Fondul Suveran este forma ideală de a păcăli lumea că aperi economia națională, dar, de fapt, o scoți integral la mezat, consider deputatul PNL Daniel Gheorghe.
Acesta ne-a explicat: ”În vară, eu am votat împotriva Fondului Suveran, pentru că, în opinia mea, acest vehicul este ca un fel de joc la loterie cu economia naţională. Când pui toate ouăle de aur ale economiei românești într-un singur coş, riști ca acesta să cadă, iar statul român să se aleagă cu nimic. Nu putem să avem în acelaşi fond Aeroportul Otopeni, CFR, Hidroelectrica, Nuclearelectrica şi alte câteva fabrici unde statul este acţionar, unele cu profit şi unele cu pierderi. Este ca la ruleta rusească. Hai să zicem că vom înfiinţa un astfel de fond suveran, care va genera profit 2-3 ani. La un moment dat, este foarte posibil ca statul să ia din banii acestui fond pentru a acoperi găurile din salarizare sau pierderile provocate de o criză financiară internaţională, în loc să fie folosiţi pentru investiţii. Procedând în acest mod, există riscul foarte mare ca Fondul să intre în incapacitate de plată şi, cu siguranţă, atunci, se vor găsi nişte băieţi deştepţi care vor putea face o majorare de capital a Fondului, iar statul ar putea să piardă controlul foate uşor. Şi uite-aşa ne putem trezi cum amanetăm întreaga economie naţională şi înstrăinăm ultimele active strategice pe care economia României încă le deține”.
Deputatul PNL consideră că acest Fond nu are cum să fie înfiinţat, fără un aviz al CSAT.
Daniel Gheorghe a menţionat: “În momentul de faţă, prin crearea unui asemenea fond, statul lichidează capacitatea de auto-gestiune a companiilor şi anulează vrând-nevrând ordonanţa cu privire la guvernanţa corporativă pe baza căreia multe companii funcţionează în prezent având rezultate. Mai mult, statul lichidează pur şi simplu capacitatea companiilor de a reinvesti profitul şi de a putea să se dezvolte, făcându-le dependente de nişte jocuri financiare care, în orice moment, le-ar putea duce la colaps. De aceea, nu cred că acest fond poate exista mai mult de câţiva ani. Într-un astfel de fond are companii cu datorii uriaşe la stat, alături de companii cu profituri foarte mari. E ca şi cum ai pune un măr stricat lângă o grămadă de mere bune. Crearea unui asemenea fond suveran pare mai degrabă o iniţiativă de privatizare mascată a economiei nationale şi a resurselor strategice, la un preţ infim”.
Daniel Gheorghe crede că, aşa cum se prefigurează că se va înfiinţa Fondul Suveran, statul nu prea are multe pârghii de control: “Practic, Fondul nu va fi supravegheat. Acel comitet de conducere poate relativ uşor să se sustragă controlului statului”.
În opinia deputatului PNL, se poate face un fond de investiţii rezultat din profiturile care provenite din exploatarea resurselor naturale, zona redevenţelor, plus alte venituri, active şi creante ale statului român din străinătate: “Ştim foarte bine că statul mai mare încă de recuperat sume importante din străinătate, chiar de nivelul miliardelor de dolari. În baza acestor active şi a cumulării veniturilor rezultate din resurse, se poate crea un fond ca să fie listat pe marile burse internaţionale, care să facă investiţii în companiile româneşti. Atunci nu ar fi nici un pericol pentru economia naţională, dacă ar întâmpina probleme în activitate.
Noi avem deja experienţa Fondului Proprietatea. După parerea mea, crearea lui a fost o greşeală uriaşă. Trebuia ca statul să-şi asume într-o perioadă de timp faptul că va da o anumită cotă parte, nu totală, din plata despăgubirilor”.