Update articol:

eToro: Presiune pe sectorul tech. Băncile centrale încearcă să calmeze temerile privind inflația, pe măsură ce creșterea randamentelor obligațiunilor depreciază piețele din SUA și Europa

etoro platforma Sursa Facebook eToro

de Ionuț Paulenco, analist eToro

În ciuda comentariilor liniștitoare ale Fed că nu se va grăbi să crească ratele dobânzilor, randamentele obligațiunilor au crescut brusc, ceea ce a determinat scăderea prețurilor acțiunilor tech. Randamentele mai mari reflectă așteptările unor rate mai mari ale dobânzilor, ceea ce înseamnă că împrumuturile devin mai scumpe. Companiile care cresc rapid, în special cele din sectorul tehnologiei, trebuie să împrumute mult capital pentru a-și finanța extinderea, iar dobânzile mai mari le pot afecta marjele de profit.

Investitorii cred acum că stimulul de 1,9 trilioane de dolari accelerează recuperarea post-covid, ceea ce va forța în cele din urmă Fed să ridice ratele dobânzilor pentru a stopa inflația – iar acest lucru s-ar putea întâmpla mai devreme decât se aștepta inițial. Potrivit noii evaluări a Fed pentru 2021, PIB-ul american este acum de așteptat să crească cu 6,5% în acest an, iar inflația cu 2,4% (vs previziuni din decembrie, când Fed a anticipat o creștere cu

4,5% și respectiv 1,8%). Rezerva Federală a promis însă că va menține rata dobânzii cheie la nivelurile actuale până când inflația se va stabiliza la un nivel de 2%, și că nu va ridica dobânda până când piața muncii nu se va recupera complet. Cererile de ajutor de șomaj au continuat să crească, ajungând la 770.000 în martie, dar este de așteptat ca șomajul să scadă de la 6,2% cât e acum la 4,5% până la sfârșitul anului 2021.

Însă în ciuda știrilor negative dinspre piețe de saptamâna trecută, nu toate lucrurile merg spre rău. Distribuirea cu succes a vaccinurilor înseamnă că sectoarele economice afectate de pandemie revin acum la normal. Cinematografele, restaurantele, magazinele retail – toate aceste sectoare s-au redeschis chiar la timp pentru a absorbi o parte din cei 1.400 de dolari primiți de majoritatea americanilor săptămâna aceasta de la guvern. Aceste sectoare care au suferit cel mai mult în timpul pandemiei și-ar putea reveni deci foarte curând și am putea vedea o creștere mare a vânzărilor în următoarele rapoarte financiare.

Cu toate acestea, în Europa, distribuirea mai lentă a vaccinului și sosirea unui al treilea val de infectare înseamnă că redresarea economică a Europei va veni probabil la câteva luni după SUA. În timp ce Banca Centrală Europeană se așteaptă ca inflația să fie volatilă pe termen scurt, acest lucru nu o va determina să crească ratele dobânzilor care sunt în prezent la zero. BCE a dat asigurări că atât companiile, cât și guvernele pot conta pe rate ale dobânzilor stabile și scăzute în viitorul apropiat pentru a-și proteja revenirea economică.

BVBStiri BVB

ROMCARBON SA (ROCE) (13/04/2021)

Desfasurare conferinta telefonica investitori si analisti 13 Aprilie 2021

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (13/04/2021)

Ziua Investitorului Bittnet - 15 Aprilie 2021

SIF MUNTENIA S.A. (SIF4) (13/04/2021)

VAN la data de 31 martie 2021

ALTUR S.A. (ALT) (13/04/2021)

Completarea ordinii de zi a AGOA si AGEA din data de 27/28.04.2021

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (13/04/2021)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 06.04.2021 - 12.04.2021