. Executorie. Cu recurs în termen de 5 zile de la comunicare. Recursul se va depune la Curtea de Apel Constanţa sub sancţiunea nulităţii.”

S.I.F. Transilvania nu a fost parte în dosarul menţionat anterior. Valorificarea Încheierii se va putea realiza prin intermediul Autorităţii de Supraveghere Financiară.”

In septembrie 2018, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) i-a retras avizul lui Constantin Frățilă pentru funcția de membru în Consiliul de Supraveghere al SIF3 Transilvania, având în vedere că acesta era urmărit penal.

ASF a constatat, atunci, după ce a fost informată privind ancheta penală asupra lui Frățilă, că acesta nu mai îndeplinește criteriire reputaționale, prevăzute în Regulamentele ASF și în actul constitutiv al SIF3.

Atunci, SIF3 anunțase, anterior, despre dosarul penal al lui Constantin Frăţilă de la DIICOT, în care era acuzat de săvârşirea infracţiunii de manipulare a pieţei de capital: „S.I.F. Transilvania informează că în comunicarea din data de 29.05.2018 a D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Constanţa, emisă în Dosarul penal nr. 582D/P/2016, se arată că în acest dosar s-a dispus efectuarea urmăririi penale faţă de Frăţilă Constantin (membru al Consiliului de Supraveghere al S.I.F. Transilvania), S.C. ADMINISTRATION STOCK FINANCIAL S.R.L. (la data faptelor AMYCRIS TRANS S.R.L.), Cociu Neculai, Cociu (fostă Frăţilă) Maria Alexandra, Cociu Daniel, Alexe Gabriela, S.C. CONSULTING & CONSTRUCTION S.A., Mârleneanu Marilena, Purnavel Adriana, Bobelea Ramona şi Simion Dragoş, precizându-se că persoanele mai sus menţionate au dobândit calitatea de suspecţi.   Dosarul penal nr. 582D/P/2016 s-a format urmare sesizării A.S.F. din iulie 2016 privind infracţiunea de manipulare a pieţei de capital prin efectuarea de tranzacţii simulate cu acţiuni emise de S.I.F. Transilvania, faptă ce intră sub incidenţa art. 244 alin. (5) lit. a) pct. 1 din Legea nr. 297/2004 (infracţiune preluată în art. 114 din Legea nr. 24/2017)”.

La baza deciziei Curții de Apel Constanța s-ar putea să stea și faptul că între timp procurorii DIICOT Constanța au clasat dosarul deschis împotriva lui Frățilă și apropiaților acestuia, scrie newsonline.ro.

Constantin Frățilă ne-a confirmat că dosarul penal în care era cercetat a fost clasat și ne-a spus că decizia instanței este executorie, ceea ce înseamnă că va reveni în Consiliul de Supraveghere SIF3. El apreciază că raportul dat de SIF3 reprezintă “o tragere de timp și o noua încălcare a dispozițiilor instantelor de judecată.”

Ulterior retragerii avizului lui Frățilă, Dan Paul, președintele Asociației Brokerilor, a fost cooptat membru provizoriu al Consiliului de Supraveghere al SIF Transilvania.

Anterior deciziei Curtii de Apel, in procesul lui Frățilă contra ASF, în şedinţa Consiliului de Supraveghere SIF Transilvania din 15.01.2020 s-au desemnat ca membri ai Directoratului, pentru un nou mandat cu o perioadă de 4 ani, începând cu data de 20.04.2020 până la data de 19.04.2024, domnii Mihai Fercală, Iulian Stan și Ștefan Szitas.

De-a lungul timpului, Constantin Frăţilă a avut numeroase conflicte cu Mihai Fercală, preşedintele executiv al SIF Transilvania, legate de conducerea SIF3, soldate inclusiv cu plângeri penale, de COMCM, dar şi privind controlul Scut Constanţa, societate delistată în 2015.

BVBStiri BVB

VES SA (VESY) (22/05/2020)

Litigiiu la 22.05.2020

TERAPLAST SA (TRP) (22/05/2020)

Informare Depozitarul Central - operare diminuare capital social - nr. actiuni

CEMACON SA (CEON) (22/05/2020)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014