Update articol:

Întâlnirea Biden – Putin de mâine, una dintre cele mai urmărite piese de teatru geopolitic din acest an

  • Președintele SUA Joe Biden îl va întâlni miercuri pe președintele rus Vladimir Putin la Geneva.
  • Va fi prima întâlnire a președinților SUA-Rusia de când Biden s-a mutat în Casa Albă.

Când președintele SUA Joe Biden îl va întâlni miercuri pe președintele rus Vladimir Putin la Geneva va fi una dintre cele mai urmărite piese de teatru geopolitic din acest an, potrivit CNBC.

Summitul Biden -Putin în Elveția, ţară aleasă pentru istoria sa de neutralitate politică, nu este prima întâlnire a celor doi. Dar va fi prima lor reuniune de când Biden a devenit președinte SUA, așa-numitul lider al lumii libere.

Summitul Biden-Putin este de așteptat să dea un ton diferit de întâlnirea care a avut loc în iulie 2018 între președintele SUA de atunci Donald Trump și Putin la Helsinki. Trump a insistat ca cei doi lideri să se întâlnească fără asistenți prezenți – stârnind îngrijorări cu privire la faptul că fostul ofițer KGB l-ar depăși pe omologul său american.

Întâlnirea din această săptămână între Biden și Putin vine după primele călătorii internaționale ale lui Biden ca președinte, unde a reafirmat alianțele cu liderii G-7 și aliații NATO. La sediul NATO, Biden a declarat reporterilor că s-a consultat cu alți lideri mondiali în zilele dinaintea întâlnirii sale cu Putin.

„Fiecare lider mondial de aici, cei mai mulți dintre ei, l-au menționat și mi-au mulțumit pentru întâlnirea cu Putin”, a spus Biden luni.

„Am purtat discuții cu ei despre ceea ce credeau că este important din perspectiva lor și despre ce credeau că nu este important”, a spus el, adăugând că omologii săi apreciază transparența și coordonarea sa.

Marți, un asistent de la Kremlin a declarat că stabilitatea nucleară, schimbările climatice și securitatea cibernetică sunt pe agenda summitului, potrivit Reuters, precum și perspectivele pentru cetățenii ruși și americani închiși în închisorile SUA, respectiv Rusia. Cu toate acestea, asistentul a spus că nu este sigur că se poate ajunge la acorduri.

Închisoarea lui Navalny

Rusia este văzută în mare măsură ca un paria în Occident în urma unei serii de incidente comise de – sau cel puțin implicând – Moscova în ultimii ani care au provocat condamnări și critici internaționale.

Confruntarea cu privire la detenția criticului de la Kremlin Alexei Navalny în Rusia este cea mai recentă relație tensionată.

În ianuarie, Navalny a zburat în Rusia de la Berlin, unde a petrecut aproape jumătate de an recuperându-se după ce a fost otrăvit vara trecută în Rusia. A fost arestat la controlul pașapoartelor. O lună mai târziu, un tribunal rus l-a condamnat pe Navalny la mai mult de doi ani de închisoare pentru încălcări ale condiționării, acuzații despre care a spus că sunt motivate politic.

În septembrie, guvernul german a declarat că disidentul rus a fost otrăvit, descriind raportul toxicologic ca având „dovezi fără echivoc”. Un agent rus trimis să-l urmărească pe Alexei Navalnîi a dezvăluit cum a fost otrăvit acesta în august – neorotoxina letală Noviciok i-a fost plantată în lenjeria intimă. Testele de toxicologie efectuate în Franța și Suedia au ajuns, de asemenea, la aceeași concluzie.

Kremlinul a negat în mod repetat că ar avea un rol în otrăvirea lui Navalny. Occidentul a cerut în repetate rânduri Moscovei să-l elibereze imediat pe Navalny. Biden a avertizat luni că, dacă Navalny va muri în timp ce se află în custodia rusă, relația Moscovei cu restul lumii se va deteriora și mai mult.

Preocupări de hacking

De asemenea, este de aşteptat ca Biden să îşi expună în faţa lui Vladimir Putin îngrijorările cu privire la o serie de atacuri ransomware și alte preocupări privind securitatea cibernetică.

Luna trecută, un grup de hacking cunoscut sub numele de DarkSide, cu suspiciuni de legături cu infractorii ruși, a lansat un atac ransomware asupra Colonial Pipeline, obligând compania americană să închidă aproximativ 5.500 de mile de conductă. Incidentul a dus la întreruperea a aproape jumătate din aprovizionarea cu combustibil de pe Coasta de Est a SUA.

Atacurile ransomware implică malware care criptează fișierele de pe un dispozitiv sau rețea, ceea ce face ca sistemul să devină inoperabil. Infractorii din spatele acestor tipuri de atacuri cibernetice cer de obicei o răscumpărare în schimbul eliberării datelor.

Vorbind după atacul DarkSide, Biden le-a spus reporterilor: „Până în prezent nu există dovezi din partea ofiţerilor noștri de informații că Rusia este implicată, deși există dovezi că infractorii în acest caz sunt din Rusia”. Biden a adăugat că va discuta situația cu Putin.

Kremlinul a respins afirmațiile că ar fi lansat atacuri cibernetice împotriva Statelor Unite.

În aprilie, Washingtonul a aplicat mai multe sancțiuni împotriva Rusiei pentru abuzuri ale drepturilor omului, atacuri cibernetice și încercări de a influența alegerile din SUA. Administrația Biden a expulzat, de asemenea, 10 oficiali din misiunea diplomatică a Rusiei în Statele Unite. Moscova a negat acuzațiile SUA și a descris ultimele mișcări ale Casei Albe ca o lovitură pentru relațiile bilaterale.

Ca răspuns la acțiunea SUA, Rusia a expulzat 10 diplomați americani din Ambasada americană la Moscova și a sancționat opt ​​înalți oficiali ai administrației americane, inclusiv pe directorul FBI Christopher Wray și directorul serviciilor de informații naționale Avril Haines.

Între timp, proiectul gazoductului Nord Stream 2 rămâne o problemă de dispută între SUA și Rusia (și într-adevăr, Europa), Biden opunându-se complet proiectului aproape finalizat.

Puține speranțe că vor exista momente de „progres” în discuțiile Putin – Biden

În concluzie, SUA și Rusia au multe de rezolvat, dar experții au puține speranțe că vor exista momente de „progres” în discuțiile Putin – Biden.

Fabrice Pothier, ofițer șef de strategie la Rasmussen Global, a declarat marți că Biden „nu a setat ştacheta foarte sus” atunci când a decis să vină la întâlnire. „Rezultate concrete? Nu cred ”, a remarcat Pothier.

Chris Weafer, CEO al companiei de consultanță Macro-Advisory din Moscova, a declarat că „așteptările sunt scăzute pentru orice succes al întâlnirii” și că sintagma utilizată în mod obișnuit pentru a descrie așteptările „este o revenire sperată la “stabilitatea strategică previzibilă”.

În ciuda faptului că există puține așteptări în ceea ce privește cooperarea în domenii strategice, cum ar fi controlul armelor nucleare, Weafer a spus că este de părere că principalul rezultat pozitiv al summitului va fi că Rusia va elimina SUA din lista sa de state „neprietenoase” (adică cele considerate că au efectuat „acțiuni neprietenoase” împotriva Rusiei, a cetățenilor sau a companiilor sale).

“Acest lucru ar permite revenirea la normal a personalului ambasadei și consulatului respectiv, precum și angajamentul politic și diplomatic”, a adăugat Weafer.

„Cadrul pentru legături viitoare”

Andrius Tursa, consilier pentru Europa Centrală și de Est la Teneo Intelligence, a fost de acord că, deși summitul „este puțin probabil să aducă progrese în relațiile bilaterale … sunt posibile acorduri de reconstrucție a încrederii simbolice”.

El se așteaptă mai mult la un „cadru pentru legăturile viitoare” care să fie conturat cu această ocazie.

“Summitul – inițiat de SUA – își propune probabil să restabilească legăturile personale dintre cei doi președinți și să schițeze un cadru mai larg pentru desfășurarea relațiilor bilaterale în timpul președinției Biden”, a spus Tursa.

În timp ce ambele părți au interesul de a avea o relație mai stabilă și mai previzibilă în anumite domenii ale diplomației globale, cum ar fi aprofundarea acordurilor privind controlul armelor și abordarea schimbărilor climatice, așteptările pentru această întâlnire ar trebui să fie mai reduse, a spus Tursa.

„Stabilitatea strategică este un domeniu în care ambele părți ar putea căuta o cooperare mai mare”, a spus el.

„În ultimii ani, ambele țări s-au retras din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF) și din Tratatul Cer Deschis, care scad transparența și sporesc riscurile. Chiar dacă Moscova și Washington au prelungit noul Tratat START până în februarie 2026 la începutul acestui an, acesta nu acoperă o serie de sisteme moderne de arme, precum și puteri nucleare emergente, cum ar fi China. Cu toate acestea, având în vedere semnificația și complexitatea problemei, ar putea fi prea optimist să ne așteptăm la un progres rapid în acest domeniu”, consideră Tursa.

El a subliniat că ambele părți au menționat, de asemenea, schimbările climatice, ciberterorismul, pandemia coronavirusului și diverse conflicte regionale ca alte subiecte potențiale de discuție.

„La fel ca în cazul stabilității strategice, nu ar trebui să ne aşteptăm la rezultate rapide în niciuna dintre aceste teme. De fapt, chiar și pași mici de reconstruire a încrederii între cele două țări – cum ar fi schimbul propus de criminali cibernetici sau resetarea parțială a relațiilor diplomatice – ar fi un succes ”, a adăugat Tursa.

 

BVB | Știri BVB

CONPET SA (COTE) (12/08/2022)

Raport semestrial S1 2022

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (12/08/2022)

Informare Depozitarul Central - operare majorare capital social - nr. actiuni

CONPET SA (COTE) (12/08/2022)

Convocare AGOA & AGEA 20(21).09.2022

BIOFARM S.A. (BIO) (12/08/2022)

Raport semestrial S1 2022