Update articol:
LUNA PIEȚEI DE CAPITAL – DOI ANI DE PIAȚĂ EMERGENTĂ

Lucian Isac, Estinvest: Creșterea componentei de retail – o direcție pentru a avea o lichiditate mai bună la BVB

O direcție pentru a avea o lichiditate mai bună la Bursa de Valori Bucuresti o reprezintă creșterea componentei de retail, apreciaza Lucian Isac, director general Estinvest Focsani. De asemenea, el considera că piață noastră ar trebui să aibă emitenți cu o capitalizare mult mai mare și, în plus, cu un free float crescut față de situația actuală.

Piața de capital din România împlinește, în luna septembrie, doi ani de la promovarea la statutul de piață emergentă, după criteriile agenției FTSE Russell.

Pe parcursul întregii luni, Financial Intelligence va publica o serie de articole, în cadrul proiectului LUNA PIEȚEI DE CAPITAL – DOI ANI DE PIAȚĂ EMERGENTĂ, cuprinzând mesaje ale unor actori importanți din piața bursieră.

Lucian Isac ne-a transmis:  “În septembrie 2020, piața locală de capital a fost introdusă în indicii de piață emergenta FTSE Russell, prin includerea acțiunilor SNN și TLV în indicii respectivi.

De la acel moment, se aștepta ca piața noastră să aibă o vizibilitate mai bună în rândul investitorilor istitutionali externi, cu efecte pozitive asupra lichidității și asupra creșterii numărului de investitori.

Cred că acest lucru s-a întâmplat, întrucât, de atunci, au mai intrat în indici încă 8 companii : SNP, TRP, ONE , M, WINE, COTE, IMP și SFG, iar principalul factor de includere și menținere în indici îl reprezintă testul de lichiditate. Cifrele oficiale înaintate de către Fondul de Compensare a Investitorilor ne arată faptul numărul investitorilor a crescut de la aprox. 65000 (dec. 2020)  la aprox. 117.000 ( iunie 2022 ).

Piața de capital românească a avut o evoluție peste așteptări în ultimii doi ani, dacă ținem cont de contextul plin de incertitudini din această perioada: la începutul intervalului ne aflam în plină criză Covid, iar ultima jumătate de an a stat sub semnul războiului din est și al consecințelor sale. În aceste condiții, bursa noastră a crescut cu 36%, iar dacă ținem cont și de dividende, aprecierea a fost de aprox 58%.

Totuși suferim foarte mult la capitolul lichiditate, care este foarte departe de piețele dezvoltate, iar în ultima perioada a devenit o problema acută.

Lichiditatea scăzută este și principalul obstacol în calea promovării pieței și în indicii MSCI.

Există temeri că o eventuală scădere a prețului acțiunilor deja incluse în indici să conducă, pe fondul unui freefloat mic, la o neîndeplinire a criteriului de lichiditate.

În aceste condiții , consider că piața noastră ar trebui să aibă emitenți cu o capitalizare mult mai mare și, în plus, cu un free float crescut față de situația actuală. De asemenea, trebuie să sprijinim și să promovăm aducerea la bursă a unor companii importante în PIB-ul țării.

O altă direcție pentru a avea o lichiditate mai bună o reprezintă creșterea componentei de retail. Aceasta se poate obține prin mai multe cai:

– o promovare mai bună a avantajelor investițiilor bursiere;

– educație financiară la nivel de masă;

– încurajarea investițiilor bursiere prin măsuri fiscale;

– simplificare operațiune de listare și acordare avantaje fiscale pentru companii listate;

– implicarea Statului prin privatizări ale companiilor naționale atractive.”

În total, România va avea, din 19 septembrie, 13 companii incluse în indicii FTSE Russell dedicați pietelor emergente, șapte în indicii FTSE Global Micro Cap și șase în indicii FTSE Global All Cap.

Pe 1 decembrie 2022, Bursa de Valori Bucuresti va implini 140 de ani de la deschiderea oficiala a bursei, dupa o perioada de peste 70 de ani in care au functionat in Romania doar burse de comert.

Dragoș Manolescu, OTP Asset Management: Apariția unor platforme de distribuție, în care clientul de retail să găsească, în același loc, fonduri de la mai mulți administratori locali ar putea avea un impact pozitiv asupra dezvoltării pieței

BVB | Știri BVB

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (06/10/2022)

Eliberare unitati rezidentiale si locuri de parcare in cadrul One Cotroceni Park

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (06/10/2022)

Finalizarea Programului nr. 6 de rascumparare actiuni

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (06/10/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

BANCA TRANSILVANIA S.A. (TLV) (06/10/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 03.10.-05.10.2022