O guvernanță solidă și un sistem de control intern puternic sunt esențiale în procesul luării deciziilor responsabile și pentru gestionarea riscurilor cu care se confruntă băncile cu atât mai mult în perioade de criză, a spus Gabriela HÂRȚESCU, Decan și Chief Operating Officer, Envisia – Boards of Elite, la la Banking Forum by Financial Intelligence 2021.
Gabriela HÂRȚESCU a detaliat: “La nivelul Băncii Centrale Europene/European Central Bank (ECB) s-a constatat că, în ultimii ani, performanța consiliilor de administrație ale băncilor europene s-a îmbunătățit: acestea au devenit mai eficiente, mai atente la rolul lor și la supravegherea conducerilor executive. Claritatea sporită pe care supravegherea bancară din partea ECB a oferit-o în ceea ce privește modul în care consiliile de administrație trebuie să se comporte a ridicat ștacheta guvernanței. Câteva exemple în acest sens sunt următoarele:
- cunoștințele și experiența membrilor consiliului sunt din ce în ce mai solide. Procentul membrilor de board cu mai mult de cinci ani de experiență în domeniul bancar, financiar și economic a crescut în ultimii ani și este acum mai mare de 80%. La nivelul ECB nu se așteptă ca acest procent să crească mai mult, având în vedere valoarea incontestabilă de a dispune de o diversitate de cunoștințe și competențe la nivel de consiliu.
- expertiza consiliului de administrație se extinde și devine mai diversificată în noile domenii de risc; este foarte relevant faptul că numărul membrilor de board neexecutivi cu experiență solidă în IT aproape s-a dublat în ultimii ani, de la 13% în 2017 la 24% în 2020. Acest lucru reflectă și eforturile recente de digitalizare ale băncilor.
- băncile europene atrag, de asemenea, în consiliile lor de administrație membri independenți, proporția în raport cu membrii neexecutivi crescând de la aproximativ 50% în 2017 la aproape 60% la sfârșitul anului 2020. Membri de board cu experiență, care sunt independenți și capabili să stimuleze dezbaterile critice cu privire la deciziile strategice și îi provoacă pe membrii de board executivi la discuții și analize, contribuie direct la creșterea rezistenței unei bănci în fața provocărilor. În același timp, implicarea lor va ajuta băncile să performeze în transformarea care are loc pe măsură ce economiile țărilor europene vor deveni tot mai digitale și vom începe să abordăm aspectele legate de criza climatică.
- a avea un consiliu de administrație eficient este important în orice moment, dar devine absolut critic în vremuri de criză, iar băncile par să fie conștiente de acest lucru. De la declanșarea crizei Corona, majoritatea băncilor și-au îmbunătățit interacțiunea dintre conducerea executivă și consiliul de administrație prin diversele comitete existente la nivel de board sau prin înființarea de noi comitete de criză pentru a face față celor mai presante provocări. În acest context, buna guvernare a dat rezultate și băncile cu o guvernanță solidă au răspuns mai rapid la necesitatea reprioritizării unor proiecte și au implementat mai bine sisteme de telemuncă prin oportunitățile oferite de digitalizare, ajustându-și strategia în timp real.”
Potrivit Gabrielei HÂRȚESCU, câteva dintre provocările cărora băncile încă trebuie să le facă față sunt:
- “în ciuda progreselor observate, capacitatea de supraveghere a consiliilor de administrație din majoritatea băncilor nu este încă suficient de puternică. Deși proporția membrilor independenți din consiliile de administrație a crescut, aceștia reprezintă totuși doar 15% din totalul membrilor. Acest lucru a influențat negativ calitatea dezbaterilor cu privire la deciziile executive luate în timpul pandemiei și va afecta calitatea deciziilor viitoare, nu numai pe teme legate de actuala criză, cum ar fi managementul riscului de credit și planificarea capitalului, ci și pe subiecte cu impact pe termen lung care vor determina în cele din urmă sustenabilitatea băncilor în anii următori, subiecte referitoare la: riscul climatic, strategia lor de digitalizare, tehnologia informației și riscurile cibernetice.
- un alt domeniu în care se mai pot face progrese îl reprezintă diversitatea în componența consiliilor de administrație din bănci. Aproximativ 20% din băncile zonei euro încă nu au pus în aplicare o politică de diversitate, în timp ce acelea care au o astfel de politică au încă un drum lung de parcurs în ceea ce privește punerea ei în aplicare pe deplin. În plus, femeile reprezintă încă mai puțin de o treime din directorii neexecutivi și doar un sfert din directorii executivi pentru instituțiile semnificative din MUS-Mecanismul Unic de Supraveghere/Single Supervisory Mechanism (SSM). Cu toate beneficiile documentate pe plan internațional pe care diversitatea în consiliile de administrație le aduce oricărei organizații, ECB consideră că acest aspect rămâne o prioritate pe care va continua să o promoveze și a cărei implementare o va monitoriza. În acest context, este foarte importantă și activitatea desfășurată de Autoritatea Bancară Europeană/European Banking Authority (EBA) pentru a analiza practicile privind politicile de diversitate și reprezentare de gen în organele de conducere ale băncilor europene.”.
Pentru a ajuta la soluționarea acestor deficiențe și pentru a răspunde provocărilor viitoare, ECB a decis să își actualizeze ghidul cu privire la adecvarea membrilor consiliului de administrație; această metodologie revizuită va oferi mai mult suport băncilor în procesele interne de recrutare și evaluare a adecvării membrilor consiliului de administrație, a mai spus Gabriela HÂRȚESCU: “Acest ghid detaliază politicile, practicile de supraveghere și procesele aplicate de ECB atunci când evaluează adecvarea membrilor organelor de conducere ale instituțiilor de credit semnificative. Ghidul va permite ECB să crească coerența analizei și rezultatelor monitorizate de ECB și condițiile de concurență echitabilă, ceea ce este crucial în domeniul supravegherii bancare.
ECB va acorda mai multă atenție evaluării diversității de gen la nivel de board și a capacității băncilor de a face față riscurilor emergente. Referitor la diversitatea de gen, se va urmări ca și reglementările naționale existente și normele interne ale băncilor privind aplicarea cotelor de gen sunt abordate ca parte a evaluărilor de adecvare a membrilor de board și a supravegherii continue. În ceea ce privește riscul climatic, ECB încurajează băncile să ia în considerare abilitățile și expertiza specifice gestionării riscului climatic atunci când recrutează membri pentru consiliile lor de administrație.”
Cu toată importanța incontestabilă a subiectului legat de consiliile de administrație și de componența acestora în determinarea rezilienței băncilor – cu atât mai mult după o criză precum cea declanșată de Corona – supravegherea adecvării membrilor de board este încă unul dintre aspectele cele mai fragmentate în cadrul supravegherii bancare, apreciaza reprezentanta Envisia: “Abordările naționale diferite privind supravegherea adecvării membrilor consiliului de administrație fac dificilă pentru ECB asigurarea condițiilor de concurență echitabilă în acest domeniu. În acest context, ECB propune armonizarea prevederilor în următorul pachet legislativ. De exemplu, sistemul de evaluare a adecvării ar trebui să fie același în toate țările uniunii bancare și evaluarea ar trebui efectuată înainte de preluarea funcției de către candidatul respectiv. Același lucru ar trebui să fie valabil și pentru evaluarea conducătorilor funcțiilor de control intern sau funcțiilor cheie. De asemenea, se recomandă o consolidare a responsabilității băncilor pentru implementarea politicilor și proceselor de adecvare internă la nivel de grup.
În concluzie, se recomandă o componență a consiliului de administrație care respectă diversitatea de gen și de expertiză, care să poată supraveghea eficient conducerea executivă și care să promoveze o cultură în care membrii consiliului de administrație se provoacă reciproc în mod constructiv cu privire la problemele curente – aduse de criza Corona – și de perspectivă, referitoare la riscurile climatice și de mediu, sustenabilitatea modelului de afaceri și strategiile de digitalizare. Dialogul la nivel de consiliu și între acesta și conducerea executivă este esențial pentru asigurarea înțelegerii și implementării strategiei generale a băncii.”