Update articol:

FMI îndeamnă El Salvador să nu mai folosească bitcoin ca mijloc de plată legal

bitcoin jack dorsery https://pixabay.com/
  • În septembrie 2021, El Salvador a devenit prima țară care a adoptat cea mai mare criptomonedă din lume ca mijloc legal de plată, alături de dolarul american.

 

Fondul Monetar Internațional a cerut El Salvador să renunțe la bitcoin ca mijloc legal de plată, potrivit unui comunicat publicat marți.

Directorii FMI „au subliniat că există riscuri mari asociate cu utilizarea bitcoin pentru stabilitatea financiară, integritatea financiară și protecția consumatorilor, precum și datoriile contingente fiscale asociate”.

Raportul, care a fost publicat după discuții bilaterale cu El Salvador, a „îndemnat” autoritățile să restrângă domeniul de aplicare al legii bitcoin prin eliminarea statutului bitcoin ca bani legali. În septembrie 2021, națiunea din America Centrală a devenit prima țară din lume care a adoptat criptomoneda ca mijloc legal de plată, alături de dolarul american.

Președintele salvadorean Nayib Bukele – care și-a legat soarta politică de succesul experimentului bitcoin al țării – a adăugat sute de bitcoin la bilanțul țării în ultimele luni. Vineri, președintele a scris pe Twitter că a cumpărat încă 15 milioane de dolari de bitcoin „foarte ieftini”, pe măsură ce piața cripto a scăzut. Bitcoin a scăzut cu aproximativ 50% față de cel mai mare record din noiembrie.

Raportul FMI a mai spus că unii directori și-au exprimat îngrijorarea cu privire la riscurile asociate cu emiterea de obligațiuni garantate cu bitcoin, făcând referire la planul președintelui de a strânge 1 miliard de dolari printr-o „Bitcoin Bond” în parteneriat cu Blockstream, o companie de infrastructură a activelor digitale.

O parte din trecerea la nivel național a El Salvador la bitcoin a implicat și lansarea unui portofel virtual național numit Chivo, care oferă tranzacții fără comisioane și permite plăți transfrontaliere rapide. Pentru o țară în care 70% dintre cetățeni nu au acces la serviciile financiare tradiționale, Chivo este menit să ofere o rampă convenabilă pentru cei care nu au făcut niciodată parte din sistemul bancar.

Directorii FMI au fost de acord că portofelul electronic Chivo ar putea facilita mijloacele digitale de plată, contribuind astfel la „sprijinirea incluziunii financiare”, deși au subliniat necesitatea „reglementării și supravegherii stricte”. Mulți salvadoreni au raportat cazuri de furt de identitate, în care hackerii folosesc numărul lor național de identificare pentru a deschide un portofel electronic Chivo, pentru a revendica bitcoinul gratuit în valoare de 30 de dolari oferit de guvern ca stimulent pentru a deschide un portofel digital.

De luni de zile, FMI a deplâns experimentul bitcoin al lui Bukele.

El Salvador încearcă de la începutul lui 2021 să obțină un împrumut de 1,3 miliarde de dolari de la FMI. Se pare că ţara va trebui să găsească un alt mijloc de protecție pentru a-și susține finanțele. FMI prezice că, în conformitate cu politicile actuale, datoria publică va crește la 96% din PIB până în 2026, punând țara pe „o cale nesustenabilă”.

BVB | Știri BVB

ELECTROMAGNETICA SA (ELMA) (04/10/2022)

Renuntare mandat membru al Comitetului de Audit

BRD - GROUPE SOCIETE GENERALE S.A. (BRD) (04/10/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (04/10/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

Erste Group Bank AG (EBS) (04/10/2022)

Notificare - detineri < 5%