Update articol:

Germania adoptă o poziție fermă în favoarea gazului în feedbackul către UE privind taxonomia ecologică

gaze

În feedback-ul său către Bruxelles cu privire la taxonomia finanțelor durabile a UE, Berlinul și-a reiterat opoziția față de energia nucleară, în timp ce a cerut Comisiei Europene să reducă restricțiile privind gazele fosile în tranziția către un sistem energetic cu emisii scăzute de carbon, scrie Euractiv.

Termenul limită pentru statele membre UE pentru a furniza feedback la Bruxelles cu privire la propunerea de a acorda o etichetă de investiții ecologice gazelor și energiei nucleare a expirat vineri (21 ianuarie).

Într-o scrisoare trimisă la Bruxelles în aceeași zi, Berlinul și-a reiterat opoziția față de energia nucleară și a formulat noi cerințe detaliate privind gazul. „Ca guvern federal, ne-am exprimat încă o dată în mod clar respingerea includerii energiei nucleare. Este riscantă și costisitoare”, a declarat vicecancelarul și ministrul Economiei, Robert Habeck, într-o declarație comună cu ministrul Mediului, Steffi Lemke, ambii membri seniori ai Partidului Verzilor.

Dar scrisoarea face, de asemenea, noi solicitări de relaxare a restricțiilor privind gazele fosile, solicitând Comisiei Europene să elimine cerințele care vizează promovarea unei treceri la gaze cu emisii scăzute de carbon, cum ar fi biometanul sau hidrogenul, în tranziția la energia verde.

Gazele fosile utilizate ca un „combustibil în centralele ultramoderne și eficiente pe gaz formează o punte pentru o perioadă limitată de tranziție” pentru a permite „eliminarea rapidă treptată a cărbunelui din Germania și, astfel, obținerea de economii de CO2 pe termen scurt”, se arată în scrisoare.

Pentru a realiza această tranziție, Berlinul spune că are nevoie de mai mult timp pentru a trece la gaze regenerabile și cu emisii scăzute de carbon decât sugerează proiectul de propunere de taxonomie a Comisiei, difuzat la 31 decembrie.

„Țintele intermediare cerute în schimbarea combustibilului, cu rate de amestec de gaze decarbonizate de 30% până în 2026 și 55% până în 2030, nu sunt realizabile în mod realist”, avertizează Berlinul în scrisoare.

Cu hidrogenul curat încă în faza de dezvoltare, Habeck se teme că promovarea combustibilului verde în generarea de energie electrică va priva industria germană de o sursă de energie cu emisii scăzute de carbon atât de necesară.

Acesta este motivul pentru care Germania cere Bruxelles-ului să elimine toate țintele intermediare pentru hidrogen, spunând că schimbarea de combustibil ar trebui „să fie activată într-un mod flexibil după 2036”. Și, în orice caz, obiectivele de schimbare a combustibilului ar trebui tratate ca linii directoare, mai degrabă decât obiective dure, „pe baza unei evaluări cu privire la combustibilii disponibili”, argumentează scrisoarea.

Scrisoarea sprijină, de asemenea, „extinderea rețelelor de termoficare” pentru decarbonizarea sistemului de încălzire al Europei. „Prin urmare, regula de înlocuire a termocentralei ar trebui eliminată sau cel puțin ar trebui prevăzută o creștere corespunzătoare a capacității, deoarece o comparație cu centralele existente nu este adecvată”, notează scrisoarea.

Majoritatea sistemelor de termoficare funcționează în prezent pe cărbune sau gaz – ambii combustibili fosili care trebuie eliminaţi treptat pentru a sprijini obiectivul UE de a deveni neutru din punct de vedere climatic până în 2050.

În proiectul său de text de taxonomie, Comisia Europeană a promovat și schimbarea combustibilului, prin acordarea unei etichete de investiții verzi doar centralelor pe gaz care înlocuiesc centralele pe cărbune mai poluante. Pentru a se califica pentru eticheta verde, Bruxelles a cerut, de asemenea, ca noile instalații să realizeze o reducere cu 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră în comparație cu predecesorul lor.

Dar Germania spune că cerința este prea strictă. „Angajamentul pentru o reducere cu 55% a gazelor cu efect de seră este nerealist aici”, notează scrisoarea lui Habeck, care solicită Comisiei „să stabilească, în schimb, valori realiste”.

Scrisoarea germană mai spune că o etichetă verde ar trebui acordată centralelor electrice pe gaz de ultimă generație atunci când acestea vin în locul uneia vechi, o propunere care ar putea să înfurie militanții ecologici care au criticat deja impulsul Germaniei pentru gaz.

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (29/06/2022)

Decontarea si plata tranzactiilor aferente ofertei publice de cumparare

ELECTROAPARATAJ S.A. (ELJ) (29/06/2022)

Convocare AGAO la data de 01/02.08.2022