Economia zonei euro îşi va continua creşterea, dar sporesc riscurile cu care se confruntă regiunea, de la tensiunile comerciale la preţurile ridicate ale activelor, a afirmat joi preşedintele BCE, Mario Draghi, în timpul unei audieri în Parlamentul Irlandei, transmite Reuters, potrivit Agerpres.
După ce în ultimii ani măsurile adoptate de BCE au stimulat avansul economiei, recent, instituţia a început să retragă treptat stimulentele, într-un moment în care expansiunea încetineşte, iar tensiunile comerciale dintre SUA şi China subminează încrederea.
“Deşi rezultatele unor studii şi date specifice arată o creştere mai slabă decât ne-am aşteptat, cele mai recente informaţii sugerează că avansul extins în zona euro şi în Irlanda va continua”, a declarat Mario Draghi.
Acesta a confirmat că BCE este în grafic pentru finalizarea programului său de achiziţii de obligaţiuni până la sfârşitul anului şi a avertizat că există nori la orizont, mulţi fiind dincolo de aria de acoperire a instituţiei.
După ani în care a sprijinit creşterea economiei zonei euro, BCE a reafirmat luna trecută că schema sa de achiziţii de active, în valoare de 2.600 miliarde de euro, se va încheia anul acesta, iar ratele dobânzilor ar putea creşte din vara anului viitor.
“Măsurile comerciale protecţioniste implementate au avut poate efecte limitate până acum, dar escaladarea tensiunilor comerciale subminează încrederea”, a afirmat Draghi, care a subliniat că este necesară monitorizarea evoluţiilor legate de Brexit şi temerile privind stabilitatea financiară. “Deşi nu există în prezent dovezi convingătoare privind efectele preţurilor ridicate ale activelor la nivelul zonei euro, vedem unele riscuri pe plan local. Totuşi, politica monetară din zona euro nu este instrumentul adecvat pentru rezolvarea acestor riscuri”, avertizează şeful BCE.
În trimestrul al treilea, economia zonei euro a înregistrat o creştere anuală de 1,7%, o încetinire semnificativă faţă de trimestrele precedente, iar analizele BCE sugerează că o nouă diminuare ar duce ritmul de creştere al economiei zonei euro sub potenţialul de creştere, moment în care presiunile inflaţioniste ar putea să se reducă.