Update articol:

Investigaţie The Times: Cel mai apropiat strămoș al COVID 19 a fost găsit în urmă cu șapte ani, într-o mină infestată cu lilieci; China l-a ţinut ascuns într-un laborator din Wuhan

coronavirus
  • Cel mai apropiat strămoș al Coronavirusului a fost găsit în urmă cu șapte ani, într-o mină infestată cu lilieci din China, unde au fost ucişi trei din șase mineri care s-au îmbolnăvit de o boală asemănătoare SARS, dezvăluie o investigaţie The Sunday Times 
  • Virusul a provocat febră, tuse, dificultăți de respirație și dureri – simptome ca la Covid-19
  • Un studiu recent arată că, din punct de vedere genetic, acel coronavirus este  96,2% similar cu COVID 19 
  • Un expert spune că este probabil ca Covid-19 să fi început în mină înainte de a ajunge în Wuhan

 

În urmă cu șapte ani, în 2013, un virus aproape identic cu coronavirusul care cauzează Covid-19 a fost găsit într-o mină abandonată din China, potrivit unei anchete The Sunday Times. În mina de cupru infestată cu lilieci şi şobolani din Mojiang, vestul Chinei, a fost găsit un coronavirus care a îmbolnăvit șase mineri de pneumonie, iar trei dintre ei au murit în 2012. Ei au manifestat febră, tuse și pneumonie.

În urma analizelor de anticorpi, la patru dintre cei șase a fost semnalată prezența unui coronavirus. Ceilalți doi au încetat din viață înainte să fie testați.

Oamenii de știință chinezi au prelevat mostre din fecalele liliecilor, găsite în peştera respectivă și le-au depozitat într-un laborator la 1.000 de mile distanță, în Wuhan, pentru a le studia, potrivit jurnaliştilor britanici. Mai mult, la cel mai mare loborator de boli infecțioase din lume, Institutul de Virologie din Wuhan, ar fi fost derulate experimente de mare risc pentru a înțelege mecanismele prin care se declanșează o pandemie.

 

Virusul respectiv, numit RaBtCoV/4991 la vremea respectivă, pare a fi acum cea mai apropiată rudă cu SARS-Cov-2, care provoacă Covid-19, a descoperit o anchetă a Sunday Times.
 
Însă cercetătorii chinezi nu par să facă legătura cu acel eveniment din 2012 când au găsit un virus similar care a şi ucis trei bărbați când a fost descoperit, conform investigaţiei jurnaliştilor britanici. Se pare că virusul a apărut într-o singură lucrare științifică disponibilă pe scară largă și care nu menționează faptul că a cauzat pneumonii fatale la om.

Descoperirea că ceva foarte asemănător cu Covid-19 circula printre liliecii din Mojiang – jumătate din liliecii testați în mină aveau cel puțin un tip de coronavirus – a ridicat îndoieli cu privire la adevărata sursă a SARS-CoV-2.

Povestea oficială a fost că virusul Covid-19 a venit de la un animal – posibil un pangolin – fiind trasferat la oameni în piaţa umedă din Hunan din orașul Wuhan. De acolo s-a răspândit la toată populația în orașul dens populat, care este un hub de transport, ajungând în întreaga lume în câteva săptămâni.

Dr. Peter Daszak, un expert britanic în boala animalelor, a declarat pentru The Sunday Times: „Nu a apărut în piață, ci în altă parte”.

 
El a sugerat că se răspândise  deja în jurul minei în Mojiang și apoi a izbucnit în Wuhan, care are o populație de 11 milioane de oameni.
 
„Ipoteza corectă este că s-a transferat la animale din sudul Chinei și apoi a fost transmis, prin intermediul persoanelor infectate sau a animalelor care erau vândute, către Wuhan”, a mai spus medicul.

Virusul RaBtCoV / 4991 pare să fi provocat o boală care seamănă extrem de mult  cu Covid-19 și are un cod genetic de 96,2% care se potrivește cu acesta.

Cei șase bărbați care s-au îmbolnăvit de virus în 2012 aveau vârsta cuprinsă între 30 și 63 de ani şi toți au necesitat tratament de terapie intensivă în spital. Toți aveau febră mare, dureri corporale și tuse, iar cinci dintre ei se chinuiau să respire.

Toate sunt simptome care se potrivesc cu cele ale Covid-19, iar minerii au fost testaţi negativ la toate bolile tropicale la care s-au gândit medicii. 

 

Centrul chinez de control și prevenire a bolilor (CDC) a anunţat acum că piața din Wuhan a fost o „victimă” a coronavirusului, mai degrabă decât sursa acesteia.

Un studiu asupra animalelor care sunt vândute acolo susţin teoria, spun ei, după ce toate probele de la animalele din piață au fost negative pentru Covid-19, ceea ce înseamnă că nu ar fi putut avea cumpărători infectați. “Acum se dovedește că piața este una dintre victime”, a declarat Gao Fu, director la  CDC chinez, pentru mass-media chineză, într-un interviu radio din luna mai.

Colin Carlson, zoolog la Universitatea Georgetown, a declarat că focarul de coronavirus din piața umedă din Wuhan a fost probabil locul unui eveniment, unde o persoană a răspândit foarte repeden virusul la multe alte persoane.

Informaţia sporeşte speculațiile că virusul a fost “scurs” dintr-un laborator de cercetare chinez. Inclusiv președintele american Donald Trump a spus că a văzut dovezi care să demonstreze că virusul a fost “scăpat” dintr-un laborator de virologie.

Cu toate acestea, atât cercetătorii americani, cât și cei chinezi spun că nu există dovezi care să susțină această teorie.

Majoritatea celor 41 de cazuri originale de COVID-19 raportate la Organizația Mondială a Sănătății în decembrie au fost legate de piața de 116 acri din Wuhan. Acest lucru  a dus la închiderea pieței umede la 1 ianuarie. Majoritatea celor 3.600 de magazine s-au redeschis până pe 14 aprilie, potrivit rapoartelor.

Cu toate acestea, oamenii de știință de la Harvard, MIT și Universitatea din Columbia  Marea Britanie  au examinat patru probe de la piața fructelor de mare și au descoperit că urmele virusului erau „99,9%” identice cu cele luate de la un pacient din  Wuhan. Acest lucru sugerează că virusul detectat în eșantioane provenea de la vizitatori sau vânzători infectați, ceea ce indică faptul că „Sars-CoV-2 a fost importat în piață de către oameni”.

„Datele genetice disponibile public nu indică transmiterea virusului la speciile din  piață”, au declarat Alina Chan, biolog molecular, și Shing Zhan, biolog evolutiv, care au fost implicați în studiu.

„Pacientul zero” – prima persoană care a contractat efectiv COVID-19 în Wuhan – nu a fost confirmată, dar autoritățile cred că ar fi putut fi un bărbat de 55 de ani din provincia Hubei infectat pe 17 noiembrie. Acest lucru sugerează că virusul s-a răspândit nedetectat în populația umană din jurul orașului Wuhan, cu săptămâni înainte de „evenimentul de răspândire” de pe piață.

 

 

 

BVB | Știri BVB

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (04/03/2024)

Inregistrare teleconferinta rezultate preliminare 2023

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (04/03/2024)

Inregistrare teleconferinte rezultate preliminare 2023

ALRO S.A. (ALR) (04/03/2024)

Decizie impunere suplimentara de catre ANAF

Obligatiuni Autonom Services 2026 (AUT26E) (04/03/2024)

Teleconferinta prezentare rezultate financiare preliminare 2023

Obligatiuni Autonom Services 2024 (AUT24E) (04/03/2024)

Teleconferinta prezentare rezultate financiare preliminare 2023