Update articol:
Un nou maxim istoric

Euro a depăşit 4,84 lei la băncile comerciale

euro pixabay.com

Ovidiu Wlassopol, ASF: “Acest curs ridicat nu face decât să justifice, după alegerile de duminică, măsurile de austeritate pe care o parte a scenei politice, aflată acum la guvernare, le pregătesc”

Euro a depăşit nivelul de 4,84 lei la băncile comerciale, după ce Banca Naţională a României (BNR) a anunţat un nou nivel record pentru euro. Pe piaţa interbancară, euro a avut un vârf de 4,7762 lei.

BNR a anunţat, luni, un curs de referinţă de 4,7729 lei/euro, în creştere cu 0,13% faţă de valoarea atinsă vineri, acesta fiind un nou nivel record.

Ovidiu Wlassopol, membru neexecutiv în Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară, a scris: “O să avem după alegeri noi maxime istorice la cursul euro leu. Acest curs ridicat nu face decât să justifice, după alegerile de duminică, măsurile de austeritate pe care o parte a scenei politice, aflată acum la guvernare, le pregătesc”. 

Premierul Ludovic Orban a oferit o primă reacție după ce Banca Naţională a României (BNR) a anunţat, luni, un curs de referinţă de 4,7729 lei/euro, acesta fiind un nou nivel record: „Întotdeauna cursul de schimb este rezultatul unei situații economice. Atâta timp cât există un deficit comercial de aproape 18 mld de euro, iar deficitul comercial a crescut an de an (…) datorită unei politici de nestimulare a volumului de produse și servicii realizate interne și în același timp de stimularea unei cereri prin creșteri artificiale de venit, care nu au în spate realitatea economică, s-a adâncit acest deficit comercial. Acest deficit comercial normal că pune o presiune asupra cursului de schimb și duce la o erodare a leului. Erodarea leului în raport cu euro este un proces care se întâmplă de când a venit PSD la guvernare și nu poate fi stopat decât în măsura în care se echilibrează mai mulți factori”.

Cele mai mari bănci comerciale din România vând euro, luni, şi cu un nivel de peste 4,84 lei. BCR, parte din grupul austriac Erste, vinde un euro cu 4,8470 lei, potrivit news.ro. 

BRD are afişat un curs valutar, la vânzare, la casa de schimb, de 4.8420 lei/euro. Banca Transilvania vinde un euro, la casa de schimb, cu 4.8250 lei.

Săptămîna trecută, Cristian Păun, profesor de economie la ASE, consilier al lui Ludovic Orban şi unul din numele care s-a aflat, potrivit unor surse politice, pe lista scurtă  pentru a fi ministru de finanţe din partea PNL, a reacţionat la deprecierea leului din ultimele zile, spunând că e prea mare coincidenţa ca BNR să decidă să lase cursul în pace și rezervele valutare neatinse taman acum când guvernarea de dreapta începe corectarea erorilor din ultimii ani.   

 

Cristian Păun: „Sper că nu e ordin pe unitate ca Banca Centrală să inducă ideea că deprecierea leului se datorează schimbării de guvern că e păcat!”

 

BVB | Știri BVB

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (20/05/2022)

Notificare prag detineri/vot > 5%

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (20/05/2022)

Comunicat referitor tarife transport

Digi Communications N.V. (DIGI) (20/05/2022)

Optiuni pe actiuni acordate catre administratori si angajati

ROMCARBON SA (ROCE) (20/05/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (20/05/2022)

Hotarare CA privind aprobarea comitetelor consultative