Update articol:

Fondul suveran din Norvegia câștigă 84 miliarde dolari în primul trimestru

Fondul suveran din Norvegia, cu active de un trilion de dolari, a câștigat 84 miliarde dolari în primul trimestru, sau 16.000 de dolari pe cetățean, după ce a profitat de vânzarea de pe piață la sfârșitul anului trecut, conform Bloomberg.

Rentabilitatea a fost de 9,1%, sau 738 miliarde de coroane (84 miliarde dolari).

Acțiunile au adus un câștig de 12,2%, obligațiunile 2,9% și imobiliarele 1,7%. Fondul deține 69,2% din active în acțiuni, 28% în obligațiuni și 2,8% în domeniul imobiliar.

“Aceasta este cea mai bună evoluție trimestrială a fondului din istorie, măsurată în coroane”, a declarat Yngve Slyngstad, directorul executiv al fondului, într-o declarație: “Ca investitor majoritar în acțiuni, trebuie să fim pregătiți pentru fluctuațiile mari ale valorii de piață a fondului, în conformitate cu evoluția piețelor bursiere globale”.

Fondul din Oslo, care deține în medie 1,4% din acțiunile globale, a beneficiat de un raliu pe piețele globale de capital în primul trimestru, precum și de creșterea prețurilor la obligațiuni, în timp ce băncile centrale au semnalat încheierea unei politici mai strânse.

După un 2018 greu, fondul are un start bun pentru a-și atinge obiectivul de randament real de 3%. Obiectivul a fost redus de la 4 la sută în 2017, după ani cu dobânzi scăzute și  randamente negative ale obligațiunilor.

Cele mai mari pachete de acțiuni, la sfârșitul primului trimestru,  au fost la Apple Inc. și Microsoft Corp. Acțiunile companiilor de tehnologie ale fondului au crescut cu 17,6%, Apple contribuind cel mai mult la rentabilitatea sa.

Printre acțiunile care au adus cele mai mari pierderi au fost Swedbank AB, care este anchetată pentru cuzațiile de spălare a banilor.

Cele mai mari randamente au venit din China (20,3%) și America de Nord (14,6%).

Cele mai mari dețineri de obligațiuni au fost în Titluri de trezorerie americane, urmate de titluri ale guvernului japonez și german.

În primul trimestru, guvernul a depus 8 miliarde de coroane în fond, în scădere de la 29 de miliarde de coroane în al patrulea trimestru din 2018.