Update articol:
Vicepremierul rus Dmitri Kozak: Grupul Transneft va oferi compensații tuturor părților care au suferit pierderi în urma petrolului contaminat

Kazahstanul va solicita despăgubiri de la grupul rus Transneft pentru petrolul contaminat

Nikolay Petrovich Tokarev Chairman of the Management Board, President of Transneft Nikolay Petrovich Tokarev Chairman of the Management Board, President of Transneft

Grupul Transneft va oferi compensații tuturor părților care au suferit pierderi în urma petrolului contaminat,  dacă pot dovedi acest lucru, a declarat, recent, vicepremierul rus Dmitri Kozak.  Rusia a oprit, în aprilie, fluxurile de petrol din conducta Druzhba spre Europa de Est și Germania din cauza materiei prime contaminate cu clorură organică, contribuind la creșterea prețurilor la petrol la nivel mondial și lăsând rafinăriile din Europa fără petrol. Ar putea dura trei până la patru săptămâni pentru a obține o evaluare completă a costului daunelor și a mărimii compensațiilor necesare, a declarat Kozak reporterilor.

Scandalul petrolului contaminat spre Europa: Rusia a arestat 4 persoane

 

Petrolul din Kazahstan transportat prin Rusia pentru a fi încărcat pe tancuri petroliere în portul Ust-Luga de la Marea Baltică a fost contaminat cu clorură organică, iar Kazahstanul intenţionează să solicite despăgubiri de la grupul Transneft, care deţine monopolul asupra conductelor petroliere din Rusia, a declarat vineri pentru Reuters un înalt oficial kazah. Şase tancuri petroliere cu 598.000 de tone de petrol contaminat au fost încărcate în portul Ust-Luga, a declarat viceministrul kazah al Energiei şi Resurselor Naturale, Aset Magaulov pentru Reuters. 

“În primă fază, companiile care au vândut petrolul vor discuta cu cumpărătorii despre un discount, iar ulterior compania Kaztransoil, operatorul conductelor petroliere din Kazahstan, va purta discuţii separate cu Transneft”, a spus Aset Magaulov.

Transneft nu a răspuns imediat la solicitarea Reuters pentru comentarii. 

Magaulov a adăugat că două tancuri separate cu 199.000 de tone cu petrol curat  kazah curat au fost încărcate din Ust-Luga între 10 mai și 15 mai. Ministrul rus al energiei a declarat anterior că petrolul curat a început să fie încărcat la Ust-Luga.

“Pe baza acordului petrolier cu Transneft, dat fiind faptul că am furnizat petrol  curat, dar a fost contaminat … ar trebui să existe compensații de la Transneft”, a spus Magaulov.

Clorura organică este o substanţă utilizată pentru a creşte producţia de petrol, dar trebuie separată de ţiţei înainte de livrarea petrolului deoarece poate deteriora echipamentele de rafinare.

Kazahstanul produce aproximativ 1,8 milioane de barili de petrol pe zi şi este al doilea mare producător din fosta URSS, după Rusia. Aproximativ 12% din exporturile de petrol ale Kazahstanului se derulează prin portul rusesc Ust-Luga de la Marea Baltică. ExxonMobil, Chevron, Eni, CNPC şi Lukoil se numără printre companiile internaţionale care extrag petrol în Kazahstan.

Conducta Drujba se împarte în Belarus, într-o direcție nordică către Polonia și Germania și în alta, spre Ucraina, Slovacia, Ungaria și Republica Cehă. Numai Ungaria a reluat fluxurile de testare pentru a vedea dacă echipamentele sale din rafinării pot rezista petrolului contaminat.

Prin Druzhba se poate pompa 1 milion bpd, sau 1% din cererea globală de petrol. Ucraina și Belarus au declarat că vor cere Transneft compensații. 

Reuters: Cum a contaminat Rusia exporturi de petrol spre Europa de 2,7 miliarde de dolari

Potrivit traderilor de la mai multe mari companii petroliere europene, nivelul de clorură organică din petrolul rusesc a fluctuat între 150 şi 330 părţi la milion (ppm), în condiţiile în care nivelul maxim admis este de 10 ppm, iar nivelul normal este cuprins între 1 şi 3 ppm. Traderii susţin că ultima dată când petrolul rusesc a fost contaminat cu un nivel ridicat de clorură organică a fost în urmă cu 10 ani, însă la o scară mai mică.

 

 

BVBStiri BVB

ELECTROARGES SA (ELGS) (20/09/2021)

Numire Reprezentant Permanent Administrator

Turbo Long on Volkswagen AG Vorzuge (RCVWTL1) (20/09/2021)

Reluare tranzactionare - ora 13:05 - Notificare Raiffeisen Centrobank AG modificare limita variatie

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (20/09/2021)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 13-17 septembrie 2021

MedLife S.A. (M) (20/09/2021)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 13-17 septembrie 2021

Turbo Long on adidas AG (RCADSTL1) (20/09/2021)

Reluare tranzactionare - ora 11:30 - Notificare Raiffeisen Centrobank AG modificare limita variatie