Update articol:

Lista băncilor implicate în scandalul de spălare de bani din Rusia

pixabay.com

Bloomberg: Danske Bank A/S, Swedbank AB, Nordea Bank Abp, ING Groep NV, Credit Agricole, Deutsche Bank,  Raiffeisen Bank International AG, ABN Amro Group NV, Cooperatieve Rabobank U.A., Turkiye Garanti Bankasi A.S.

Un scandal extins de spălare a banilor a scos la iveală slăbiciunile pe care infractorii ruşi le-au exploatat de ani de zile în Occident, implicând băncile de pe întregul continent european. “Este un paradox major că aveți o piață unică cu libera circulație a capitalului și a serviciilor și așa mai departe, dar aveți 28 de sisteme diferite de combatere a spălării banilor”, a declarat Jeppe Kofod, parlamentar danez din Parlamentul European care a ajutat la investigaţiile privind  evaziunea fiscală și criminalitatea financiară,. Acesta a spus, potrivit Bloomberg: “Sectorul financiar este atât de interconectat și transnațional, nu are sens să existe un astfel de sistem fragmentat”.

Țările mai mici, cum ar fi Letonia, spun că sunt copleșite și au cerut o autoritate europeană comună pentru a urmări și a lupta împotriva fluxului de bani murdari. Țările mai mari, precum Germania, sunt sceptice, spunând că autoritățile naționale sunt mai bine plasate, având în vedere că legile privind spălarea banilor nu au fost puse în aplicare uniform în întreaga UE. Rezultatul este un efort de îmbunătățire a coordonării în cadrul existent, dar acest lucru este insuficient, potrivit lui Jose Manuel Campa, următorul șef al Autorității bancare europene, autoritatea de reglementare bancară din UE.

“Sistemul actual nu este destul de bun pentru a lupta împotriva spălării banilor, suntem mult prea concentrați asupra peștilor mici”, a spus Klaus Fleischer, profesor de finanțe la Universitatea de Științe Aplicate din München. “Nouă, europenilor, ne-a fost frică să impunem băncilor mari amenzi, deoarece sunt deja slabe și nu vrem să le omorâm. Dar băncile trebuie să știe că abaterile au consecințe”.

OCCRP: „Moarte în Viena”

Mai multe bănci europene au fost nominalizate în investigaţiile privind operaţiunile de spălare a banilor din Rusia. O mare parte din informațiile despre posibila lor implicare au fost puse la dispoziție de către reţeaua internaţională de jurnalişti de investigaţie OCCRP. Conform acestora, Laundromatele sunt sisteme complexe de spălare a banilor obţinuţi ilegal. OCCRP susţine că tranzacţii în valoare de peste 470 miliarde de dolari au fost făcute prin intermediul a 1,3 milioane transferuri bancare de la 233.000 de companii. Investigații în acest scandal sunt în curs de desfășurare în țările baltice, în SUA, Marea Britanie și în țările nordice, potrivit Bloomberg.

Mai jos este o listă a principalelor bănci atinse de scandal

Danske Bank A/S

Autoritatea daneză de Supraveghere în Domeniul Financiar (FSA) a lansat în septembrie anul trecut o nouă anchetă în urma implicării Danske Bank A/S (DANSKE.CO) într-un scandal de spălare de bani, care a şocat opinia publică. Directorul general al Danske Bank A/S, Thomas Borgen, a demisionat, după ce banca daneză a publicat rezultatele unei investigaţii derulate la subsidiara sa estoniană, implicată într-un scandal de spălare de bani. Valoarea totală a fluxurilor financiare care au trecut prin filiala Estonia este evaluată la aproximativ 200 de miliarde de euro (233,7 miliarde de dolari). Danske este investigată de către Departamentul de Justiție al SUA și de Comisia americană pentru valori mobiliare (SEC), precum și de autoritățile din Danemarca, Estonia, Regatul Unit și Franța.

Danske Bank – Scandalul bancar danez crește la proporții „gigantice”

Swedbank AB

Una dintre cele mai mari bănci din Suedia, Swedbank, pare să fi fost folosită sistematic pentru spălarea de bani, timp de aproape un deceniu, a arătat, recent, o anchetă a televiziunii SVT. Analiza arată că 50 dintre clienții Swedbank, suspectați de spălare a banilor, au mobilizat prin bancă un total de 5,8 miliarde dolari, banca fiind legată de scandalul de spălare de bani (230 miliarde de dolari) de la Danske Bank Estonia. Potrivit SVT, 26 milioane USD din cele 5,8 miliarde sunt legate de frauda fiscală rusească, descoperită de contabilul Serghei Magnitki. „Este un scandal masiv. Din informațiile SVT, tranzacțiile suspecte efectuate de către Swedbank au reprezentat o parte semnificativă a operațiunilor de spălare a banilor, în paralel cu Danske Bank”, spune Louise Brown, expert în corupție și președinte al Transparency International Suedia.
Banca este investigată de autoritățile de supraveghere financiară din Suedia și Estonia. De asemenea, este cercetată de Autoritatea de Criminalitate Economică din Suedia pentru încălcarea presupuselor reguli privind informațiile privilegiate.

Nordea Bank Abp

Nordea, cea mai mare bancă din nordul Europei, a gestionat tranzacţii suspecte de 700 milioane de euro (790 milioane dolari) în perioada 2005-2017, cu fonduri provenite de la banca lituaniană Ukio Bankas, potrivit unor documente prezentate recent de televiziunea finlandeză Yle. Investitorul Bill Browder a depus plângeri la autoritățile nordice în luna octombrie, în care a susținut că 405 milioane de dolari – fonduri suspecte – au trecut prin bancă. Suedia a decis să nu investigheze, iar Finlanda încă nu a spus dacă va face cercetări.

Oficialii Nordea au transmis că acuzaţiile prezentate au fost deja commentate: “Recunoaștem că sistemele noastre nu au fost în trecut suficient de puternice pentru a contracara acest tip de infracțiuni financiare. Pentru asta ne pare rău”.

ING Groep NV

https://www.marketwatch.com
https://www.marketwatch.com

Banca olandeză a fost conștientă de potențiala implicare în spălarea banilor a unuia dintre clienții săi de la sucursala sa din Moscova, potrivit ziarului Trouw, citat de Bloomberg. Sute de milioane de euro au trecut prin sucursala băncii din Moscova ca parte a unei scheme de spălare a banilor construită de Troika Dialog, potrivit ziarului care citează o investigaţie OCCRP. Compania în centrul atenției se numeste Popat Holdings din Cipru, care a avut un cont la sucursala ING din Moscova din 2006 până cel puțin în 2013, spune Trouw. Poliția olandeză privind crimele financiare a refuzat să comenteze dacă investighează banca.
ING a plătit o amendă record în valoare de 900 de milioane de dolari, în luna septembrie anul trecut, pentru că nu a reușit să depisteze folosirea ilegală a conturilor sale, timp de ani de zile.

Credit Agricole 

Între 2005 și 2012, mai mult de 500 de transferuri de fonduri din așa-numita Troika Laundromat, în valoare de aproximativ 150 de milioane de dolari, au fost trimise în conturi la Credit Agricole de la Geneva, a publicat ziarul Tages-Anzeiger, parte a OCCRP. Potrivit ziarului, conturile au fost înregistrate de cinci companii cu adrese de cutie poştală, întotdeauna cu aceiași directori. Credit Agricole a spus că unitatea sa de management Indosuez Wealth Management respectă regulile referitoare la lupta împotriva spălării banilor, fără a se adresa în detaliu informaţiilor din investigaţie.

Deutsche Bank AG

Mai mult de 889 milioane de dolari au trecut din conturile Deutsche Bank către cele ale așa-numitei “Troika Laundromat”, între 2003 și 2017, potrivit cotidianului german Süddeutsche Zeitung – parte a grupului OCCRP. De asemenea, Rezerva Federală (Fed) a Statelor Unite investighează rolul jucat de Deutsche Bank într-o schemă de spălare de bani din Rusia în care a fost implicată alături de banca daneză Danske Bank, potrivit Bloomberg.

Anul trecut, autoritățile germane au făcut percheziții la sediile Deutsche Bank din Frankfurt într-un dosar de spălare de bani, după dezvăluirile făcute în dosarul Panama Papers în 2016.

Raiffeisen Bank International AG

Banca austriacă, care se numără printre cei mai mari creditori străini din Rusia, a fost reclamată de Fondul Hermitage, detaliind că suma de 634 de milioane de dolari a fost transferată de la Ukio Bankas din Lituania și de la unitatea estonă din Danske Bank. Hermitage a declarat că banca a ignorat semnele de avertizare care ar fi ajutat la stoparea spălării de fonduri provenind din activităţi criminale ruseşti. Fondul Hermitage Fund aparţine lui Bill Browder, un investitor care în ultimul deceniu a construit un caz împotriva băncilor pentru spălare de bani după ce avocatul rus Sergei Magnitsky a murit în 2009 în condiţii suspecte într-o închisoare rusească. Magnitsky a fost avocatul Hermitage.

Raiffeisen a lansat o anchetă internă, însă subliniază, de asemenea, că Hermitage a depus deja acuzații similare și că au fost respinsă de autoritățile austriece.

ABN Amro Group NV

“Troika Laundromat” a transferat circa 190 de milioane de euro printr-o unitate a băncii olandeze care a devenit parte a Royal Bank of Scotland, potrivit ziarului olandez Trouw și revistei De Groene Amsterdammer. Toate activele, datele și clienții unității au devenit responsabilitatea legală a RBS în februarie 2008, a spus ABN.
Poliția olandeză privind crimele financiare a refuzat să comenteze dacă investighează banca.

Cooperatieve Rabobank U.A.

Aproximativ 43 de milioane de euro au fost plătite prin Rabobank constructorului olandez de șantier Heesen pentru construirea a două ambarcațiuni pentru senatorul rus Valentin Zavadnikov, potrivit ziarului Trouw și revistei De Groene Amsterdammer. Banii provin din schema Troika Laundromat, conform mass-media. Poliția olandeză privind crimele financiare a refuzat să comenteze dacă investighează banca.

Turkiye Garanti Bankasi A.S.

Bloomberg susţine că sucursala olandeză a băncii turce a procesat 200 de milioane de euro în tranzacții care proveneau din două bănci lituaniene care se aflau în centrul Troika Laudromat, au anunțat mass-media olandeze.Nu este clar dacă banca este investigată sau nu.

Acţiunile ING, ABN Amro şi Raiffeisen, în scădere, după un articol în care sunt acuzate spălare de bani

BVBStiri BVB

PATRIA BANK S.A. (PBK) (26/02/2021)

Rezultate financiare preliminare 2020

DAFORA SA (DAFR) (26/02/2021)

Rezultate financiare preliminare 2020

ROMCAB SA (MCAB) (26/02/2021)

Rezultate financiare preliminare 2020

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (26/02/2021)

Rezultate financiare preliminare 2020