Update articol:
Interviu pentru o publicație estoniană:

Fostul șef al Danske Bank Estonia se simte „responsabil” pentru scandalul privind spălarea de bani, dar spune că nu a făcut nimic greșit

Sursa: Interviu Postimees

Fostul șef al sucursalei estoniene a Danske Bank, Aivar Rehe, a declarat că se simte „responsabil” pentru scandalul care a afectat sucursala în urma dezvăluirilor din 2017 că multe dintr-o serie de tranzacții în valoare de 200 miliarde de euro (226 de miliarde de dolari) erau suspecte, dar spune că el nu a făcut nimic greșit, potrivit unui interviu pentru publicația estoniană Postimees, citat de OCCRP.

Aivar Rehe a spus că măsurile de combatere a spălării banilor de la Danske erau suficiente în perioada în care a avut loc presupusa activitate de spălare a banilor. El a fost CEO al sucursalei estoniene Danske Bank în perioada 2008-2015 și, anterior, a fost CEO al predecesorului Danske în Estonia.

„Banca a fost verificată atât de autoritățile de supraveghere, cât și de Bank of Estonia. Totul a fost transparent în acest sens”, a spus el.

Cu toate acestea, Rehe a explicat că normele și reglementările împotriva spălării banilor au fost semnificativ diferite de cele din prezent „dacă te uiți la ceea ce economia a fost acum zece ani și la atitudinea față de diferite regiuni și de economia rusească”.

Când jurnaliștii de la Postimees i-au reamintit că Autoritatea de Supraveghere Financiară din Estonia (FSA) a declarat că înainte de 2014, prevenirea spălării banilor nu a fost puternică la banca sa, el a răspuns că autoritățile au verificat periodic băncile „pentru a revizui clienții și riscurile” și că”în fiecare an au avut loc întâlniri cu FSA, precum și cu banca centrală estonă”.

Dar servirea clienților non-rezidenți ruși a făcut parte din strategia băncii, deoarece a respectat prioritățile bancare și de profit orientate spre client, a explicat el, în timp ce descria activitatea de private banking drept „muncă de zi cu zi”. El a adăugat că nu poate comenta cu privire la modul în care au atras clienții, ce fel de clienți au vizat sau care erau limitele lor, fiind vorba  „doar de o unitate” a băncii.

FSA a declarat că Danske Bank le-a dat informații false, dar Rehe a refuzat să comenteze acest lucru.

Afirmațiile lui Rehe potrivit cărora controalele interne ale Danske Estonia au fost adecvate contrazic anchetele  penale în curs împotriva băncii din cinci țări.

În septembrie, directorul general al Danske Bank A/S, Thomas Borgen, a demisionat, după ce banca daneză a publicat rezultatele unei investigaţii derulate la subsidiara sa estoniană, implicată într-un scandal de spălare de bani, valoarea totală a fluxurilor financiare care au trecut prin Estonia fiind evaluată la aproximativ 200 de miliarde de euro (233,7 miliarde de dolari). În prezent, Danske este investigată în Danemarca, Estonia, Marea Britanie şi SUA pentru spălare de bani prin intermediul sucursale sale estoniene.

Până în prezent, zece foști angajați ai Danske sunt suspectați de spălare de bani pe scară largă. O persoană a fost suspectată de luare de mită.

Lista băncilor implicate în scandalul de spălare de bani din Rusia

Banca suedeză Swedbank, implicată în scandalul de spălare de bani Danske Bank