Update articol:

Europa îşi redeschide porţile pentru panourile fotovoltaice din China

Măsurile anti-dumping, introduse în urmă cu cinci ani de Uniunea Europeană împotriva panourilor fotovoltaice provenite din China, vor expira, în această seară, la miezul nopţii, fiind o sabie cu două tăişuri pentru actorii europeni din această industrie, informează AFP.

Bruxelles-ul a introdus aceste măsuri anti-dumping, la finele lui 2013, pentru a proteja industria europeană în faţa produselor similare din China şi, ulterior, în luna martie 2017, a extins perioada pentru alte 18 luni. Potrivit unor surse din apropierea discuţiilor, Comisia Europeană a respins o nouă prelungire, îngrijorată fiind şi de posibilul răspuns al autorităţilor de la Beijing, având în vedere că în 2013 cele două părţi s-au aflat pe marginea unui război comercial cu privire la acest subiect.

 

Reuters: UE elimină restricţiile la panourile fotovoltaice din China, în septembrie

“După ce a analizat atât nevoile producătorilor de panouri fotovoltaice, cât şi pe cele ale celor care utilizează sau importă panouri fotovoltaice, Comisia a decis că este în interesul UE să elimine aceste măsuri”, a informat luni executivul comunitar.

Decizia Comisiei a fost criticată vehement de producătorii europeni de panouri şi componente pentru panourile fotovoltaice, reuniţi în federaţia EU Prosun, care au solicitat anterior prelungirea măsurilor anti-dumping. “Decizia CE pune în pericol industria fotovoltaică din UE, având în vedere că în cinci ani peste 100 de companii din sector au dat faliment”, a declarat preşedintele EU ProSun, Milan Nitzschke. Cel mai recent exemplu: falimentul din luna martie a companiei germane SolarWorld, care a fost deja cumpărată de investitori din Qatar.

În schimb, companiile europene care dezvoltă şi instalează parcuri de panouri fotovoltaice vorbesc de o “nouă vârstă de aur a energiei fotovoltaice” în Europa, potrivit lui James Watson, director general la SolarPower Europe.

La rândul lor, autorităţile de la Beijing au salutat decizia Comisiei Europene de a nu prelungi măsurile antidumping şi anti-subvenţii pe care le-a impus importurilor de panouri solare provenind din ţara asiatică, acestea urmând să expire începând din 3 septembrie.

Dezvoltatorii de proiecte în domeniul energiei fotovoltaice se aşteaptă ca, odată cu eliminarea restricţiilor, să scadă preţul panourilor în UE, iar acest lucru să accelereze dezvoltarea energiei fotovoltaice, care anul trecut a fost responsabilă pentru aproximativ 3% din consumul de energie electrică din Uniunea Europeană.
În timp ce şapte din zece panouri solare vândute în lume provin din China, în conformitate cu Prosun UE, şi din cauza lipsei de alternativă din alte părţi, instalatorii europeni nu au avut de ales din 2013 decât să plătească mai scump pentru panouri.
“Una dintre consecinţele acestor măsuri a fost o neconcordanţă între costurile pieţei europene şi piaţa mondială”, care a ajuns la “până la + 25%” în Franţa, explică Daniel Bowers, preşedintele Enerplan, care reuneşte companiile franceze de energie solară, conform AFP . “Astăzi, pe piaţa europeană, preţul panoului este de aproximativ 30/31 de cenţi, în condiţiile în care pe piaţa mondială este de circa 25 de cenţi”.
Pentru Daniel Bowers, acţiunile antidumping de la Bruxelles nu au salvat companiile germane şi chinezii s-au adaptat prin instalarea de fabrici în Turcia sau Cehia sau prin achiziţionarea jucătorilor europeni.

BVB | Știri BVB

CONPET SA (COTE) (26/09/2023)

Achizitie servicii expert independent pentru selectie directori cu mandat

ALTUR S.A. (ALT) (26/09/2023)

Demisie administrator

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (26/09/2023)

Document de informare - atribuirea cu titlu gratuit a unor actiuni in baza SOP

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (26/09/2023)

Reluare tranzactionare ora 17:00 - conform Codului BVB - operator de piata reglementata (Titlu II - art. 115 si Titlu III - art. 6) - Decizia ASF nr. 1006/26.09.2023 - aprobare document oferta publica de cumparare actiuni TRANSI