Update articol:

FMI este mai optimist cu privire la economia globală, dar avertizează că noile variante Covid ar putea deraia creșterea

FMI

Fondul Monetar Internațional a devenit mai optimist în ceea ce privește economia globală, deoarece vaccinările împotriva coronavirusului sunt administrate în întreaga lume. Cu toate acestea, FMI este îngrijorat de riscul pe care îl prezintă noile variante Covid pentru recuperarea post-pandemică, potrivit CNBC.

Conform ultimelor sale perspective economice mondiale, publicate marți, instituția se așteaptă acum ca economia globală să crească cu 5,5% anul acesta – o creștere de 0,3 puncte procentuale față de prognozele din octombrie. PIB-ul global (produsul intern brut) se extinde cu 4,2% în 2022, potrivit FMI.

„Acum depinde mult de rezultatul acestei curse între un virus mutant și vaccinuri pentru a pune capăt pandemiei și de capacitatea politicilor de a oferi sprijin eficient până când acest lucru se va întâmpla”, a declarat economistul șef al FMI, Gita Gopinath, într-o postare pe blog.

Aceasta a adăugat: „Rămâne o incertitudine extraordinară, iar perspectivele variază foarte mult între țări.”

În ultimele câteva luni, lumea a înregistrat un număr crescând de infecții cu Covid-19 și decese, deoarece noile variante ale coronavirusului s-au răspândit rapid. Acestea au fost descrise ca fiind mai infecțioase și sunt potențial mai mortale decât tulpina inițială.

Drept urmare, multe țări și-au intensificat restricțiile sociale, ceea ce a provocat și mai multe probleme economice.

FMI a redus anul acesta previziunile PIB pentru zona euro cu 1 punct procentual. Regiunea cu 19 membri, care a fost grav afectată de pandemie, se așteaptă acum să crească cu 4,2% în acest an. Germania, Franța, Italia și Spania – cele mai mari patru economii din zona euro – și-au redus  așteptările de creștere pentru 2021.
Activitatea economică din regiune a încetinit în ultimul trimestru al anului 2020 și se așteaptă ca aceasta să continue în prima parte a anului 2021. FMI nu se așteaptă ca economia zonei euro să revină la nivelurile de la sfârșitul anului 2019 înainte de sfârșitul anului 2022.

Creșterea SUA a fost revizuită

Pe de altă parte, Statele Unite vor crește anul acesta mai mult decât se aștepta, potrivit FMI. Fondul și-a revizuit prognoza PIB în creștere cu 2 puncte procentuale, în urma unui impuls puternic din a doua parte a anului 2020 și a unui sprijin fiscal suplimentar. PIB-ul este acum previzionat la 5,1% în acest an.

Congresul SUA a aprobat aproape 900 de miliarde de dolari un pachet de stimulare în decembrie și președintele Joe Biden a sugerat că în curând ar putea veni mai multe pachete de ajutor.

Privind piețele emergente, China urmează să crească peste 8% în acest an, a spus FMI.

„China a revenit la nivelul proiectat înaintea pandemiei în cel de-al patrulea trimestru al anului 2020, înaintea tuturor economiilor mari. Se preconizează că Statele Unite își vor depăși nivelurile pre-Covid anul acesta, cu mult înaintea zonei euro ”, a declarat marți Gopinath.

FMI a reiterat faptul că guvernele vor trebui să-și susțină în continuare economiile prin stimuli fiscali, pentru a susține redresarea economică.

„Acțiunile politice ar trebui să asigure un sprijin eficient până când recuperarea este fermă, cu accent pe promovarea imperativelor cheie ale creșterii producției, asigurării unei creșteri participative de care să beneficieze toți și accelerarea tranziției către o dependență mai redusă de carbon”, a adăugat Gopinath.

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (27/01/2023)

Solicitare completare ordine de zi AGA 15(16).02.2023

ROMCARBON SA (ROCE) (27/01/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) pentru S2, 2022