Update articol:

Dragnea către Viorica Dăncilă: “Interveniţi de urgenţă în energie, în gaze, în justiție, la jocurile de noroc, în sistemul bancar” (video)

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a cerut astăzi cabinetului Dăncilă să intervină de urgenţă în energie, gaze, justiţie, jocuri de noroc şi sistemul bancar. Acesta a spus: 

“Să vorbim despre preţul la gaze. Vorbim de gazele din subsolul României. (…) Înţeleg că sub pretextul liberalizării, companiile din energie şi din sectorul gazelor naturale intenţionează să declanşeze alte creşteri de preţuri.
Gazele sunt tot acolo, se extrag tot de acolo, utilajele sunt aceleaşi, instalaţiile aceleaşi, procerdurile aceleaşi. Nu a crescut nimic. Unii zic ca preţul de cost este undeva la 40 de lei/MWh. Alţii zic 27 de lei, dar eu zic 40 şi ceva lei. Te uiţi că firmele vând  cu 70 de lei, cu 80 de lei, cu 90 de lei, cu 140 de lei/MWh. Te gândeşti, frate, dar ce s-a întâmplat? Adică noi vorbim de gazele din România, din subsolul românesc, care ajung şi la populaţie şi care, în loc să ne ajute să dezvoltăm economia, să reindustrializăm această ţară, vor să o pună pe butuci, cu gazele noastre. Nu vreau să le naţionalizăm, dar vreau să instituim regulile corecte, cinstite. Eu cred că Guvernul condus de doamna Dăncilă nu trebuie să mai tolereze un asemenea comportament şi de aici, de la tribuna Consiliului Național, vă cer să interveniți de urgență. Adică, în domeniile despre care am vorbit până acum, în energie, în gaze, în justiție, la jocurile de noroc, acum e impozit pe profit, dar ei n-au profit, uitați-vă la cifra de afaceri, totuși”.

INTERVIU EXCLUSIV – Dorinel Ursărescu, ANRM: “Nu este justificată o majorare a preţului la gaze”

 

Preşedintele PSD a mai susținut că de la sistemul bancar toate țările așteaptă să facă profituri, dar să sprijine economia: „De la sistemul bancar, țările așteaptă să facă profit, dar să facă profit sprijinind economia. Eu zic că Guvernul ar trebui să ia măsuri serioase în ceea ce privește lăcomia bancară și evoluţia ROBOR. Pentru că noi suntem în situația în care noi ne uităm cu toții, ca un popor blând, cum se joacă marile bănci între ele și stabiliesc ele dobânda pe care trebuie să o plătească românul. 

Sistemul bancar nu sprijină economia. Avem cele mai mari diferențe între dobânzile la credite și depozite. Diferenţa este de 7% în România, în condiţiile în care în UE diferenţa e de 2,1%. Şi acolo sistemul bancar sprijină economia. La noi nu.  În schimb te întrebi pe ce fac profit, pe jocul cu ROBOR, pe care-l stabilesc între dumnealor. E foarte bine că fac profit. De exemplu, anul acest au făcut profit de 5,6 miliarde de lei. Dacă făceau profit sprijinind economia, era în regulă, dacă nu, eu zic că orice lăcomie, în orice domeniu, trebuie să fie ponderată. Sunt sigur că aveți suficiente metode, suficiente idei, ca foarte rapid să apară aceste măsuri. Poate chiar săptămâna asta, dl Teodorovici, Darius Vâlcov, ești aici, coruptule? Dna Dăncilă puneţi-i la treabă că sunt convins că o să facă treabă bună”.

 

Dragnea: „Ne dorim ca toate companile care lucrează în România să plătească taxele aici, în România”

تم النشر بواسطة ‏‎Partidul Social Democrat‎‏ في الأحد، ١٦ ديسمبر ٢٠١٨