Update articol:

DIICOT: Sunt în lucru două dosare penale privind City Insurance; o cauză care face referire la Euroins se află pe rolul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție

pixabay.com pixabay.com

Pe rolul DIICOT sunt în lucru două dosare privind activitatea City Insurance, iar o cauză care face referire la Euroins se află pe rolul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, potrivit unui răspuns al DIICOT, la solicitarea Financial Intelligence referitoare la stadiul stadiul dosarelor City Insurance și Euroins, care se află pe masa procurorilor. 

Referitor la City Insurance, DIICOT spune: “Facem precizarea că pe rolul DIICOT – Structura Centrală sunt în lucru două dosare având ca obiect comiterea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, înșelăciune , fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, fals informatic și bancrută frauduloasă, urmărirea penală nefiind finalizată până în prezent (etapa in rem)”.

Cu privire la Euroins, procurorii ne-au transmis: “Pe rolul DIICOT nu au fost identificate dosare care să îndeplinească criteriul menționat în
solicitare (n.r. Euroins), iar din verificările pe surse accesibile publicului, a rezultat faptul că o cauză care face referire la persoana juridică invocată se află
pe rolul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție”.

  • Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a sesizat Parchetul în cazul City Insurance în aprilie 2021

În septembrie 2021 , procurorii din cadrul Secției de urmărire penală și criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au ridicat documente de la City Insurance, într-un dosar penal pentru delapidare, bancrută frauduloasă, spălare de bani, fals informatic, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals, potrivit unui comunicat al Ministerului Public.

Pe 17 septembrie 2021, ASF a decis retragerea autorizaţiei de funcţionare a Societăţii Asigurare-Reasigurare City Insurance şi a solicitat deschiderea procedurii falimentului împotriva societăţii.

În perioada 2014 – 2021, ASF a impus societăţii City Insurance SA, dar şi conducerii societăţii mai multe sancţiuni, respectiv amenzi în valoare totală de 18.736.666 lei şi a emis o decizie de majorare de capital de solvabilitate aplicată societăţii de 16.500.000 de euro.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a sesizat Parchetul în cazul City Insurance în aprilie 2021, dar au fost trimise informări, încă din 2020 la Oficiul de Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, potrivit lui Daniel Apostol, Director Direcția Comunicare și Educație Financiară din ASF.

* ASF a sesizat Parchetul și în cazul Euroins
Un raport întocmit de un avertizor de integritate, în legătură cu situația de la Euroins, a ajuns la Autoritatea de Supraveghere Financiară, iar de acolo la Parchet. Potrivit evz.ro, cei de la Euroins nu au comunicat către ASF informații despre toate dosarele de daune aflate în lucru sau decontate către parteneri.

În documentele care au ajuns la ASF, se arată că listele cu daunele de la Euroins conțin rubrica ”nu raportăm”. În una dintre notele interne se arată că nu au fost raportate 13.351 dosare de daune, în timp ce în a doua notă se vorbesc despre 16.000 de dosare. Specialiștii în domeniu au susținut, potrivit evz.ro, că prin această metodă se ”manipulează indicatorii de solvabilitate, firma neavând atâția bani cât să acopere toate dosarele”.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a depus o plângere penală, despre situația de la Euro Ins, după ce Consiliul de Conducere a decis în unanimitate acest lucru.  ”Autoritatea de Supraveghere Financiară nu comentează aspecte care fac obiectul unor anchete penale sau dosare aflate pe rolul unor instituții sau al unor autorități sau organe de specialitate ale statului. Dar vreau să menționez că ori de câte ori în urma acțiunilor noastre de supraveghere și de control, în temeiul prerogativelor legale pe care le deține ASF, la momentul în care au rezultat suspiciuni cu privire la o posibilă încălcare a dispozițiilor în materie penală, Autoritatea de Supraveghere Financiară a sesizat până acum și sesizează, dacă va fi cazul, organele competente cu privire la aspectele constatate. Şi, de altfel, dacă verificat istoricul sancțiunilor pe care le-am dat aceste companii în ultima perioadă în ultimii 2 ani veți vedea incidența măsurilor luate cu privire la această companie”, a spus Daniel Apostol, director de comunicare în cadrul ASF, pentru Antena 3.

BVB | Știri BVB

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (24/05/2024)

Schimbari in conducerea societatii

INFINITY CAPITAL INVESTMENTS S.A. (INFINITY) (24/05/2024)

Demersuri vanzare pachet de actiuni detinut la Constructii Feroviare Craiova

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (24/05/2024)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (24/05/2024)

Document informare - alocare actiuni gratuite

S.P.E.E.H. HIDROELECTRICA S.A. (H2O) (24/05/2024)

Raport tranzactii cu parti afiliate Hidroelectrica - Transelectrica