Update articol:

Marcel Boloş, despre propunerea lui Florin Cîţu privind eliminarea pensiilor speciale: “România nu se poate comporta ca o ţară sălbatică, fiindcă aceste pensii speciale există în toată Uniunea Europeană”

Sursa foto: Facebook

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a declarat miercuri, despre propunerea lui Florin Cîţu privind eliminarea pensiilor speciale, că ”România nu se poate comporta ca o ţară sălbatică, fiindcă aceste pensii speciale există în toată Uniunea Europeană”.

Nu suntem ţara din Uniunea Europeană care am inventat pensiile speciale, cum nu cred că ar fi firesc, ca să fim, poate, printre puţinele – dacă nu chiar singura ţară din Uniunea Europeană – care să le eliminăm, a mai spus Boloş.

Ministrul a fost întrebat cum comentează postarea de pe pagina de Facebook a lui Florin Cîţu, în care acesta afirma că, dacă s-ar elimina, de exemplu, pensiile speciale, n-ar mai fi nevoie să fie eliminat acel 9,4% din PNRR.

”Să ştiţi că România nu se poate comporta ca o ţară, îmi cer scuze că poate spun neacademic, sălbatică, fiindcă aceste pensii speciale există în toată Uniunea Europeană. Există categorii de pensionari care beneficiază de pensii speciale. Nu suntem ţara din Uniunea Europeană care am inventat pensiile speciale, cum nu cred că ar fi firesc, ca să fim, poate, printre puţinele – dacă nu chiar singura ţară din Uniunea Europeană – care să le eliminăm”, a precizat Marcel Boloş.

Ministrul Fondurilor Europene a precizat că aici trebuie căutată o soluţie de mijloc şi gândit un mecanism care să fie unul echilibrat. ”Nici să cădem în extrema aceea în care, să zicem, pensiile speciale sunt eliminate, ci, dimpotrivă, cred eu că o cale de mijloc e necesară ca să ieşim din acest impas”, a completat ministrul, potrivit News.ro.

Marcel Boloş a menţionat că prima clarificare pe care trebuie să o avem cu Comisia Europeană este de concordanţa între conţinutul jalonului şi prevederile din legislaţia naţională.

”Aşa cum arată acum decizia Comisiei Europene, noi, ca stat membru, putem să spunem: este conţinutul jalonului cu pensii speciale? Da, dar noi asta în legislaţia naţională nu avem. Noi avem pensii ocupaţionale, avem pensii de serviciu. Şi acesta este primul lucru pe care trebuie să-l limpezim cu Comisia şi, desigur, cum v-am spus, e foarte important ca această discuţie la nivel politic să existe, ca să se transmită că această problemă este una de importanţă naţională. Problema pensiilor, în special, este de importanţă naţională şi nu putem să avem o conduită care să ne ducă în rândul statelor membre, fiind unicat cu eliminarea pensiilor speciale. Nu cred că este de bun augur, adică nu cred că un guvern din Uniunea Europeană sau, să zic, un parlament din Uniunea Europeană ar lua o astfel de decizie”, a mai spus Boloş.

Fostul premier Florin Cîţu afirmă că pensiile ar putea creşte chiar şi cu 15% în 2023 şi nu ar fi depăşită ţinta de 9.4% din PIB stabilită în PNRR, dar ”lipseşte apetitul psd-iştilor pentru reformă”.

”Marcel Ciolacu, stai acasă! Pensiile pot să crească şi cu 15% în 2023 şi nu se depăşeşte ţinta de 9.4% din PIB stabilită în PNRR. Românii trebuie să ştie că există spaţiu până în ţintă, dar lipseşte apetitul psd-iştilor pentru reformă. Marcel Ciolacu ar face bine să stea acasă şi să facă reformele din PNRR şi nu să cheltuiască banii românilor pe călătorii la Bruxelles”, a scris Cîţu, marţi, pe Facebook.

El a cerut încetarea ”manipulărilor”.

”Terminaţi cu propaganda/manipulările şi treceţi la muncă. În câteva luni trebuie să fie în vigoare legea care diminuează cheltuielile cu pensiile speciale iar la finalul trimestrului I din 2023 trebuie să fie în vigoare reforma pensiilor”, a adăugat Cîţu.

BVB | Știri BVB

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (30/09/2022)

Raport consolidat pentru semestrul I 2022

PATRIA BANK S.A. (PBK) (30/09/2022)

Modificari in conducerea societatii

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (30/09/2022)

Autorizarea unui membru al Consiliului de Administratie

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (30/09/2022)

Alegere Presedinte CA si Comitete consultative