Update articol:

În plină criză bancară, Joe Biden cere Congresului ”să acţioneze pentru a-i sancţiona mai dur” pe şefii băncilor prost gestionate

Biden

În plină criză bancară, preşedintele SUA Joe Biden cere Congresului ”să acţioneze pentru a-i sancţiona mai dur pe conducătorii băncilor a căror proastă gestionare a contribuit la falimentul instituţiilor lor” şi să acorde autorităților de reglementare mai multă putere asupra sectorului bancar.

„Nimeni nu este mai presus de lege”, a spus Biden în declarație, „și înăsprirea răspunderii este un factor important de descurajare pentru a preveni gestionarea defectuoasă în viitor”, spune Joe Biden.

Actuala lege „limitează autoritatea administrației de a trage la răspundere directorii”, a spus el.

Mai exact, Biden cere Congresului să acorde Federal Depository Insurance Corp o mai mare autoritate pentru a recupera compensații, „inclusiv câștiguri din vânzările de acțiuni – de la directorii de la bănci falimentate precum Silicon Valley Bank și Signature Bank”, a spus Casa Albă într-o a doua declarație.

CEO-ul Silicon Valley Bank (SIVB.O), Greg Becker, a vândut acțiuni în valoare de 3,6 milioane de dolari la sfârșitul lunii februarie, cu aproximativ două săptămâni înainte ca banca să intre în administrarea judiciară FDIC, au raportat Bloomberg și CNBC.

„Președintele îndeamnă Congresul să extindă autoritatea FDIC pentru a acoperi în mod expres cazurile de genul acesta”, se arată în declarația Casei Albe, citând vânzările de acțiuni ale lui Becker.

Președintele cere, de asemenea, Congresului să acorde FDIC mai multă autoritate ca să poată ”să ceară (înapoi)” remuneraţiile plătite banchetilor vinovaţi, să le impună amenzi şi să le interzică să mai profeseze în acest sector.

Rămâne de văzut cum va fi primit apelul şefului statului, în contextul în care Partidul său Democrat deţine controlul în Senat, însă Camera Reprezentanţilor este dominată de opoziţia republicană. Conservatorii sunt în general ostili oricărei însăpriri a reglementării bancare.

Apelul lui Biden către Congres intervine după ce lumea bancară americană a fost zguduită de falimentul Silicon Valley Bank (SVB) şi  Signature Bank.

 

BVB | Știri BVB

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (27/03/2023)

Calendar financiar 2023 al Lion Capital SA (actualizat)

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (27/03/2023)

Notificare rascumparare actiuni proprii 20 - 24 martie 2023

MedLife S.A. (M) (27/03/2023)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 20 - 24 martie 2023

BANCA TRANSILVANIA S.A. (TLV) (27/03/2023)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 20.03.-24.03.2023