Update articol:

Gazprom spune că exporturile de gaze către Europa prin Ucraina continuă – Jerusalem Post

Gazprom

Gigantul energetic de stat rus Gazprom a declarat vineri că continuă să furnizeze gaze naturale în Europa prin Ucraina, în conformitate cu solicitările consumatorilor europeni, potrivit Jerusalem Post.

Compania a spus că cererile au fost de 108,4 milioane de metri cubi (mcm) pentru 1 aprilie, în scădere față de 109,5 milioane de metri cubi cu o zi mai devreme.

O sursă a declarat pentru Reuters că unele contracte implicau livrarea de gaz înainte de scadența plăților, sugerând că robinetele ar putea să nu fie închise imediat.

Potrivit Reuters, gazul rusesc încă mai curgea spre Europa vineri, în ciuda termenului stabilit de președintele Vladimir Putin pentru a-l întrerupe dacă clienții nu încep să plătească în ruble, cea mai puternică amenințare a Moscovei de a riposta pentru sancțiunile impuse în urma invadării Ucrainei.

Putin a semnat un ordin care stabilește vineri un termen limită pentru cumpărătorii din țări „neprietenoase” să plătească gazul folosind ruble sau o să fie stopaţi, o cerere pe care clienții occidentali au respins-o ca o încercare de a rescrie contractele care prevăd plata în euro. Germania, cel mai mare cumpărător, a numit-o „șantaj” și a avertizat săptămâna aceasta despre o potențială urgență în cazul în care livrările ar fi reduse.

Dar vineri nu a existat niciun semn de întrerupere imediată. Fluxurile au rămas constante prin două dintre cele trei conducte principale care aduc gaz rusesc în Europa – Nord Stream 1 peste Marea Baltică și în Slovacia pprin Ucraina.

Fluxurile prin cealaltă rută principală, conducta Yamal-Europa prin Belarus, şi-au schimbat direcția, aducând acum gaze din Germania în Polonia, dar acest lucru se întâmplă ocazional și nu a indicat neapărat o nouă politică.

 

 

BVB | Știri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (06/02/2023)

Finalizare achizitie companie de proiect fotovoltaic - Vulturu

OMV PETROM S.A. (SNP) (06/02/2023)

Raport tranzactii cu parti afiliate 14 dec 2022 - 5 feb 2023

PROMATERIS S.A. (PPL) (06/02/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) S2 2022

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (06/02/2023)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 30.01.2023-03.02.2023

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (06/02/2023)

Tranzactii intre parti afiliate DEER - OPCOM