Update articol:
După promovarea de către agenția FTSE,

Cristian Agalopol, Citi: Sper ca România să fie inclusă în monitorizarea MSCI în vederea trecerii la statutul de piață emergentă în iunie 2020 și să promoveze după un an

Upgradarea României la statutul de piață emergentă secundară de către agenția FTSE Russell este extrem de importantă, pentru faptul că a venit după 25 de ani și este prima promovare, ne-a spus Cristian Agalopol, preşedintele grupului de lucru pentru piaţa de capital & servicii financiare din cadrul AmCham Romania și Director Departament Clienti Custodie Citi.

“Nu am nicun dubiu că și celelalte agenții de rating vor încerca să se alinieze. La MSCI, în raportul de anul acesta, au îmbunătățit ratingul pe care îl dau României, ca urmare a implementării tranzacțiilor OTC (înafara pieței). Sper ca, în iunie anul viitor, România să fie inclusă pe lista de monitorizare MSCI, pe care, dacă știm să ne facem temele cum trebuie și continuăm procesul de reformă și listare a companiilor statului, nu ar trebui să stăm mai mult de un an”, ne-a precizat Cristian Agalopol.

FTSE Russell a anunțat, aseară, trecerea României la statutul de piață emergentă secundară. Cele trei companii românești care îndeplinesc criteriile de eligibilitate pentru a fi incluse in indicii FTSE sunt Romgaz, Banca Transilvania și BRD.

Cristian Agalopol considera că decizia FTSE a venit ca urmare a eforturilor din ultimii ani de îndeplinire a criteriilor calitative, care iau în calcul activitatea de împrumuturi de acțiuni, de transfer de active, implementarea tranzacțiilor OTC.

“Cu privire la criteriile cantitative, metodologia FTSE ia în calcul trei companii. Cu siguranță, unul din argumentele importante în decizia de a promova a fost și faptul că, pe lângă cele trei companii, există și altele care sunt foarte aproape și care îndeplinesc criteriile din punct de vedere al dimensiunii. De exemplu Petrom, Transelectrica. Sunt dintre companiile mari de stat, care au fost listate. Este unul dintre cele mai bune exemple că piața de capital din România are nevoie de susținere din partea statului să continue procesul de privatizare, mai ales că una din cele trei companii care îndeplinesc citeriile de lichiditate este Romgaz. Este un semnal pentru stat să susțină demersurile noastre de a upgrada piața și de a reduce decalajul dintre piața de capital românească și piețele emergente imporante. Ne luptăm într-o ligă superioară și gradul nostru de competitivitate trebuie să fie mult mai mare”, a mai spus Agalopol.

Potrivit acestuia, investitorii care au în vedere piețele emergente se vor uita mult mai îndeaprope la România, in special la cele trei companii care indeplinesc criteriile de lichiditate, dar și la cele care indeplinesc criteriul de dimensiune, pentru că se așteaptă ca și acestea să își reducă decalajul de lichiditate.

Adrian Tănase, BVB: Tranzacțiile OTC au ajutat la îndeplinirea criteriului de lichiditate și la promovarea BVB la statutul de piață emergentă

BVBStiri BVB

ALTUR S.A. (ALT) (03/04/2020)

Comunicat reducere activitate

MedLife S.A. (M) (03/04/2020)

Raport conf. art. 82 din Legea 24/2017 - Februarie 2020

TURISM FELIX S.A. (TUFE) (03/04/2020)

Hotarari AGA O din 03.04.2020

FOND DESCHIS DE INVESTITII ETF TRADEVILLE (TVBETETF) (03/04/2020)

Notificare privind numarul si tipul de investitori