Update articol:

FMI spune că perspectivele economice globale devin „mai sumbre”, riscurile abundă

FMI

Perspectivele economice globale sunt mai sumbre decât cele estimate luna trecută, a declarat duminică Fondul Monetar Internațional, invocând o înrăutățire constantă a sondajelor managerilor de achiziții din ultimele luni, potrivit Reuters.

Potrivit FMI, perspectiva mai întunecată este dată de înăsprirea politicii monetare declanșată de inflația persistentă ridicată și generalizată, dinamica slabă a creșterii în China, întreruperile lanţurilor aprovizionare și insecuritatea alimentară cauzate de invazia Ucrainei de către Rusia.

Creditorul global și-a redus luna trecută prognoza de creștere globală pentru 2023 la 2,7% față de o prognoză anterioară de 2,9%.

Într-un blog pregătit pentru summit-ul liderilor G20 din Indonezia, FMI „confirmă că perspectivele sunt mai sumbre”, în special în Europa.

Conform FMI, indici recenţi ai managerilor de achiziții care măsoară activitatea de producție și servicii au semnalat slăbiciune în majoritatea economiilor majore din Grupul celor 20, activitatea economică urmând să se contracte, în timp ce inflația rămâne ridicată.

„Provocările cu care se confruntă economia globală sunt imense, iar indicatorii economici slăbiți arată noi provocări pe viitor”, a spus FMI, adăugând că mediul politic actual este „neobișnuit de incert”.

O agravare a crizei energetice în Europa ar dăuna grav creșterii și ar mări inflația, în timp ce o inflație ridicată prelungită ar putea determina creșteri mai mari decât se anticipase ale dobânzilor și o înăsprire suplimentară a condițiilor financiare globale.

 

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (27/01/2023)

Solicitare completare ordine de zi AGA 15(16).02.2023

ROMCARBON SA (ROCE) (27/01/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) pentru S2, 2022