Update articol:
Dosarul cesiunilor Bancpost către o entitate neautorizată din Olanda

Decizie pe fond: Instanța dă câștig de cauză Băncii Transilvania (Bancpost), în procesul cu ANPC (vezi reacția Credere)

Banca Transilvania a câștigat, astăzi, pe fond, procesul cu ANPC, în care contestase o amendă dispusă de Autoritate, în vara anului trecut, pentru încălcarea prevederilor legale de către Bancpost, bancă ce a fost preluată de BT.

Judecătoria sectorului 2 a admis, astăzi, plângerea contravenţională formulată de BANCA TRANSILVANIA SA (fostă BANCPOST SA) în contradictoriu cu  AUTORITATEA NAŢIONALĂ pentru PROTECŢIA CONSUMATORILOR, a anulat procesul verbal contravenţional seria ANPC, nr. 0765283/06.08.2018 și a scutit banca de plata amenzii în cuantum total de 150.000 lei. 

Hotărârea pronunțată astăzi de către Judecătoria sectorului 2  nu are caracter definitiv, atât ANPC, cât și Bancpost, având posibilitatea de a depune cerere de apel. Abia după soluționarea apelului hotărârea devine defintivă.

Ion Robu, reprezentantul Asociației Credere, ne-a declarat: “Debitorii sunt foarte dezamăgiți de soluție, iar dezamăgirea nu este atât una una emoțională, cât mai degrabă una ce ține de latura tehnică, juridică a lucrurilor. Speța este foarte clară, iar argumentația ANPC extrem de bine întemeiată. Dar se pare că argumentele juridice nu contează prea mult în fața instanțelor din România, atunci când este vorba de bănci. Dacă în alte tipuri de spețe (dare în plata, înghețare curs, clauze abuzive etc.) a existat o întreagă dezbatere publică asupra argumentelor juridice și a interpretărilor temeiurilor de drept, aici lucrurile sunt cât se poate de simple: Bancpost nu avea cadru legal să cesioneze credite performanțe, iar entitățile din Olanda, să perceapă dobânzi și comisioane. Mai este apelul, dar rămânem extrem de rezervați în ccea ce privește șansele de reușită. Decizia de astăzi e o lovitură grea pentru debitorii care mai sperau la o rezolvare pe cale juridică a unor probleme evidente, care persistă de peste 10 ani de zile. Așteptăm motivarea judecătorului, încă sperăm să fie o problema de procedura și nu una de fond a speței în cauza”.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a sancționat contravențional Bancpost S.A., în vara anului trecut, cu amendă în valoare de 150.000 lei, pentru încălcarea prevederilor legale privind practicile comerciale incorecte conform Legii 363/2007, cât și pentru afectarea intereselor economice ale consumatorilor, conform O.G. 21/1992(r2), potrivit unui comunicat al ANPC.

Autoritatea susţine: „Astfel a fost aplicată măsura complementară «Restituirea sumelor de bani percepute nejustificat pentru întreg portofoliul de credite cesionat de către Bancpost S.A (fie direct, fie prin intermediul altor societăți, respectiv EFG New Europe Funding II B.V., Eurobank Ergasias S.A. etc. fără a ne limita) reprezentând dobânzi, dobânzi penalizatoare, penalități calculate și reținute în perioada 11.07.2008-27.03.2018, când cesionar a fost EFG New Europe Funding II B.V. (actuală ERB New Europe Funding II B.V.)».
În urma acțiunii de control au fost verificate aspecte privind cesiunea de creanțe de la Bancpost S.A. la EFG New Europe Funding II B.V. (actuală ERB New Europe Funding II B.V.), fiind o persoană juridică neautorizată. În consecință, având în vedere faptul că, față de debitorii cedați nu au fost îndeplinite formalitățile prevăzute de lege pentru opozabilitatea cesiunii de creanță, instituția de credit cedenta Bancpost S.A. are calitate procesuală pasivă și nu se justifică calitatea de creditor a cesionarului față de debitorii cedați. Întrucât cesionarul creditului nu a avut calitatea de bancă, instituție de credit autorizată, dobânda calculată și reținută trebuia să fie zero pe întreagă perioada a cesionarii 11.07.2008-27.03.2018.
Cu privire la aceste aspecte, ANPC a informat și următoarele instituții: Agenția Națională de Administrare Fiscală, Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, Oficiul Național de Prevenire și Combaterea Spălării Banilor și Banca Națională a României”.

 

Judecătoria a transmis astăzi: 

“Tip solutie: Admite plângerea
Solutia pe scurt: Admite plângerea contravenţională formulată de petenta BANCA TRANSILVANIA SA (fostă BANCPOST SA) în contradictoriu cu intimata AUTORITATEA NAŢIONALĂ pentru PROTECŢIA CONSUMATORILOR. Anulează procesul verbal contravenţional seria ANPC, nr. 0765283/06.08.2018. Exonerează petenta de plata amenzii în cuantum total de 150.000 lei şi înlătură măsurile de remediere dispuse. Respinge cererea petentei privind restituirea amenzii, ca inadmisibilă. Respinge cererile de intervenţie voluntară accesorie formulate în favoarea intimatei de către intervenienţii Biziniche Carmen Simona, Luchici Adrian Mihail, Pitrel Lidia, Iela Ion, Sandu Elena şi Păduroiu Dorin, ca neîntemeiate. Respinge cererea intervenientei accesorii Pitrel Lidia de obligare a petentei la plata cheltuielilor de judecată. Cu drept de apel, în termen de 30 zile de la comunicare. Cererea de apel se depune la prezenta instanţă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 03.04.2019″. 

După emiterea procesului verbal de către ANPC, Bancpost a contestat în instanță procesul-verbal, măsurile de restituire dispuse fiind de drept suspendate. În data de 27 martie 2019 judecătorul din dosar a amânat pronunțarea pentru astăzi. 

ANPC: Dobândă zero la creditele cesionate de Bancpost către EFG New Europe Funding Olanda

 

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (02/02/2023)

Reluare tranzactionare - ora 10:00 - conform Codului BVB - operator de piata reglementata (Titlu II - art. 115 si Titlu III - art. 6) - Decizie ASF nr. 84/02.02.2023 - aprobare document oferta publica de cumparare actiuni FP

OMV PETROM S.A. (SNP) (02/02/2023)

Rezultate financiare preliminare la 31 decembrie 2022

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (01/02/2023)

Raport auditor S2 2022 art. 108 Legea 24/2017 (R)