Update articol:
LUNA PIEȚEI DE CAPITAL – DOI ANI DE PIAȚĂ EMERGENTĂ

Dragoș Manolescu, OTP Asset Management: Apariția unor platforme de distribuție, în care clientul de retail să găsească, în același loc, fonduri de la mai mulți administratori locali ar putea avea un impact pozitiv asupra dezvoltării pieței

Apariția unor platforme de distribuție de produse de investiții în care clientul de retail găsească în același loc, spre exemplu, fonduri de investiții administrate de mai mulți administratori locali, ar putea avea un impact pozitiv asupra dezvoltării pieței, considera Dragoș Manolescu, DCEO  OTP Asset Management.

In opinia sa, de asemenea, dezvoltarea serviciilor de consultanță de investiții și modele de distribuție bazate de portofolii predefinite de fonduri de investiții care fie create în funcție de profilul de risc și orizontul de timp al fiecărui investitor poate ofere un impuls pieței de capital.

Totodată este nevoie de aducerea la cota BVB de noi companii din domenii diferite de activitate, care ar putea capteze interesul publicului larg față de investiția în piața de capital, ne-a mai spus el.

Piața de capital din România împlinește, în luna septembrie, doi ani de la promovarea la statutul de piață emergentă, după criteriile agenției FTSE Russell.

Pe parcursul întregii luni, Financial Intelligence va publica o serie de articole, în cadrul proiectului LUNA PIEȚEI DE CAPITAL – DOI ANI DE PIAȚĂ EMERGENTĂ, cuprinzând mesaje ale unor actori importanți din piața bursieră.

În total, România va avea, din 19 septembrie, 13 companii incluse în indicii FTSE Russell dedicați pietelor emergente, șapte în indicii FTSE Global Micro Cap și șase în indicii FTSE Global All Cap.

Pe 1 decembrie 2022, Bursa de Valori Bucuresti va implini 140 de ani de la deschiderea oficiala a bursei, dupa o perioada de peste 70 de ani in care au functionat in Romania doar burse de comert.

***

Cum vedeți evoluția pieței de noastre de capital în ultimii doi ani?

Dragoș Manolescu: După un an 2020 în care indicii BVB au avut o evoluție modestă, a urmat un an 2021 excepțional pentru indicii Bursei de Valori București. Dacă în 2020 indicii BVB au avut de suferit din cauza corecțiilor înregistrate de acțiunile companiilor producătoare de energie, putem spune că anul 2021 (și 2022) este anul în care aceste companii înregistrează rezultate foarte bune pe fondul creșterii prețurilor la energie (petrol, gaze, electricitate). Aceste rezultate se văd în cotațiile acțiunilor care au avut o evoluție pozitivă.

Cum sectorul energetic are o pondere importantă în indici BVB (în jur de 50% din componentă indicelui la ora actuală), astfel se explică.

Când și în ce condiții vedeți posibilă promovarea la statutul de piață emergentă de către MSCI?

Dragoș Manolescu: Odată cu listarea Hidroelectrica, România ar trebui să promoveze la statutul de piață emergenta în indicii de acțiuni MSCI. În indicii de obligațiuni, România deja face parte din indicii de piețe emergente.

Ce eforturi considerați că mai trebuie depuse pentru dezvoltarea pieței de capital?

Dragoș Manolescu: Așa cum piața a transmis de mai multe ori, ne așteptăm la o legislație suplă care să ajute la dezvoltarea de produse și servicii noi.

Credem că deschiderea pieței pe modelul de “open arhitecture” și apariția unor platforme de distribuție de produse de investiții în care clientul de retail să găsească în același loc, spre exemplu, fonduri de investiții administrate de mai mulți administratori locali, ar putea avea un impact pozitiv asupra dezvoltării pieței.

De asemenea, credem că dezvoltarea serviciilor de consultanță de investiții și modele de distribuție bazate de portofolii predefinite de fonduri de investiții care să fie create în funcție de profilul de risc și orizontul de timp al fiecărui investitor poate să ofere un impuls pieței de capital.

Totodată este nevoie de aducerea la cota BVB de noi companii din domenii diferite de activitate, care ar putea să capteze interesul publicului larg față de investiția în piața de capital. Aici putem să ne gândim la Hidroelectrica, Salrom, Aeroportul București, CEC Bank și de ce nu, la Eximbank (care să încorporeze și Banca Românească). Toate aceste companii listate la cota BVB ar putea să atragă noi investitori de retail din România, precum și investitori instituționali internaționali.

***

Ovidiu Petru, ASF: Trecerea BVB la statutul de piață emergentă a avut un impact semnificativ asupra investitorilor, deoarece semnalează potențialul de creștere viitoare pentru piața de capital din România

Radu Hanga, BVB: Observăm perspective pozitive de obținere a statului de piață emergentă și din partea furnizorului de indici MSCI

Adrian Tănase, BVB: Avem anul acesta trei companii care îndeplinesc criteriile de capitalizare cerute de MSCI

Monica Ivan, BRK Financial Group: Ritmul includerilor în indicii FTSE va scădea

Ӧmer Tetik, Banca Transilvania: Funcționarea Contrapărții Centrale (CCP) ar aduce instrumente noi și siguranță mai mare în ceea ce privește tranzacționarea

Johan Meyer: Fondul Proprietatea vrea să-și listeze pachetul de acțiuni la Hidroelectrica, pentru a ajuta piața de capital să atingă criteriile MSCI de promovare la statutul de piață emergentă

Claudiu Năsui, USR: Ne lipsesc unele listări mari, precum Hidroelectrica sau Salrom

Adrian Codirlaşu, CFA România: În 2021, BVB și-a îndeplinit menirea de a fi o platformă de atragere de capital pentru companiile private 

BVB | Știri BVB

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (06/10/2022)

Eliberare unitati rezidentiale si locuri de parcare in cadrul One Cotroceni Park

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (06/10/2022)

Finalizarea Programului nr. 6 de rascumparare actiuni

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (06/10/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

BANCA TRANSILVANIA S.A. (TLV) (06/10/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 03.10.-05.10.2022