Update articol:

Fluxurile de petrol din Kazahstan au fost întrerupte din nou

  • Echipamentele avariate la capătul terminus al conductei CPC la Marea Neagră au provocat o altă întrerupere a aprovizionării.

  • Potrivit CPC, două dintre cele trei puncte de acostare de la Novorossiysk au fost închise.

  • Compania nu a precizat cât timp vor dura reparaţiile

 

Fluxul de ţiţei din Kazahstan prin Rusia a fost întrerupt din cauza unor echipamente avariate la capătul terminus al conductei CPC la Marea Neagră, a informat Reuters, citând operatorul conductei.

Conducta CPC de 1.500 km de la câmpurile petroliere kazahe gigantice din Marea Caspică până la Novorossiysk, pe coasta rusă a Mării Negre, transportă peste două treimi din toate exporturile de petrol din Kazahstan împreună cu țițeiul din câmpurile rusești, inclusiv cele din regiunea Caspică.

Potrivit CPC, două dintre cele trei puncte de acostare de la Novorossiysk au fost închise, lăsând doar unul să se ocupe de exporturile de petrol kazah. Acţionarul majoritar al companiei, monopolul de stat rus al conductelor Transneft, a declarat că punctele de acostare au fost suspendate din cauza deteriorării „punctelor de ataşare ale manşoanelor subacvatice la rezervoarele de flotabilitate”.

Compania nu a precizat cât timp vor dura reparaţiile.

Aceasta nu este prima problemă cu conducta CPC din acest an. În iulie anul acesta, fluxul de petrol a fost suspendat printr-o decizie judecătorească rusă legată de o scurgere de petrol care a avut loc anul trecut. Ulterior, o Curte de apel din Rusia a anulat această decizie prin care a cerut repornirea conductei.

Reuters a citat surse anonime familiare cu chestiunea spunând că unicul punct de acostare operațional de la Novorossiysk poate gestiona mai puțin de 70% din capacitatea obișnuită a terminalului. Aceasta înseamnă că Kazahstanul ar putea fi nevoit să reducă producția de petrol.

La începutul acestei luni, presa a raportat că compania petrolieră de stat din Kazahstan, Kazmunaigaz, a fost în discuții cu SOCAR din Azerbaidjan pentru a redirecționa unele volume de la CPC către conducta Baku-Tbilisi-Ceyhan care trece din Azerbaidjan prin Georgia și până în Turcia.

Cu toate acestea, redirecționarea ar implica doar o fracțiune din exporturile de petrol ale Kazahstanului din cauza constrângerilor de capacitate. Între timp, producția din cele mai mari două câmpuri caspice din apele kazahe – Kashagan și Tengiz – rămâne mai scăzută decât de obicei din cauza întreținerii sezoniere.

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (02/02/2023)

Reluare tranzactionare - ora 10:00 - conform Codului BVB - operator de piata reglementata (Titlu II - art. 115 si Titlu III - art. 6) - Decizie ASF nr. 84/02.02.2023 - aprobare document oferta publica de cumparare actiuni FP

OMV PETROM S.A. (SNP) (02/02/2023)

Rezultate financiare preliminare la 31 decembrie 2022

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (01/02/2023)

Raport auditor S2 2022 art. 108 Legea 24/2017 (R)