Update articol:

Michael Bloomberg, candidatul miliardar la preşedinţia SUA,  propune impozitarea corporaţiilor şi a oamenilor bogaţi, “ca mine” 

Foto Twitter Foto Twitter

Candidatul democrat la preşedinţia americană Michael Bloomberg a propus sâmbătă majorarea semnificativă a taxelor pentru americanii bogaţi şi corporaţii, inclusiv o nouă taxă pentru persoanele care câştigă peste 5 milioane de dolari pe an, transmite Reuters.

Potrivit campaniei lui Bloomberg, măsurile ar atrage circa 5 trilioane de dolari  în decurs de 10 ani.

Toţi candidaţii democraţi importanţi au cerut taxe mai mari pentru bogaţi, iar planul lui Bloomberg îl plasează pe fostul primar miliardar al New York-ului ca fiind un relativ moderat între democraţii care speră să îl concureze pe republicanul Donald Trump în alegerile prezidenţiale din noiembrie.

Propunerile includ asemănări cu propunerile moderatului Joe Biden, favorit la desemnarea drept candidat din partea democraţilor în alegerile prezidenţiale.

La fel ca Biden, Bloomberg pledează pentru anularea reducerilor de impozite pentru americanii înstăriți, decretate de Trump, precum și pentru perceperea unor cote mai mari de impozit pe profiturile obținute de către cei bogați din vânzările de active. La fel ca Biden, el vrea să crească rata impozitului pe profit la 28% de la 21%.

Dar Bloomberg vizează în egală măsură veniturile persoanelor hiper-bogate ca el, cu o abordare similară cu spiritul noilor impozite pe avere propuse de înaintașii progresivi Bernie Sanders și Elizabeth Warren.

Michael Bloomberg şi-a câştigat averea estimată la 60 de miliarde de dolari prin vânzarea de informaţii financiare pe Wall Street. În privinţa taxării super-bogaţilor, abordarea sa diferă de cele ale lui Sanders şi Warren prin aceea că vrea taxarea profiturilor, nu a activelor.

În timp ce Sanders propune noi taxe pe averile celor mai bogaţi 0,1% dintre americani, Bloomberg vrea  o suprataxă de 5% pentru veniturile anuale de peste 5 milioane de dolari, ţintind aceeaşi categorie, respectiv cei mai bogaţi 0,1% dintre contribuabilii americani.

Experţii fiscali au avertizat că taxarea averilor şi nu a veniturilor ar putea să fie contestată în justiţie. Campania lui Bloomberg este de acord cu acest punct de vedere.

Inegalităţile economice sunt mult mai mari în Statele Unite decât în majoritatea celorlalte state dezvoltate. Cei mai bogaţi 1% dintre americani deţineau în 2016 peste 40% din avuţia naţională americană, de peste două ori mai mare comparativ cu Canada, potrivit Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică.

Bloomberg a mai propus includerea mai multor proprietăţi pentru impozare, atunci când sunt moştenite, şi eliminarea lacunelor fiscale pentru venituri şi averile moştenite.

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (02/02/2023)

Reluare tranzactionare - ora 10:00 - conform Codului BVB - operator de piata reglementata (Titlu II - art. 115 si Titlu III - art. 6) - Decizie ASF nr. 84/02.02.2023 - aprobare document oferta publica de cumparare actiuni FP

OMV PETROM S.A. (SNP) (02/02/2023)

Rezultate financiare preliminare la 31 decembrie 2022

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (01/02/2023)

Raport auditor S2 2022 art. 108 Legea 24/2017 (R)