Update articol:

CREDERE: Întrunirea asociațiilor de consumatori pentru desemnarea reprezentantului în cadrul CSALB – sortită eşecului

Mai multe asociații de consumatori (cu sediul în București, dar și din alte regiuni ale țării), au fost invitate, ieri, la sediul ANPC pentru a se pune de acord cu privire la desemnarea unui reprezentant pentru poziția de membru în Colegiul de Coordonare al CSALB.

Dintre candidații propuși de asociațiile de consumatori, trei au și participat la această întrunire: Costel Stanciu, propunerea APC România; Dan Docan, propunerea Asociației InfoCons și Dorin Tănase, propunerea Credere și Asociatia Parakletos!

CREDERE susţine: “Din păcate, întâlnirea a fost sortită eșecului de la bun început, reprezentantul (nu candidatul) InfoCons susținând că întrunirea este nelegală, ANPC neavând nicio calitate în procedura de desemnare. În fapt, ANPC doar a pus la dispoziție sala, rămânând în sarcina asociațiilor să își aleagă un reprezentant. După multiple luări de cuvânt și fără a se ajunge la un consens, ar urma să aibă loc în perioada următoare o nouă întrevedere a asociațiilor de consumatori (în 30-60 de zile).

Dorin Tănase, persoana desemnată de Credere și Parakletos, a luat cuvântul și și-a exprimat dorința ca asociațiile prezente să nu părăsească sala până când nu se ajunge la un consens, în contextul în care consumatorii nu au un reprezentant în cadrul CSALB de peste 3 ani de zile. De asemenea, acesta a încercat să își prezinte activitatea derulată în ultimii 4 ani în sprijinul consumatorilor de servicii financiar-bancare, dar după numeroase întreruperi, întâlnirea a fost oprită atunci când reprezentantul InfoCons și a altor două asociații au decis să părăsească sala. Deși am insistat să ne punem de acord în cadrul acestei întâlniri, nu am reușit să convingem reprezentanții asociațiilor respective să rămână la discuții.

Menționăm că prezentarea activității și a obiectivelor de către candidatul Credere și Parakletos nu a fost deloc întâmplătoare. Art. 22 din OG 38/2015 arată că persoana desemnată în cadrul CSALB „dispune de o bună reputație, de cunoștințe și de experiență adecvată pentru exercitarea responsabilităților încredințate.” De asemenea, potrivit aceluiași act normativ, asociațiile de consumatori prezente vor lua decizia cu unanimitate de voturi.

Ne-a bucurat să vedem că reprezentanții unor asociații din țară, pe care nu am avut ocazia să îi cunoaștem până la această întrunire, au depus eforturi în sprijinul consumatorilor, în orasele unde își desfășoară activitatea.

Având în vedere cele precizate anterior, în contextul următoarei întâlniri a asociațiilor de consumatori, Credere și Parakletos propun următoarele:

INVITAREA REPREZENTANȚILOR PRESEI, astfel încât modalitatea de alegere a unui reprezentant să se bucure de transparență și orice consumator să aibă posibilitatea de a lua la cunoștință despre cele întâmplate la respectiva întrunire.

Ne exprimăm speranța că asociațiile de consumatori vor da dovadă de maturitate și că vor acționa în conformitate cu legea și cu interesele consumatorilor”.

 

BVBStiri BVB

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (14/04/2021)

VAN la data de 31.03.2021

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (14/04/2021)

Perioada inchisa tranzactionare 15.04.2021 - 14.05.2021

BURSA DE VALORI BUCURESTI SA (BVB) (14/04/2021)

Structura actionariat la data de 31 martie 2021