Update articol:
După o majorare de capital de 30 de milioane de euro,

Marfin Bank devine Vista Bank și țintește dublarea cotei de piață până la 1%, pe termen scurt (vezi declarații conducerea băncii)

Antonios Mouzas

Cornel Stănescu, membru al Consiliului Director al Asociaţiei Române a Băncilor şi Director General Adjunct Marfin Bank: „Am ajuns la un punct în care impactul  taxei pe active financiare  este minim pentru sistemul bancar”

 

Marfin Bank Romania, parte a Grupului Vardinogiannis, își schimbă numele în Vista Bank Romania din 21 mai, acesta fiind ultimul pas al unui proces aprofundat de consolidare a afacerii, care a inclus majorarea de capital de 30 milioane de euro din luna septembrie a anului trecut, extinderea echipei manageriale, precum și perfecționarea portofoliului de produse și servicii, potrivit unui comunicat.

“Grație sprijinului mai puternic din partea unuia dintre cele mai mari grupuri din Europa de Sud-Est, noua Vista Bank Romania va oferi servicii personalizate, mai bune, mai aproape de clienţi prin înţelegerea nevoilor lor şi prezentând soluţii financiare personalizate. Avem o încredere puternică în potențialul pieței românești, unde suntem hotărâți să jucăm un rol crucial într-un mod durabil, cu perspective pe termen lung şi cu puterea de neegalat a Grupului Vardinogiannis”, a declarat Antonios Mouzas, CEO Vista Bank Romania.

Acesta a mai spus, într-o conferință, că dorește ca banca să dea credite de 200 de milioane de euro, într-un an, iar banca să își dubleze cota de piață, de la 0,5%, la 1%.

Antonios Mouzas ne-a spus că rata creditelor neperformante este de 6%. 

 
Referitor la taxa pe active bancare, Cornel Stănescu, membru al Consiliului Director al Asociaţiei Române a Băncilor şi Director General Adjunct Marfin Bank, a declarat: „Am avut discuţii timp de mai multe luni de zile cu Ministerul de Finanţe şi alte persoane din Banca Naţională  a României  şi am ajuns la un punct în care impactul acestei taxe  este minim pentru sistemul bancar. Nu poţi avea o creştere în economie fără  o îmbunătăţire constantă a portofoliului de credite. Deci pentru a avea o creştere sustenabilă în România, trebuie să dăm mai multe credite economiei reale din România şi sectorului retail (credite imobiliare şi de consum).  De aceea nu poţi taxa creditarea.  Avem alte zone în care pot fi impuse taxe”.        

 

Asociaţia Română a Băncilor a anunţat, în mai multe rânduri, că o taxă pe creditare în România, statul cu cel mai redus grad de intermediere financiară din UE (de doar 26,4%), e cât se poate de nocivă.

Noua Vista Bank Romania se adresează companiilor medii și persoanelor fizice cu venituri peste medie, în special companiilor cu vânzări între 3 – 50 de milioane de euro și persoanelor fizice cu venit lunar net de peste 5.000 de lei.

Cu o rețea de 30 de sucursale în România, dintre care 9 în București și 21 în alte orașe, strategia băncii vizează deschiderea mai multor sucursale în orașe-cheie, așa cum este Bucureștiul, în conformitate cu modelul de business şi segmentele adresate. Conform noii strategii, banca folosește un model în care fiecare client are propriul său manager de servicii financiare și primește soluții personalizate.

Vista Bank Romania se situează pe locul 22 din cele 35 de bănci din România în funcție de valoarea activelor, iar obiectivul pe termen scurt este dublarea cotei de piață până la 1% și crearea unui model de afaceri profitabil și durabil pentru a putea participa la viitoarea consolidare a pieței.

Marfin Bank (Vista Bank) are în prezent 270 de salariaţi. 

Oficialii băncii au spus că banca nu a apelat la programe de restructurare şi că au în vedere angajări.   

Banca a încheiat anul 2018 cu un profit net de 10,7 milioane de lei și cu o valoare a capitalului de 295 milioane de lei. În primele patru luni ale anului 2019, veniturile din exploatare s-au dublat, nivelul creditelor neperformante a scăzut dramatic, iar raportul dintre valoarea creditelor și a depozitelor a ajuns la 55%, rezultate care indică excelenta rată de lichiditate a băncii. La sfârșitul lunii aprilie, soldul împrumuturilor a fost de 0,95 miliarde de lei, în timp ce valoarea cumulată a depozitelor a fost de 1,8 miliarde de lei.

Grupul Vardinogiannis, care a achiziționat anul trecut Marfin Bank, este unul dintre cele mai mari conglomerate industriale din sud-estul Europei, cu activități care includ energia, rafinăriile petroliere, peste 1.400 de benzinării, producția și distribuția energiei electrice, transportul maritim, sectorul financiar, media și divertisment. Vânzările grupului au ajuns la 9,5 miliarde de euro în 2018, EBITDA a fost de aproximativ 495 de milioane de euro, capitalurile proprii de peste 1,1 miliarde de euro și peste 2.500 de angajați. Grupul este implicat în activități financiare și bancare începând din 1990.