Update articol:

Florin Cîţu, soluţii pentru piaţa de energie: Plata la o lună a contractelor forward pentru a evita speculaţiile şi companiile de stat să nu mai vândă toată producţia forward

Citu Sursa foto: Facebook

PNL susţine două soluţii pentru piaţa de energie: plata la o lună de zile a contractelor de energie forward pentru a evita speculaţiile şi companiile de stat să nu mai vândă toată producţia forward, a declarat liderul PNL Florin Cîţu.

Acesta a explicat: “Pe piața forward se vând contracte la termen. Astăzi nu este nevoie să plătești nimic până nu finalizezi contractul. Există această formă de contract.

Noi vrem să propunem ca, într-o anumită perioadă, să zicem o lună de zile, după ce s-a încheiat acest contract, să vii cu banii și să plătești pentru că, în acest fel, cel care vrea să facă speculații nu ar mai face, întrucât ar trebui să pună banii jos.

De asemenea, companiile de stat din România, într-o perioadă de criză, poate că ar trebui să nu le mai lăsăm să vândă toată producția pe piața forward, măcar o parte să fie păstrată pentru situații de criză. Să spunem că într-o astfel de perioadă companiile nu pot să vândă pe piața forward decât o anumită cantitate de producție.

Din păcate, anul acesta am vândut deja mare parte din producţia de energie. Dar trebuie să ne învățăm lecția. Ceea ce s-a întâmplat în România s-a întâmplat şi pe alte pieţe”.