Update articol:

Florin Cîțu, despre distribuirea a 90% din profiturile companiilor: Bani din profiturile companiilor de stat se duceau în bonusuri pentru manageri, excursii, team-buildinguri exotice

Florin Citu

Premierul Florin Cîțu a declarat aseară, la Digi24, că o parte consistentă din profiturile companiilor de stat erau alocate pentru bonusurile managerilor, excursii și team-buildinguri în destinații exotice. 

Declaraţiile lui Cîţu vin în contextul în care Guvernul a adoptat un memorandum care obligă companiile de stat să cedeze 90% din profituri, existând posibilitatea ca acestea să rămână fără investiţii. 

Premierul a menţionat, însă, că aceste companii nu sunt private de posibilitatea de a face investiţii în condiţiile în care dividendele se constituie venituri la bugetul de stat.

“Banii companiilor de stat pentru investiții rămân. M-am uitat la banii de investiții în aceste companii de stat și mulți dintre acești bani rămân acolo. Ceea ce nu rămâne acolo, ceea ce se întâmplă cu acești bani, dividende de fiecare dată se duc în bonusuri pentru manageri, în excursii, în team-buildinguri prin America Latină și așa mai departe…la mai multe companii de stat.

Mă surprind aceste informații apărute astăzi, pentru că cine avea curiozitatea din cei care lucrează în aceste companii de stat să citească bugetul aprobat de Parlamentul României anul acesta vedea foarte clar că spune acolo că așa se va întâmpla, dividendele vor merge la bugetul de stat. Este și o sumă estimată pentru acele dividende. Nu este o surpriză. Nu afectează planurile de investiții ale acestor companii. Afectează acele bonusuri nemeritate de foarte multe ori sau excursii și team-buildinguri pe care le făceau prin tot felul de țări exotice.

Decizia a fost luată la începutul anului, când a fost aprobat bugetul în Parlamentul României.

Acesta a spus că la buget ar putea intra anul acesta 2 miliarde de lei de la companiile de stat.

Întrebat dacă sunt șefi de companii de stat care iau bonus zeci de mii de euro bonus pe an, premierul a precizat: “Declarațiile de avere sunt publice, puteți vedea acolo. În unele cazuri este inacceptabil”.

Și Transelectrica anunță că statul i-a cerut distribuirea a 90% din profit

BVB | Știri BVB

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (04/03/2024)

Inregistrare teleconferinta rezultate preliminare 2023

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (04/03/2024)

Inregistrare teleconferinte rezultate preliminare 2023

ALRO S.A. (ALR) (04/03/2024)

Decizie impunere suplimentara de catre ANAF

Obligatiuni Autonom Services 2026 (AUT26E) (04/03/2024)

Teleconferinta prezentare rezultate financiare preliminare 2023

Obligatiuni Autonom Services 2024 (AUT24E) (04/03/2024)

Teleconferinta prezentare rezultate financiare preliminare 2023