Update articol:

JP Morgan: România se află acum într-un moment de cotitură, deoarece riscurile politice au scăzut semnificativ pe fondul unui victorii probabile a partidului liberal la viitoarele alegeri

*JP Morgan: Riscurile de downgradare a ratingului s-au diminuat

România se află acum într-un moment de cotitură, deoarece riscurile politice au scăzut semnificativ pe fondul unui victorii probabile a partidului liberal la viitoarele alegeri și al pierderii đe deputați în rândul PSD, partidul socialist, arată un raport al JP Morgan.

 

Florin Cîţu: JP Morgan recomandă tuturor investitorilor “ BUY ROMANIA”

 

“Deși este adevărat că riscurile politice nu sunt pe deplin depășite – guvernul s-ar putea confrunta din nou cu amenințarea de a fi răsturnat și rezultatul alegerilor este necunoscut în această etapă – credem că acestea au scăzut semnificativ. În primul rând, moțiunea de cenzură eșuată a arătat că PSD și aliații săi nu mai au majoritate în parlament pentru răsturnarea guvernului, sporind șansele pentru stabilitate politică la alegerile generale. PSD a pierdut deja deputați și moțiunea eșuată ar putea declanșa mai multe probleme. În al doilea rând, sondajele de opinie arată că partidului liberal, PNL, își consolidează ratingurile, după o scădere accentuată la începutul anului. În același timp, Alianța USR-PLUS crește și ea. Aceste două partide politice favorabile pieței ar putea obține aproximativ 50% din voturi și, având în vedere redistribuirea locurilor, ar putea deține probabil cel puțin 55% din locurile din noul parlament, formând chiar o majoritate absolută de 60%. În acest context, partidul socialist, PSD, este pe tendință de scăderei, acum în jur de 21-23%, în timp ce aliatul său probabil, Pro România, ar putea obține aproximativ 11% (Figura 2, potrivit IMAS)”.

Din punct de vedere fiscal, riscurile nu sunt în totalitate depasite, dar imaginea fiscală pe termen mediu devine din ce în ce mai constructiva, arata JP Morgan: “Riscurile fiscale nu au dispărut în totalitate. Cele mai mari riscuri la orizont sunt legate de cheltuieli suplimentare legate de alocațiile pentru copii (0,7% din PIB pe tot anul), creșterea totală a pensiilor de 40% (3% din PIB – impact anual și 2% suplimentar din PIB comparativ cu 14% deja implementat, așa cum ne așteptam) și alte cheltuieli precum bonusul unic propus recent de PSD pentru personalul educațional. Pentru că guvernul nu are o majoritate în parlament și, în ciuda încercării eșuate a PSD de a-l elimina, ar putea exista încă o majoritate să sprijine măsuri suplimentare de relaxare fiscală într-un an electoral. Cu toate acestea, un guvern cu puteri depline ar putea încerca sa întârzie implementarea efectivă a unei cresteri a pensiilor sau a mai multor cheltuieli.”

În plus, ținând cont de probabilitatea mare a unui guvern liberal post alegeri generale, PNL împreună cu USR-PLUS, vom vedea probabil introducerea impozitării pensiilor în cazul în care creșterea de 40% este pusă în aplicare în ciuda eforturilor actuale ale Guvernului PNL, mai arată JP Morgan: “În acest context, prognoza noastră rămâne pentru un deficit bugetar de aproximativ 9,3% din PIB anul acesta și 7,7% din PIB anul viitor.”

În mod crucial, credem că riscurile de downgradare a ratingului s-au diminuat acum, mai scrie JP Morgan: “Combinația de riscuri politice mai mici, cu apariția probabilă a unei puternice majorități pro-piață după alegeri și riscurile oarecum mai mici pentru fiscalitate ne fac sa credem că agențiile de rating vor menține ratingurile neschimbate, chiar dacă PSD reușește să reimpuna creșterea pensiilor cu 40%, fata de la 14% în prezent. De fapt, PSD a anunțat săptămâna aceasta că se va implementa rapid creșterea pensiilor înapoi cu 40%. O majoritate parlamentară poate respinge ordonanta de urgență care a redus creșterea pensiilor la 14%, dar punerea în aplicare efectivă a legii inițiale a pensiilor și, astfel, creșterea de 40%, poate fi amânată prin contestații la Curtea Constituțională și / sau printr-un alt decret de urgență. În prezent, noi incă mai vedem o șansă egală pentru restabilirea cresterii cu 40% a pensiilor înainte de alegerile generale – dar credem ca echilibrul riscurilor se deplasează într-o direcție favorabilă. Deși am considerat anterior că implementarea cresterii de 40% a pensiilor ar declanșa reduceri de rating imediate, credem că se va pune mai mult accent pe cine conduce cheltuielile suplimentare și ce va face probabil următorul guvern, după alegerile generale pentru a realiza consolidarea fiscală. PNL prezintă în mod clar că o creștere de 40% este nesustenabilă și, de asemenea se opune cheltuielilor noi. Având în vedere că poziția sa în sondaje se îmbunătățește, este probabil ca agențiile de rating să ia o decizie post alegeri generale.”

În pofida datoriei sale mai scăzute față de PIB, România a avut performanțe slabe față de restul colegilor săi regionali, mai apreciaza JP Morgan.

BVB | Știri BVB

ZENTIVA S.A. (SCD) (20/03/2023)

Convocare AGOA & AGEA - 27/28 aprilie 2023

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (20/03/2023)

Notificare rascumparare actiuni proprii 9 ianuarie - 17 martie 2023

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (20/03/2023)

SNN anunta semnarea unui MoU cu ENEC

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (20/03/2023)

Alegere Presedinte CA si Comitete consultative

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (20/03/2023)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 13.03.2023-17.03.2023