Update articol:

Credit Suisse consideră oferta UBS mult prea mică; Elveția cântărește interesele unei naționalizări totale sau parțiale a Credit Suisse

Credit Suisse Group Zurich

Naționalizarea totală sau parțială a grupului bancar Credit Suisse este luată în considerare de guvern, potrivit informațiilor Bloomberg. UBS a oferit până la 1 miliard de dolari, potrivit Financial Times. Credit Suisse consideră oferta mult prea scăzută. 

Agenția Bloomberg vorbește acum despre un alt scenariu și anume o naționalizare parțială sau totală a Credit Suisse. Potrivit presei de specialitate, care citează oameni familiarizați cu problema, aceasta ar fi singura opțiune viabilă în afară de preluarea de către UBS. Situația se poate schimba, deoarece situaţia este extrem de complexă.

Dar timpul se scurge: o soluție trebuie găsită înainte de deschiderea piețelor financiare din Asia. Astfel, autoritățile trebuie să aibă o soluție pe masă până la deschiderea bursei de la Tokyo, la ora 1 a.m. Credit Suisse este un jucător important în managementul averii din Asia. Dacă până atunci nu poate fi prezentată nicio soluție, există riscul unor tulburări masive la bursă. CS a pierdut deja sume uriașe din capitalul clienților din Asia în ultimele luni.

UBS se oferă să cumpere Credit Suisse pentru până la 1 miliard de dolari

„Statul se gândește fie să preia banca în totalitate, fie să dețină o participație semnificativă în cazul în care o preluare de către UBS nu are loc din cauza complexității încheierii tranzacției și a termenului scurt”, au spus sursele.

UBS s-a oferit să cumpere Credit Suisse pentru aproximativ 1 miliard de franci (1,1 miliarde de dolari), o tranzacție pe care banca elvețiană cu probleme se pare că o respinge cu sprijinul celui mai mare acționar al său, Saudi National Bank, au spus oameni care cunosc această problemă, citaţi de Bloomberg.

În timp ce autoritățile de reglementare și bancherii se îndreaptă spre o înțelegere care vizează calmarea piețelor, oficialii se confruntă cu alegeri brutale între a călca în picioare drepturile acționarilor sau a risca escaladarea crizei. O afacere la preț foarte scăzut, fără niciun cuvânt de spus pentru proprietari, riscă procese și obstacole pentru viitorii investitori internaționali care pun bani în Elveția. Dacă nu se ia nici o decizie în următoarele 12 ore, există riscul să fie şi mai rău, potrivit Bloomberg.

Credit Suisse, care a încheiat vineri cu o valoare de piață de aproximativ 7,4 miliarde de franci (8 miliarde de dolari), consideră că oferta UBS este mult prea mică și ar dăuna acționarilor și angajaților, potrivit surselor. Valoarea contabilă a acțiunilor Credit Suisse a fost anul trecut de 45 de miliarde de franci.

 

 

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (27/03/2023)

Notificare rascumparare actiuni proprii 20 - 24 martie 2023

MedLife S.A. (M) (27/03/2023)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 20 - 24 martie 2023

BANCA TRANSILVANIA S.A. (TLV) (27/03/2023)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 20.03.-24.03.2023