Update articol:

China anunță că a identificat vinovații din spatele atacului cibernetic asupra Centrului de Monitorizare a Cutremurelor din Wuhan; un sistem secret de recunoaștere globală al SUA urmează să fie expus (Global Times)

pixabay.com Atac cibernetic cyber pixabay.com

Noi progrese au fost înregistrate în investigarea unui incident de atac cibernetic care vizează Centrul de Monitorizare a Cutremurelor din Wuhan, afiliat Biroului de Management al Urgențelor din oraș, după ce o echipă comună de investigație formată din Centrul Național de Răspuns la Urgență la Virusuri Informatice (CVERC) și compania chineză de securitate cibernetică 360 au descoperit un software de tip backdoor care prezintă caracteristici ale agențiilor de informații din SUA, a anunțat luni Global Times. Autoritățile chineze anunță că “vor dezvălui public un sistem global de recunoaștere extrem de secret al guvernului SUA, care reprezintă o amenințare serioasă la adresa securității naționale și a păcii mondiale a Chinei”.

Pe 26 iulie, Centrul de Monitorizare a Cutremurelor din Wuhan a raportat că unele puncte de colectare din stația frontală de raportare a cutremurelor au fost afectate cu programe de tip backdoor. CVERC și compania 360 au format imediat o echipă comună de anchetă pentru a merge la Wuhan pentru investigare și colectare de dovezi.

Du Zhenhua, un inginer senior de la CVERC, a declarat pentru Global Times că echipa a găsit un malware foarte complex de tip backdoor în rețea, care se potrivește cu caracteristicile agențiilor de informații americane, foarte ascuns și care urmărește să fure date legate de monitorizarea cutremurelor, cu un scop clar de recunoaștere militară.

De ce este vizat sistemul de monitorizare a cutremurelor?

Du a explicat că China este o țară grav afectată de dezastrele cutremurelor, cu multiple evenimente care provoacă pierderi grave de vieți și proprietăți. „Prin urmare, China acordă o mare importanță monitorizării și avertizării timpurii cutremurelor. Pentru a îmbunătăți capacitatea de monitorizare și avertizare timpurie a dezastrelor geologice, datele de monitorizare a cutremurelor includ nu numai informații de bază precum magnitudinea și epicentrul, ci și date geografice și geologice bogate, cum ar fi deformarea suprafeței și monitorizarea hidrologică”, a spus Du.

Aceste date au, de asemenea, o valoare mare ca informații militare. Prin urmare, atacul cibernetic asupra centrului de monitorizare a cutremurelor de către agențiile de informații americane a fost o acțiune de recunoaștere militară cibernetică planificată și premeditată, a menționat expertul, pentru Global Times.

Xiao Xinguang, membru al Comitetului Național al Conferinței Consultative Politice a Poporului Chinez (CPPCC) și, de asemenea, arhitectul șef de software al companiei antivirus Antiy Labs, a explicat pentru Global Times că, deși locația, amploarea și adâncimea sunt informații publice, acestea se bazează pe calculele de la mai mulți senzori.

„Datele cuprinzătoare privind vibrațiile și undele sonore colectate de acești senzori, în special datele infrasunetelor, au o valoare semnificativă pentru judecarea terenului geologic, analiza testelor sistemelor de arme și testele nucleare”, a spus Xiao.

În plus, acesta este doar unul dintre motivele pentru care SUA vizează monitorizarea cutremurelor și alte sisteme cu atacuri cibernetice. Potrivit lui Xiao, colectarea actuală de informații este doar un tip de comportament care a fost expus.

Provoacă panică socială

Experții consideră că atacurile cibernetice asupra infrastructurii civile, inclusiv a sistemelor de monitorizare a cutremurelor, pot duce la consecințe grave.

Du a subliniat că, dacă atacatorii ar deteriora în mod rău intenționat sistemul de monitorizare a cutremurelor, acesta ar deveni ineficient în furnizarea de date exacte în timpul unui cutremur. Acest lucru ar avea un impact asupra avertizărilor timpurii de cutremur și a activității de evaluare a dezastrelor, ducând la pierderi mai grave de vieți și proprietăți.

„Și mai periculos este că, dacă atacatorii modifică datele de monitorizare a cutremurului, declanșând alarme false, acest lucru ar putea duce la panică și dezordine socială, rezultând victime în rândul oamenilor nevinovați”, a spus Du.

Sistemele și datele de teledetecție și telemetrie sunt resurse strategice naționale cărora trebuie să li se acorde protecție prioritară, a spus Xiao.

„Agențiile de informații din SUA nu numai că colectează în mod activ diverse informații despre semnal, dar au și obținut de mult timp date cuprinzătoare de teledetecție și telemetrie ale științei sistemului pământesc din alte țări ca informații strategice prin diferite mijloace. Aceasta include partajarea prin mecanisme de informații aliate, constrângerea companiilor de înaltă tehnologie să-i furnizeze informații și utilizarea activităților de cercetare academică și științifică”, a spus Xiao.

El a explicat, de asemenea, că descoperirea atacului cibernetic asupra centrului de monitorizare a cutremurului din Wuhan nu a fost întâmplătoare, ceea ce indică faptul că intruziunea și furtul atacurilor cibernetice au devenit modalitatea cu cel mai mic cost pentru SUA de a obține date de teledetecție și telemetrie ale altor țări.

SUA au dezvoltat o serie de sisteme de colectare, analiză și procesare a informațiilor de semnal, cum ar fi proiectul Echelon pentru spionarea semnalelor electromagnetice, proiectul Main Core pentru operatorii de telecomunicații și interfața super-acces a proiectului PRISM pentru marii producători de IT și internet, mai scrie Global Times.

„După mulți ani de urmărire continuă, în curând vom dezvălui public un sistem global de recunoaștere al guvernului SUA, care reprezintă amenințări serioase la adresa securității naționale și a păcii mondiale a Chinei. Trebuie să fim foarte vigilenți și să ne păzim împotriva acestui lucru”, a spus Xiao.