Update articol:
INTERVIU ÎN EXCLUSIVITATE CU RADU HANGA, PREȘEDINTELE ASOCIAȚIEI ADMINISTRATORILOR DE FONDURI:

“Evoluțiile pozitive ale BVB, umbrite de măsurile fiscal-bugetare anunțate la final de decembrie”

Radu Hanga

Piața de acțiuni de la București s-a numărat printre cele mai performante, nu doar din perspectiva regională și europeană, dar și pe plan global la 11 luni din 2018, însă aceste evoluții pozitive au fost umbrite de măsurile din sfera politicii fiscal-bugetare anunțate de Administrație în a treia săptămână din decembrie, ne-a spus Radu Hanga, președintele Asociației Administratorilor de Fonduri (AAF) și membru în Consiliul de Administrație al Bursei de Valori București, în cadrul unui interviu. Domnia sa consideră că perspectiva taxării suplimentare a sectoarelor bancar, energie și telecomunicații, precum și modificările în sfera Pilonului II de Pensii au determinat deteriorarea severă și abruptă a climatului investițional.

***

Reporter: Cum a fost 2018 pentru piața de capital?

Radu Hanga: Anul care se încheie a fost unul al asimetriilor, în contextul semnalelor de final de ciclu economic post-criză în plan global/european, dar și a intervenției mai agresive a statului în România, într-o perioadă în care economia internă se confruntă cu intensificarea deficitelor gemene (deficitul bugetar și deficitul de cont curent).

În intervalul ianuarie-noiembrie 2018 indicele BET a crescut cu 11,8%, deși contextul internațional a fost caracterizat prin intensificarea volatilității și finalul tendinței ascendente (inițiată în primăvara anului 2009). Astfel, indicele S&P 500 din SUA a urcat cu doar 3,2%, în timp ce indicele pan-european Dow Jones Stoxx 600 s-a ajustat cu 8,1% în primele 11 luni ale anului curent.

Analizând comparativ se poate spune că piața de acțiuni de la București s-a numărat printre cele mai performante, nu doar din perspectiva regională și europeană, dar și pe plan global la 11 luni din 2018.

Pe de altă parte, aceste evoluții pozitive au fost umbrite de măsurile din sfera politicii fiscal-bugetare anunțate de Administrație în a treia săptămână din decembrie. Perspectiva taxării suplimentare a sectoarelor bancar, energie și telecomunicații, precum și modificările în sfera Pilonului II de Pensii au determinat deteriorarea severă și abruptă a climatului investițional.

Astfel, în luna decembrie indicele BET a pierdut 19,7%, o ajustare mai severă comparativ cu cele înregistrate în SUA (indicele S&P 500 a scăzut cu 12,4%) și din Europa (indicele Dow Jones Stoxx 600 s-a diminuat cu 5,8%).

Analiza din perspectiva ofertei pe piața de capital evidențiază listarea cu succes a Purcari Wineries (din Republica Moldova) la Bursa de Valori București, ceea ce poate constitui un exemplu și pentru alte companii de peste Prut.

Nu în ultimul rând, lichiditatea s-a ameliorat în acest an, îndeosebi ca urmare a evoluțiilor din luna decembrie (vânzări importante de acțiuni ale companiilor din sectoarele bancar și energie).

Reporter: Care sunt șansele ca BVB să promoveze la statutul de piață emergentă în 2019?

Radu Hanga: Apreciem că șansele ca BVB să fie promovată în categoria piețelor emergente anul viitor erau ridicate înainte de anunțul măsurilor fiscal-bugetare, care vor intra în implementare din 2019. Considerăm că această probabilitate s-a diminuat în perioada recentă, dat fiind că ne așteptăm la reconfigurări în funcționarea unor actori importanți din sfera pieței de capital (inclusiv fondurile de pensii) pe termen scurt. Cu toate acestea, din perspectiva termenului mediu, apreciem că șansele se vor ameliora considerabil după disiparea impactului acestor măsuri fiscal-bugetare, cel mai probabil în 2020.

Reporter: Ce așteptări aveți pentru anul viitor în privința listărilor de companii private? Dar a emisiunilor de obligațiuni?

Radu Hanga: Ajustările severe de la finalul anului 2018, în contextul intervenției mai agresive a statului în economie (cu impact nefavorabil important pentru climatul investițional pe termen scurt) vor constitui un factor de influență negativ pentru listarea pe bursă a unor noi companii în trimestrele următoare.

Cu toate acestea statul ar putea lansa pe bursă noi pachete la companiile pe care le controlează, luand în calcul experientele pozitive ale listarilor precedente și având în vedere presiunile din sfera finanțelor publice.

Nu în ultimul rând, considerăm că în contextul nou introdusei taxe pe activele bancare emisiunile de obligațiuni ar putea lua amploare, ceea ce ar putea duce la creșterea volumului de activitate la Bursa de Valori București și ar adăuga opțiuni de plasament pentru industria fondurilor de investiții.

Reporter: Cum caracterizați atractivitatea fondurilor de investiții pentru cetățenii români?

Radu Hanga: Fondurile de investiții rămân alternative de plasament interesante pentru clienții români, în primul rând pentru că oferă acces facil la o varietate foarte largă de instrumente de investiții, de la acțiuni până la obligațiuni și depozite bancare, dar și prin randamentele pe care le oferă.

Trendul de creștere a dobânzilor din anul 2018 a dus la creșterea atractivității fondurilor de tip monetar, iar dacă ne uităm la viitor corecția suferită de Bursa de Valori București în ultimele săptămâni s-ar putea să fi creat un moment interesant de intrare pentru clienții  interesați de tipul acesta de plasamente.

Reporter: În contextul creșterii dobânzilor, ce așteptări aveți privind intrările/ieșirile din fonduri, pe categorii?

Radu Hanga: Piața fondurilor de investiții din România se numără printre piețele cu cel mai ridicat potențial din perspectiva europeană. Volumul fondurilor de investiții raportat la PIB este foarte redus. Considerăm că perspectivele de persistență a presiunilor inflaționiste și de continuare a tendinței ascendente pentru costurile de finanțare, coroborate cu ajustările recente din piețele de acțiuni ar putea determina mai mulți investitori să intre pe piața fondurilor de investiții, în detrimentul depozitelor bancare. Totodată, ne așteptăm la creșterea ratei de economisire în anii următori, în contextul finalului de ciclu economic, cu impact pozitiv la nivelul fondurilor de investiții, pentru cele monetare pe termen scurt, dar și pentru cele de acțiuni, chiar daca pe acest segment asteptam ca anul 2019 sa aduca o crestere a volatilitatii.

Reporter: Cum au evoluat discuțiile cu autoritățile privind fiscalitatea asupra industriei fondurilor de investiții?

Radu Hanga: Creșterea gradului de intermediere financiară în România, creșterea creditării economiei de către sectorul bancar (și creșterea economică în ultimă instanță) este condiționată de existența unor companii locale suficient capitalizate.

Unul dintre instrumentele cele mai eficiente pentru capitalizarea companiilor locale îl reprezintă piața de capital, în special Bursa de Valori București, și furnizorii de lichiditate locali sau străini (fondurile de investiții, fondurile de pensii dar și clienții de retail).

Sprijinirea dezvoltării Bursei de Valori București este esențiala pentru a ușura accesul companiilor la capital, iar acesta este un aspect care credem că se află în atenția autorităților. Sperăm ca aceasta să se traducă în reducerea sau eliminarea taxării pentru câștigurile pe piața de capital în 2019, având în vedere impactul bugetar redus al acestei măsuri și impulsul semnificativ pe care l-ar da dezvoltării pieței locale.

Reporter: Ce impact considerați că va avea OUG privind fiscalitatea asupra industriei fondurilor de investiții?

Radu Hanga: Cu siguranță pe termen scurt impactul este unul nefavorabil, mai ales prin prisma declinului sever al pieței de acțiuni care se traduce într-o performanță mai slabă a fondurilor de investiții din acest segment.

Pe de alta parte privind înainte este esențial ca echilibrele macroeconomice să fie restabilite, să evoluăm într-o piață stabilă din punct de vedere al dobânzilor și al cursului de schimb, într-o economie care să își continue creșterea. Dacă aceste condiții vor fi îndeplinite industria fondurilor de investiții se va stabiliza și își va relua creșterea.

Reporter: Vă mulțumesc!

BVBStiri BVB

UAMT S.A. (UAM) (30/10/2020)

Raport semestrial consolidat S1 2020

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (30/10/2020)

Tranzactii parti afiliate - SDTN si EFSA

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (30/10/2020)

Informare Depozitarul Central - structura sintetica la 27.10.2020

ALRO S.A. (ALR) (30/10/2020)

Raport conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017