Teodorovici: “Dacă preşedintele spune că e foarte interesat de bugetele structurilor de siguranţă naţională de ce nu a convocat CSAT azi?”
Pe rectificarea bugetară nu sunt argumente legale şi nici de altă natură pentru care să nu fie convocat Consiliul Suprem de Apărare a Ţării cât mai repede, a declarat, vineri, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici. “Dacă tot spune că e foarte interesat de bugetele structurilor de siguranţă naţională (preşedintele României, Klaus Iohannis n.r.), de ce nu a convocat CSAT azi, sau luni, sau marţi şi nu pe 4 septembrie. Înţeleg să fii în concediu, dar cred că problemele ţării sunt primele care contează. Pe rectificarea bugetară nu sunt argumente legale nici de altă natură pentru care să nu fii convocat CSAT cât mai repede, să avem o discuţie deschisă despre fiecare chestiune pe care dânsul nu o înţelege sau nu vrea să o înţeleagă. Aduceam argumente foarte clare şi încheiam această discuţie”, a afirmat Eugen Teodorovici, la Antena 3.
El a explicat că, în mandatul de ministru al Finanţelor din 2015, a efectuat două rectificări bugetare şi nu a avut avizul CSAT, precizând că o rectificare de buget se realizează pentru întreaga economie, nu se poate face numai pentru o parte dintre ordonatorii de credite, iar ceilalţi să fie lăsaţi separat.
Totodată, Teodorovici a explicat că această rectificare este necesară întrucât, în acest an, au produs efecte atât Legea salarizării cât şi acte normative adoptate de Parlament cu un impact de aproximativ 4 miliarde de lei în buget.
“E normal să faci o reaşezare pe fiecare ordonator de credite pentru ca lucrurile să meargă corect până la final de an. Că sunt pensii, salarii, cheltuieli pentru investiţii sau cheltuieli legate de calamităţi naturale precum inundaţiile şi pesta porcină africană. Sunt evenimente care nu au fost anticipate la începutul anului”, a mai spus Eugen Teodorovici.
Mai mult, ministrul Finanţelor speră să fie ultima dată când se cere avizul CSAT pe rectificarea bugetară şi a arătat că poate ar trebui modificată Legea care se referă la funcţionarea CSAT, astfel încât să existe o prevedere care să spună foarte clar că CSAT verifică dacă ceea ce are ca şi cheltuială prevăzută asigură respectarea angajamentelor asumate de România.
Pe de altă parte, Eugen Teodorovici l-a somat pe preşedintele Iohannis să înceteze cu aprecierile la adresa Guvernului. “Îl somez în mod public pe preşedinte să înceteze cu aceste aprecieri total nejustificate la adresa Guvernului”, a subliniat şeful de la Finanţe. Acesta a arătat că, imediat după şedinţa CSAT din 4 septembrie, Guvernul se va reuni în şedinţă, pe 5 sau 6 septembrie, pentru aprobarea primei rectificări bugetare din acest an.
Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut, vineri, că Guvernul minte, punctând că Executivul putea să facă rectificare bugetară în orice domeniu fără niciun aviz de la CSAT, cu excepţia zonei de securitate naţională.
“Iată o nouă minciună marca PSD şi o nouă minciună a Guvernului incompetent Dăncilă. Nu-mi place să repet aceste lucruri, dar nu pot să găsesc alte calificative. Guvernul îi minte pe români şi guvernează într-un mod pe care pot să îl explic doar ca şi cinism, altceva decât cinism nu este. (…) Guvernul poată să facă orice rectificare bugetară fără niciun aviz de la CSAT, fără să îmi ceară părerea, cu excepţia zonei de securitate naţională. Citesc astăzi în gazetă că Guvernul nu poate să dea pensii sau salarii, bani la şcoli, la spitale fiindcă eu nu am dat aviz în CSAT – este o mare, mare minciună. Guvernul poate să facă rectificări pe sănătate, educaţie, pensii, salarii, pe agricultură, aici se prefigurează o catastrofă naţională cu pesta porcină, însă văd că pe dumnealor nu îi preocupă aceste chestiuni, îi preocupă ce fac eu cu CSAT. Am convocat CSAT, însă Guvernul putea să facă orice rectificare dacă asta se dorea”, a declarat Klaus Iohannis, vineri, la Sibiu.
El a susţinut că pot exista două ipoteze în privinţa acestei “minciuni”, cea mai probabilă fiind că Executivul nu are bani să plătească pensii şi salarii.
“Putem să ne punem întrebarea de ce minte Guvernul? Doar incompetenţa Guvernului cred că nu este o explicaţie suficientă în acest caz. Sunt două ipoteze: prima ipoteză ar fi că cei din Guvern nu citesc legile. Este totuşi o ipoteză puţin verosimilă, fiindcă sunt şi specialişti în Guvern, funcţionari, care citesc legea. A doua ipoteză este mult mai gravă şi ţine de construcţia însăşi a bugetului. Eu am atras atenţia încă de la început că PSD construieşte un buget iresponsabil, un buget care nu poate fi pus în practică şi am atras atenţia în foarte multe rânduri că PSD şi acest Guvern vor ajunge în situaţia de a nu plăti pensii şi salarii fiindcă nu au bani. Cred că această ipoteză este mai probabilă decât prima şi cred că aici Guvernul trebuie să dea nişte răspunsuri foarte clare. Este inadmisibil să construiască o întreagă poveste publică la televizor cum că preşedintele blochează rectificarea bugetară, că nu se pot plăti pensii. Minciună! Se pot rectifica şi pensiile, şi banii pentru şcoli, şi banii pentru spitale, fără niciun aviz de la CSAT, dar având acest Guvern incompetent eu nu pot să dau drumul la un aviz în CSAT fără o analiză foarte temeinică, fiindcă aici vorbim de securitatea naţională, nu de altceva. Am convocat CSAT, vom face o analiză foarte-foarte serioasă a proiectului care priveşte securitatea naţională, restul este răspunderea Guvernului şi nu a altcuiva”, a subliniat şeful statului.
Despre bugetul Administraţiei Prezidenţiale, Iohannis a precizat că nu acesta este subiectul. “Noi ne descurcăm oricum”, a spus el.
Potrivit proiectului publicat la începutul acestei luni, Ministerul Finanţelor, Ministerul de Interne şi Ministerul Sănătăţii sunt principalii beneficiari de fonduri în urma primei rectificări bugetare din acest an, în timp ce Serviciul Român de Informaţii, Ministerul Cercetării şi Ministerul Energiei sunt instituţiile care se vor confrunta cu cele mai semnificative diminuări de fonduri.
Lia Olguța Vasilescu, despre rectificarea bugetară: “Luăm de la Servicii și îi dăm la pensii”