Update articol:

Planul UE de a include gazul și nuclearul în clasamentul „verde” îi lasă confuzi pe investitori

tevi gaze
  • Comisia consideră gazul natural și nuclearul ca mijloace de „facilitare a tranziției către un viitor bazat în principal pe surse regenerabile”.

  • Criticii, precum oficialii austrieci și activiștii de mediu au susținut că acestea nu ar trebui să primească o etichetă verde, nici măcar temporar.

  • Planul nu a devenit încă lege, dar investitorii, care trebuie să beneficieze de îndrumări mai clare, și-au exprimat unele îngrijorări.

 

Planul controversat al UE de a include nuclearul și gazul natural în clasamentul investițiilor durabile este confuz, au declarat investitorii pentru CNBC.

Comisia Europeană, brațul executiv al UE, propune un sistem de clasificare ecologică sau taxonomie, menit să facă investițiile durabile mai transparente. Clasificarea a fost aspru criticată pentru că include gazul natural și energia nucleară. Comisia vede ambele surse ca pe un mijloc de „facilitare a tranziției către un viitor bazat predominant pe surse regenerabile”.

Cu toate acestea, criticii, cum ar fi oficialii austrieci și activiștii de mediu, au susținut că acestea nu ar trebui să primească o etichetă verde, nici măcar temporar.

Planul nu a devenit încă lege, dar investitorii – care trebuie să beneficieze de îndrumări mai clare – și-au exprimat unele îngrijorări.

„Va crea o oarecare confuzie pentru cei care alocă bani”, a declarat despre taxonomia UE Francesco Filia, CEO al Fasanara Capital – care gestionează active de 3 miliarde de dolari.

Filia a spus că încercarea UE de a recunoaște nuclearul și gazul ca fiind „de tranziție” este greu de înțeles, deoarece pare să fie, de asemenea, o recunoaștere tacită a faptului că aceste surse de energie nu sunt durabile. El a adăugat că echipa sa își va continua investițiile sustenabile urmând un criteriu pe care fondul l-a stabilit anterior.

Opinia lui este împărtășită de alții.

Isobel Edwards, analist de obligațiuni verzi la managerul de active NN Investment Partners, a declarat că, înainte de noua clasificare a UE, dacă un investitor dorea să aloce fonduri pentru proiecte de energie nucleară sau gaze naturale, trebuia să explice pe deplin modul în care acest lucru ar putea fi considerat durabil. Acum, a spus ea, investitorii vor putea pur și simplu să spună că „este doar în taxonomie”, ceea ce face mai ușor să justifice astfel de decizii.

Potrivit lui Edwards, investitorii ar dori mai mult ajutor din partea autorităților de reglementare și a legiuitorilor. Lipsa de raportare standardizată face dificil pentru managerii de bani să compare oportunitățile de investiții, inclusiv gradul lor de sustenabilitate.

Planul UE vine pe măsură ce investițiile durabile câștigă o importanță din ce în ce mai mare. Indicele MSCI World ESG Leaders a crescut cu aproximativ 20% în 2021 – cel mai mare câștig anual de până acum, a raportat Reuters.

Fabio Ranghino, șeful de strategie și sustenabilitate la firma de management al activelor Ambienta, a declarat pentru CNBC că taxonomia UE nu este totuși confuză și este doar un instrument dintre multe altele.

„Pentru noi, nuclear nu este un cuvânt rău, este vorba despre gestionarea deșeurilor”, a spus el, adăugând că proiectele nucleare care se construiesc astăzi sunt diferite de cele construite în anii 1950.

Cu toate acestea, el a spus că, pe măsură ce economiile se adaptează la un nou mix energetic, „vom trece prin câțiva ani de confuzie”, deoarece companiile, atât private, cât și publice, vor trebui să poată raporta valorile lor de sustenabilitate.

  • UE va anunţa lista investiţiilor ”verzi” la mijlocul lunii ianuarie

Comisia Europeană a decis să amâne, până la mijlocul lunii ianuarie, data la care îşi va prezenta lista investiţiilor “verzi”, a declarat comisarul pentru piaţa internă, Thierry Breton, care a adăugat că se aşteaptă la o includere a gazelor naturale şi a energiei nucleare pe lista investiţiilor “verzi”, informează AFP.

Uniunea Europeană este pe punctul de a finaliza partea de climă din taxonomia sa privind finanţarea sustenabilă, o reglementare inovatoare care vizează direcţionarea capitalului privat dinspre activităţile economice poluante spre cele pe care UE le consideră a fi prietenoase cu mediul.

Aşteptată iniţial până la finele anului trecut, această taxonomie va deschide accesul la finanţare sustenabilă şi subvenţii pentru proiectele din domeniul energetic, un aspect crucial când vine vorba de exemplu despre mondernizarea parcului de centrale nucleare, cum este cazul Franţei, precum şi pentru ţările din Estul Europei, care mizează pe investiţiile în gaze naturale pentru a-şi reduce dependenţa de cărbune.

“Suntem foarte aproape de finalizare muncii noastre cu privire la actul delegat (al taxonomiei) care va include atât gazele naturale cât şi energia nucleară”, a afirmat Thierry Breton într-un interviu acordat publicaţiei germane Die Welt. “Vom avea nevoie de încă zece zile sau două săptămâni pentru consultări cu statele membre. Sper că vom fi în măsură să ne prezentăm propunerea finală la mijlocul lunii ianuarie”, a explicat Thierry Breton în decembrie.

Însă includerea sau nu a gazelor naturale şi a proiectelor din domeniul energiei nucleare pe lista investiţiilor “verzi”creează diviziuni în rândul celor 27 de state membre, dar şi al unor investitori. Potrivit surselor, un grup de state membre, în principal din estul Europei, în frunte cu Polonia, ar dori o clasificare “temporară” a unor investiţii în proiecte de gaze naturale drept investiţii verzi. În plus, Franţa şi Cehia, care intenţionează să se bazeze pe energia atomică în tranziţia spre emisii zero, cer includerea anumitor proiecte de centrale nucleare pe lista investiţiilor verzi, ceea ce ar ajuta la atragerea de investiţii private.

“Cu siguranţă gazele naturale nu sunt ideale pentru a ajunge la neutralitatea emisiilor de carbon în UE dar cu toate acestea sunt mai bune decât cărbunele”, în termeni de emisii de carbon, a apreciat Thierry Breton. “Trebuie să fim pragmatici: avem nevoie atât de gaze naturale cât şi de energie nucleară pentru a ne concretiza obiectivele climatice pentru 2030 ş 2050”, a mai spus comisarul european, care a adăugat însă că “este important să vorbim cu toată lumea pentru a găsi o soluţie acceptabilă pentru toţi”.

UE şi-a propus o reducere cu 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030, comparativ cu nivelul din 1990, pentru a ajunge la neutralitate climatică până în 2050.

BVB | Știri BVB

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (26/05/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (25/05/2022)

Majorarea cu 24,5% din luna iunie a salariilor angajatilor societatii