“În proiect au fost deja investiți peste 60 de milioane USD”
Guvernul României a aprobat, recent, licența de concesiune a activității miniere de exploatare a minereului de cupru cu conținut de aur în perimetrul Rovina, județul Hunedoara, încheiată între Agenția Națională pentru Resurse Minerale și Societatea Comercială SAMAX ROMÂNIA SRL. În mai 2015, a fost acordată o licență minieră pentru SAMAX România SRL (100% deținută de Euro Sun Mining) pentru proiectul Valea Rovinei.
Suprafaţa perimetrului de exploatare este de 27,678 kmp, durata de concesiune este de 20 de ani contractuali, cu drept de prelungire pe perioade succesive de 5 ani. Produsul minier realizat de titular este concentrat de cupru cu conţinut de aur. Taxa anuală pe activitatea minieră de exploatare este de 34.180 lei/kmp, iar redevenţa minieră reprezintă o cotă procentuală de 5% din valoarea producţiei miniere pentru minereuri neferoase, respectiv o cotă de 6%pentru valoarea producţiei miniere pentru metale nobile, în lei. Valoarea producţiei miniere, estimată pe durata de concesiune de 20 de ani, este de 3.697.911.600 dolari pentru aur şi 1.772.194.945 dolari pentru minereuri neferoase, respectiv cupru. În consecinţă valoarea redevenţei datorată bugetului de stat pentru perioada de concesiune este de 221.874.696 dolari pentru aur şi 88.609.747,25 dolari pentru cupru, potrivit documentelor.
Domnul Scott Moore, preşedintele Euro Sun Mining, a avut amabilitatea să ne ofere un interviu în exclusivitate, în care ne-a povestit despre investiţia de la Rovina.
…………………………………………………………………………………………………..
Reporter: Recent, licenţa pentru perimetrul Rovina a fost aprobată de Guvernul României. Vă rog să ne spuneţi care sunt paşii următori pentru începerea exploatării la Rovina.
Scott Moore: Compania va solicita obținerea certificatului de urbanism. Vom elabora și vom depune în cel mai scurt timp documentațiile necesare pentru obținerea autorizației de construire incluzând parcurgerea procedurii obținerii acordului de mediu (ESIA).
Reporter: Care au fost cheltuielile Euro Sun Mining până în prezent pentru Rovina? La cât estimaţi că vor ridica până la demararea exploatării?
Scott Moore: Pentru a ajunge în acest stadiu, în proiect au fost investiți peste 60 de milioane USD și anticipăm că se vor investi încă 300 de milioane USD înainte să se înceapă exploatarea minieră.
Reporter: Câte locuri de muncă vor fi înfiinţate pentru exploatarea perimetrului de la Rovina?
Scott Moore: Estimăm că se vor crea 400 de locuri de muncă directe în cadrul exploatării miniere și 1000 de locuri de muncă indirecte odată cu începerea producției. Ne așteptăm la aproximativ 2000 de locuri de muncă create de către contractori în etapa de construcție a obiectivelor miniere.
Reporter: Care este procedeul pe care îl veţi utiliza pentru scoaterea cuprului/aurului? Veţi folosi cianurarea?
Scott Moore: Procedeul de preparare a minereului constă în concasarea și măcinarea minereului urmate de un proces de flotație simplă fără utilizarea cianurii. Produsul nostru final va fi un concentrat de cupru care conține aur.
Reporter: Cum apreciaţi redevenţele şi taxele impuse de statul român pentru exploatarea Rovina? Cum sunt acestea comparativ cu alte state unde Euro Sun Mining are exploatari similare?
Scott Moore: Redevențele pentru aur și cupru sunt oarecum mai mari decât în alte țări, dar impozitul pe profit este mai mic în România. Când decizi să faci o investiție trebuie să analizezi toate contribuțiile către stat, nu doar redevențele. În ansamblu, contribuția economică către stat este similară prevederilor legale din legislația minieră a altor state occidentale.
Exploatarea minieră de la Rovina este obligată să respecte toate standardele naționale și europene de mediu utilizând în acest scop cele mai bune tehnologii disponibile”.
Reporter: Cum va fi afectat mediul de exploatarea de la Rovina? La cat estimaţi că se va ridica garanţia financiară pentru reducerea mediului deteriorat ca urmare a activităţilor miniere de exploatare?
Scott Moore: Cei mai mulți oameni au o viziune simplistă asupra valorii resurselor. S-a spus că resursele din zăcământul Rovina valorează 5 miliarde de dolari, dar, ne-exploatate, valoarea acestor resurse este egală cu zero. Oamenii trebuie să înțeleagă că există un cost semnificativ pentru extragerea resurselor minerale. Este nevoie de o investiție de capital majoră într-o mînă și de o perioada lungă de timp înainte de a putea produce primul dolar. Echipamentele mobile, instalațiile de preparare a minereului, stațiile electrice, energia, combustibilii, plus forță de muncă pentru exploatarea minieră, toate acestea implică costuri și aduc beneficii comunităților locale și statului. Beneficiile economice sunt complexe și depășesc simplă plata a redevențelor.
Exploatarea minieră de la Rovina este obligată să respecte toate standardele naționale și europene de mediu utilizând în acest scop cele mai bune tehnologii disponibile. Un exemplu este depozitarea sterilului de uzina în stare uscată, metodă care elimină depunerea în iazuri de decantare. Depozitarea în stare uscată nu creează problemele de mediu asociate iazurilor de decantare, iar ecologizarea haldei uscate are loc odată cu avansarea exploatării, nu după oprirea exploatării cum se întâmplă în cazul iazurilor de decantare. Această soluție tehnologică reprezintă una dintre măsurile de diminuare semnificativă a impactului proiectului asupra mediului.
Costurile de refacere a mediului vor fi identificate și prezentate într-un document specific (Planul de refacere a mediului) în cadrul procedurii de acordare a autorizației de construire și de funcționare, conform standardelor legale naționale și europene.
Produsul nostru final va fi un concentrat de cupru care conține aur. Gândiți-vă că arată ca un sac mare de noroi uscat. Acesta va fi apoi vândut către o topitorie pentru a fi transformat în metal.
Reporter: Când credeţi că va fi gata studiul de fezabilitate care va accelera proiectul Văii Rovina?
Scott Moore: Spre sfârșitul anului 2019.
Reporter: Din ce surse veţi finanţa exploatarea de la Rovina?
Scott Moore: Finanțarea proiectului Rovina se va realiza atât prin împrumuturi cât și prin atragere de capital, având ca surse piețele financiare europene și nord-americane.