Update articol:
Fondul de Investiții în energie kazah-român preconizează investiții de un miliard dolari, în șapte ani (Actualizare)

Robert Tudorache: Memorandumul cu KMG nu este sub investigarea vreunei anchete

ACTUALIZARE – Alexey Golovin, KMG: Plafonarea prețului benzinei ar avea un efect negativ pe termen lung

Alexey Golovin, vicepreședinte strategie și corporate KMG International, consideră că plafonarea prețului benzinei (n.n o idee propusă la nivel guvernamental) ar avea un efect negativ, pe termen lung. Acesta a spus: “Companiile din domeniu vor opri activitatea, dacă prețul nu le permite să obțină profit, sau vor reduce investițiile. Pe termen lung, acest lucru va avea efecte mult mai proaste decât beneficiile pe termen scurt pentru consumatori“.

….

ACTUALIZARE – Memorandumul dintre stat și KMG nu este sub investigarea vreunei anchete (n.n. Penale), a spus Robert Tudorache, precizând că Ministerul Energiei a solicitat DIICOT informații în acest sens.

….

ACTUALIZARE – Constantin Văduva: Achiziția de participații în domeniul energetic, una dintre direcțiile SAPE

Constantin Văduva, președinte directorat SAPE, a declarat că vizează trei direcții majore de investiții, toate având nevoie de studii de fezabilitate. Una dintre ele este reprezentată de proiectul Hidro Tarnița, care este destul de avansat, investiția preconizată fiind de 900 milioane de euro. O altă direcție este cumpărarea de participații în domeniul energetic, SAPE făcând selecția pentru un consultant pentru acest lucru. Domnul Văduva nu a dorit să spună, momentan, unde va achiziționa participații. Un alt proiect important al SAPE este realizarea unei centrale termice, însă acesta urmează să obțină aprobarea AGA.
…..

ACTUALIZARE- Robert Tudorache: Licitația de vânzare pentru pachetul de acțiuni 26% din Rompetrol Rafinare – posibil la jumătatea anului viitor

Robert Tudorache, secretar de stat în Ministerul Energiei, a declarat că speră ca, până la jumătatea anului viitor, să fie lansată procedura de licitație pentru vânzarea a 26% din Rompetrol Rafinare de către statul român către KMG Internațional. Potrivit lui Robert Tudorache, săptămâna viitoare, va demara prelungirea Memorandumului.

….

Robert Tudorache, secretar de stat în Ministerul Energiei (stânga), şi Alexey Golovin, vicepreședinte strategie și corporate KMG International .
Robert Tudorache, secretar de stat în Ministerul Energiei (stânga), şi Alexey Golovin, vicepreședinte strategie și corporate KMG International .

KMG International (KMGI) și Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE) au semnat, astăzi, contractul de asociere prin care se înființează Fondul de Investiții în energie kazah-român, conform prevederilor din Memoranduul de Înțelegere din 2013, dintre stat și fostul Rompetrol, potrivit unui comunicat.

Fondul kazah-român preconizează investiții de un miliard de dolari pe o durată de șapte ani. Contribuția KMGI la capitalul fondului este de 150 milioane de dolari, din care partea statului, de 30 milioane dolari, va fi achitată tot de kazahi, conform comunicatului citat.

Financialintelligence.ro a anunțat de ieri că Fondul de investiții kazah-român în sectorul energetic prevăzut în Memorandumul semnat de stat, în 2013, cu The Rompetrol Group NV (în prezent KMG International NV), se va înființa astăzi.

În fond, KMG International are o participație de 80%, iar statul român 20%.

KMGI a  anunțat că identificat deja cel puțin două proiecte majore, cu o valoare a investițiilor care depășește 200 de milioane de dolari, ce pot fi dezvoltate în cadrul Fondului kazah – român și care vor impacta pozitiv economia României, în special, prin crearea directă a aproximativ două mii de locuri de muncă.

Unul dintre proiectele vizate de Fondul mixt de investiții se referă la construcția unei centrale de cogenerare (de producere combinată de energie electrică și termică) pe platforma Petromidia, în parteneriat cu Uzina Termoelectrică Midia. Centrala de cogenerare va avea capacitatea de a alimenta cu energie atât orașul Năvodari, cât și rafinăria Petromidia. Valoarea investiției se ridică la 120 de milioane de dolari și se estimează că proiectul va fi finalizat în 4 ani din momentul demarării. Un alt proiect se referă la extinderea cu aproximativ 80 de stații a rețelei de benzinării pe piața locală. Noile stații vor fi dezvoltate prin investiții de tip greenfield, suma totală estimată ridicându-se la 100 de milioane de dolari.

„Constituirea Fondului kazah – român reprezintă un succes atât pentru compania noastră, cât și pentru statul român și, implicit, pentru români. Politica de investiții a Fondului este concepută pentru a sprijini dezvoltarea proiectelor profitabile, durabile și care aduc dividende acționarilor săi. Aceasta înseamnă generarea de beneficii reale atât pentru statul român, cât și pentru KMGI, care va înregistra, astfel, o creștere a profitabiliății. Privim cu încredere și cu foarte multă responsabilitate către viitorul nostru împreună cu partenerii români.”, a spus Daniyar Berlibayev, Președintele Consiliului de Administrație al KMG International.

”Constituirea Fondului de Investiții kazah-român nu este doar o oportunitate de a atrage noi investiții în sectorul energetic românesc dar, de asemenea, un semnal clar că putem să contribuim la dezvoltarea industriei energetice naționale. Prin investițiile pe care crearea acestui fond le presupune vor fi create noi locuri de muncă în România, iar sectorul energetic național va beneficia de un aport de capacitate de producție”, a spus Constantin Văduva, Președintele Directoratului SAPE.

Fondul este construit având la bază o politică de investiții transparentă, cu criterii și mecanisme de evaluare clare a proiectelor, ambele părți având posibilități egale de a propune proiecte spre finanțare, conform comunicatului.

Mai mult, reprezentații SAPE au drept de veto asupra tuturor proiectelor de investiții, pe considerente de securitate națională.

Statul român, prin SAPE este reprezentat la nivelul tuturor organelor de conducere ale Fondului. Astfel, în conformitate cu structura acționariatului, SAPE va desemna un membru în componența Consiliului de Administrație, părțile agreând desemnarea câte unui membru SAPE și la nivelul Consiliului Director și a Comitetului de Inițiere a Investițiilor.