Update articol:

Kazahstanul își redenumește petrolul de export, pentru a-l disocia de petrolul originar din Rusia, evitând astfel riscurile de sancțiuni și problemele de finanțare

Sursa Pixabay

Kazahstanul schimbă numele petrolului pe care îl exportă prin porturile maritime rusești în Kazakhstan Export Blend Crude Oil (KEBCO) pentru a-l disocia de petrolul originar din Rusia, evitând astfel riscurile de sancțiuni și problemele de finanțare, potrivit Reuters.

„Din cauza schimbărilor geopolitice semnificative recente… și pentru a evita efectul negativ al modificărilor asupra exporturilor de petrol kazah prin porturile rusești, din iunie 2022 se aplică următoarea denumire – KEBCO (Kazakhstan Export Blend Crude Oil)”, a declarat producătorul de petrol kazah CNPC-Aktobemunaigaz, care își tranzitează petrolul prin porturile rusești, la solicitarea Reuters.

Patru surse din companiile petroliere din Kazahstan implicate în tranzit prin porturile maritime rusești au confirmat, de asemenea, redenumirea petrolului și au adăugat că schimbarea la KEBCO va intra în vigoare de luni pentru toate documentele oficiale.

Potrivit unei surse, Ministerul Energiei din Kazahstan va cere autorizarea guvernului pentru utilizarea oficială a noului nume.

Ministerul Energiei a refuzat să comenteze această problemă.

Petrolul rusesc brut de export (REBCO) sau Urali, țițeiul emblematic al Rusiei încărcat din porturile vestice ale statului, a devenit recent dificil de plasat, mai ales la cumpărătorii europeni, din cauza sancțiunilor occidentale și a sancţiunilor voluntare aplicate de companiile europene. La începutul acestei săptămâni, UE a anunțat un embargo asupra importurilor de petrol rusești de la sfârșitul anului 2022.

Kazahstanul folosește porturile maritime rusești ca rută de tranzit pentru 20% din fluxul său de export de petrol, aproximativ 13,3 milioane de tone în 2021, în timp ce petrolul originar din Kazahstan nu este supus, din punct de vedere tehnic, sancțiunilor occidentale. Transporturile din Kazahstan au fost confundate în mod repetat cu cele rusești, au spus traderii.

“Este o măsură necesară, pentru ca petrolul nostru să nu fie sancționat, în timp ce numele lui arată clar țara de origine în documente. Altfel avem probleme cu deschiderea acreditivelor”, a declarat pentru Reuters un trader implicat în tranzitul petrolului Kazahstanului prin porturile rusești.

Producătorii kazahi de petrol speră că pot obține prețuri mai bune pentru petrolul lor și să-l vândă mai ușor dacă în documente se precizează clar că nu provine din Rusia, au spus sursele.

Diferenţa între preţul petrolului din Urali şi cel al petrolului Brent era de peste 30 de dolari pe baril de la sfârşitul lunii martie.

 

BVB | Știri BVB

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (30/09/2022)

Raport consolidat pentru semestrul I 2022

PATRIA BANK S.A. (PBK) (30/09/2022)

Modificari in conducerea societatii

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (30/09/2022)

Autorizarea unui membru al Consiliului de Administratie

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (30/09/2022)

Alegere Presedinte CA si Comitete consultative