Update articol:

Forumul Economic de la Davos: Titanii din business au păreri diferite cu privire la apariţia unei recesiuni globale

Recesiune sau nu? Participanţii de la Forumul Economic de la Davos sunt împărțiţi, scrie CNBC. 

Elita mondială de business  este de acord că încetinește creșterea economică globală. Dar când vine vorba despre o eventuală recesiune, consensul se sfârşeşte.

Forumul Economic Mondial (WEF) de la Davos a avut loc într-un moment în care investitorii sunt din ce în ce mai preocupați de o recesiune economică gravă, de războiul comercial dintre SUA-China de lungă durată.

Directorul executiv al JP Morgan Chase, Jamie Dimon, a declarat, miercuri, la CNBC că “zgomotul geopolitic” ar putea duce la o recesiune. “Economia Statelor Unite este un fel de corabie care merge, cu 2 – 2,5 procente, și asta va continua să dureze ceva timp”, a spus Dimon.

“Pe lângă asta, există toate celelalte zgomote – zgomotul geopolitic, zgomotul Brexitului, ceea ce va face Fed, … blocajul administrativ, comerțul. Sunt niște obstacole în cursul acestei nave. În cele din urmă, acestea pot provoca o încetinire sau o recesiune.”

El a adăugat: “Nu știu dacă va fi în 2020 sau 2021, dar raza de posibilități este largă, iar gama de rezultate negative se lărgește”.

Un mesaj similar a venit și de la fondatorul celui mai mare hedge fund din lume.

Ray Dalio, de la Bridgewater Associates, a declarat marți la CNBC că există un “risc semnificativ” al unei recesiuni în SUA anul viitor.

“Va fi o încetinire la nivel global. Nu numai în Statele Unite; și în Europa; și în China și Japonia”, a spus Dalio.

“Cred că există posibilitatea ca să extinzi echilibrul într-un anumit mod în care ai o politică monetară mai relaxată… și, astfel, crești destul de lent, așa că eviți o recesiune clasică pentru o perioadă”, a adăugat el.

Premiantul Nobel pentru economie, Robert Shiller, este, de asemenea, îngrijorat.

“Nu sunt încrezător în capacitatea mea de a prezice, dar cred că există un risc (să avem bear market în 2019), da”, a declarat Robert Shiller de la Universitatea Yale la CNBC miercuri.

“Există un sentiment că bursa ar putea suferi scăderi, pentru că a trecut o lungă perioadă de timp și am văzut câteva indicii despre aceasta și încă nu am văzut adevărata scădere”, a spus el.

Președintele și CEO-ul Blackstone, Steve Schwarzman, a declarat: “Economia SUA încetinește. Cu două trimestre în urmă, am înregistrat o creștere economică de 4,2%, care nu este sustenabilă pentru o țară mare, cum este Statele Unite “,

“Probabil că vom crește cu aproximativ 2,5% până la 2,75% în acest an”, a adăugat el.

Cu toate acestea, el a mai spus: “Nu văd nici o recesiune. Nu știu unde a venit ideea asta, în ultimele două luni ale anului. Încrederea consumatorilor este puțin mai mică, ceea ce cred că provine parțial din disfuncționalitate, dar ei încă cheltuiesc foarte mulți bani “.

În final, CEO-ul ING, Ralph Hamers, a insistat de asemenea că nu există “semne reale” de recesiune iminentă.

“Încetinirea este de așteptat, pe fondul unei mulțimi de incertitudini care se întâmplă în lume. Acest lucru influențează încrederea investitorilor, a companiilor, a consumatorilor și, dacă le puneți în mix, va exista un pic de încetinire economică”, a declarat Hamers pentru CNBC miercuri.

BVBStiri BVB

SIF MOLDOVA S.A. (SIF2) (19/10/2020)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 12 - 16.10.2020

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (19/10/2020)

Tranzactii parti afiliate - SDTN si EFSA

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (19/10/2020)

Notificare rascumparare actiuni proprii 12 - 16 octombrie 2020

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (19/10/2020)

Numirea domnului Valentin Nae in functia de Director al Sucursalei CNE Cernavoda