Update articol:
Diana Sugar – analist financiar Goldring:

Între emoție și rațiune pe piața de capital

de Diana Sugar – analist financiar, Goldring SA

Un om informat e un om puternic (John Davison Rockefeller)

„Investitorilor noi, le recomand sa fie precauți, să-și stabilească o strategie de investiții în funcție de aversiunea lor la risc, suma pe care doresc să o investească și termenul pentru care doresc să facă investiția. Mai mult, le recomand să nu tranzacționeze emoțional și să ia fiecare decizie în cunoștință de cauză, să aibă grijă la tot ce înseamnă media sau alte păreri venite de la prieteni și familie, să nu fie nici pesimiști, dar nici optimiști, ci pur și simplu raționali.” (Virgil Zahan, directorul general al SSIF Goldring)

 Dar ce înseamnă a tranzacționa emoțional? Și ce sunt emoțiile? Putem pune semnul egal între emoții și sentimente?

Psihologul american Paul Ekman a delimitat șase emoții. Este vorba despre fericire, tristețe, furie, surprindere, dezgust și teamă, a căror imagine vizuală poate fi surprinsă mai sus.

Sentimentul reprezintă un mixt de emoții, o prelucrare mentală a unei emoții sau a mai multor emoții. De exemplu, stresul este rezultatul combinației dintre teamă și surprindere, iar disprețul apare ca rezultat al dezgustului și al furiei. Dacă luăm ca exemplu aversiunea la risc, sentiment de care sunt cuprinși mulți dintre cei care investesc la bursă, acesta apare ca rezultat al combinării emoției de surprindere – „prețul acțiunilor pe care le dețin au scăzut”, cu emoția de teamă – „ voi pierde dacă prețul acțiunilor va continua să scadă”.

De modul în care știm să gestionăm cele șase emoții depinde comportamentul fiecăruia dintre noi, motiv pentru care Paul Ekman este de părere că, emoțiile ne determină calitatea vieții.

Ce presupune gestionarea emoțiilor?

Daniel Siegel, profesor de psihiatrie la UCLA, bazându-se pe ultimele cercetări din domeniul neurologiei, leagă gestionarea emoțiilor de „integrarea” creierului superior cu cel inferior. Acest lucru înseamnă că, pentru a ne putea gestiona emoțiile, între cele două părți ale creierului trebuie să existe un schimb de informații.

Creierul inferior, format din trunchiul cerebral și sistemul limbic, reprezintă partea primitivă a creierului, în timp ce creierul superior, care include cortexul cerebral, este partea evoluată a acestuia. Dacă partea inferioară a creierului este răspunzătoare de funcțiile de bază, vitale ale organismului, cum sunt respirația, tensiunea arterială, bătăile inimii, partea sa superioară asigură procesele mentale mai complicate, cum sunt gândirea, imaginația, planificarea.

Emoțiile iau naștere în creierul inferior (partea primitivă), gestionarea acestora fiind posibilă prin intermediul creierului superior (partea evoluată).  Mecanismul este următorul: informația din mediul extern este preluată de organele de simț (văz, auz, miros, pipăit, gust), prin intermediul trunchiului cerebral aceasta ajunge la nivelul sistemului limbic, unde este codificată și transformată  în emoții. Potrivit lui Siegel, dacă între cele două  părți ale creierului nu există comunicare, persoana în cauză va acționa impulsiv, în concordanță cu emoția resimțită, însă, dacă dimpotrivă, cele două părți ale creierului sunt „integrate”, persoana va reuși să gestioneze emoția, iar comportamentul va fi unul calculat, bazat pe analiză și stăpânire de sine. Toate aceste procese de codare și de decodare a informației au loc în fracțiuni de secundă.  Imaginea alăturată va permite o înțelegere mai profundă a mecanismului de formare și de gestionare a emoțiilor:

 

Cum acționează mecanismul formării emoțiilor asupra deciziilor de investiții pe piața de capital?

Diferențierea între emoțional și rațional pe piața de capital se poate face, plecând de la categoriile de investitori de pe această piață. Există categoria investitorilor pe termen scurt, care în general speculează, investesc în condiții de incertitudine, lăsându-se ghidați de emoții, de trendul pieței și categoria investitorilor pe termen lung, care investesc prudent, se ghidează după rațiune, bazându-se pe analiza capacității emitenților de a genera profit pe termen lung.

În tranzacționarea emoțională investitorul își consumă toată energia, încercând să intuiască evoluția cursurilor pe termen scurt. Acest tip de investitor se lasă condus de emoțiile generate de informația culeasă direct de pe piață și se bazează exclusiv pe partea primitivă a creierului – creierul inferior. Neimplicând în decizia de tranzacționare și partea evoluată a creierului – creierul superior, care permite analiza situației reale,  hotărârea sa de a vinde sau de a cumpăra pe piața de capital, de cele mai multe ori, îi provoacă pierderi.

În tranzacționarea rațională investitorul își focusează întreaga energie pe analiza modelului economic al societăților cotate la bursă și pe evoluția pe termen lung a acestora. Acest gen de investitor își bazează deciziile de tranzacționare pe o strategie clară, nelăsându-se condus de emoțiile apărute ca urmare a variației pe termen scurt a activității de pe bursă; este un investitor care știe să își gestioneze emoțiile, mai exact își folosește creierul în mod „integrat”, fapt care îi aduce câștig.

Tu în ce categorie te încadrezi? 

Cum influențează comportamentul investitorilor activitatea pieței de capital?

 Pe termen scurt, succesiunea de creșteri și de scăderi continue a prețurilor pe bursă este dată de caracterul speculativ al tranzacțiilor investitorilor pe termen scurt, care tranzacționează emoțional, pe termen lung însă, tendința de creștere sau de scădere a bursei este dată de capacitatea întreprinderilor de a genera profit și de tranzacționarea rațională a investitorilor pe termen lung.

Dacă ar fi să facem o comparație între cele două categorii de investitori, am putea spune că investitorul care tranzacționează emoțional vinde mai mult decât cumpără, datorită aversiunii ridicate la risc, în timp ce investitorul care tranzacționează rațional cumpără mai mult decât vinde, având în același timp abilitatea de a păstra suficiente lichidități pentru eventualitatea în care apar noi oportunități. Acesta din urmă,  bazându-se pe strategia sa de investiții (rațiune) și profitând de pesimismul (emoție) investitorului pe termen scurt, care exagerează scăderea prețului acțiunilor, își va cumpăra acțiunile pe termen lung cât mai ieftin posibil.

Situația actuală, de stres și de pesimism, poate să fie benefică pentru ambele categorii de investitori. Investitorul rațional, are posibilitatea să investească în acele societăți al căror model economic l-a analizat în prealabil și în care are încredere, iar investitorul emoțional poate să apeleze la o firmă de brokeraj, care îi va asigura un dublu câștig, financiar, investind obiectiv în numele său și personal, învățându-l să investească rațional.

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (24/06/2022)

Finalizarea ofertei publice de cumparare

TERAPLAST SA (TRP) (24/06/2022)

Desemnare agent de plata pentru dividende 2021

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (24/06/2022)

Acceptare mandate membri provizorii Directorat

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (24/06/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (24/06/2022)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)