Update articol:

Mircea Ursache: Fondul Suveran de Investiții și Dezvoltare – proiect antiromânesc (video)

Fondul Suveran de Investiții și Dezvoltare (FSDI) nu este o joacă,  aşa cum este el acum nu numai că excede practicilor europene, ci este un proiect antiromânesc, a declarat Mircea Ursache, fost președinte al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). 

În susținerea afirmațiilor, domnul Mircea Ursache a explicat: 

“Statul român nu va fi acționar la companiile din portofoliu, ci a găsit un intermediar – aşa-zisul Fond Suveran de Investiții și Dezvoltare (FSDI).

Pornesc de la ideea că actul normativ, inclusiv cele două hotărâri de guvern ulterioare, definesc acest FSDI ca o societate comercială pe acţiuni. Avem de-a face cu transmiterea unei informaţii false, care, conform legii pieţei de capital, este o infracţiune. Mai multe companii din structura Fondului sunt listate, au acţionari. O astfel de informație transmisă schimbă percepția investitorilor, fie instituţionali, fie privaţi. 

Există o decizie a Curții Constituționale a României (CCR) în speța transferării a 20% din Portul Constanța de la Ministerul Transporturilor către Consiliul Local Constanța. Atunci, CCR a spus că transmiterea dreptului de proprietate asupra pachetului deţinut de stat de la MT către autoritățile locale nu este constituțională. 

CCR mai spune că erorile de apreciere în redactarea unor acte normative nu trebuie să se perpetuze, ci trebuie corectate.

Să presupunem că am purcede la crearea unui FSDI. Nimeni nu a spus că  nu avem nevoie de un asemenea fond, dar nu de o societate pe acțiuni. Dividendele de peste 2 miliarde de euro nu vor mai merge la bugetul de stat din 2020. Cum vor fi compensate. 

Ideea de finanțare printr-o bancă nu ar fi decât un gaj pe averea privată statului, ceea ce ar fi o inepție.

Când vorbim de o astfel de entitate care adună atâta valoare – peste 10 miliarde de euro – trebuie să existe avizul CSAT. Nu numai avizul CSAT este obligatoriu, ci și guvernanța corporativă, transparența, raportarea trimestrială, semestrială, anuală este obligatorie. 

Din  Consiliul de Supraveghere trebuie să facă parte reprezentanții statului – Președinție, Guvern, Parlamentului, dar și societatea civilă. În plus, FSDI nu va trebui să rămână la mâna Ministerului de Finanțe”. 

 

BVB | Știri BVB

ANTIBIOTICE S.A. (ATB) (20/06/2025)

Antibiotice SA anunta finalizarea selectiei si desemnarii organelor de conducere

ALRO S.A. (ALR) (20/06/2025)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)