Update articol:

Miliardarul Bill Ackman spune că atacul Rusiei asupra Ucrainei înseamnă că cel de-al treilea război mondial probabil a început deja – CNBC

Bill Ackman
  • Miliardarul Bill Ackman a avertizat că cel de-al treilea război mondial „probabil că a început deja” pe fondul atacului în curs al Rusiei asupra Ucrainei.

  • Ackman a susținut că eșecul Occidentului de a interveni în invaziile Moscovei în Georgia și Crimeea l-a „încurajat” pe președintele rus Vladimir Putin „să ia mai mult”.

  • El spune că, în cele din urmă, cheia pentru a pune capăt crizei din Ucraina stă la China.

 

Miliardarul Bill Ackman, administrator de fonduri speculative, a avertizat că cel de-al treilea război mondial „probabil că a început deja” pe fondul invaziei Rusiei asupra Ucrainei, potrivit CNBC.

„În ianuarie 2020, am avut coșmaruri despre potențialul unei pandemii, dar toată lumea părea să creadă că sunt nebun. Am coșmaruri similare acum”, a spus Ackman pe Twitter sâmbătă seara.

 

La începutul anului 2020, când au fost confirmate mai puțin de 7.000 de cazuri de coronavirus în SUA, Ackman – care este CEO al Pershing Square Capital – a cerut o izolare națională de 30 de zile și a avertizat că „va veni iadul” într-un interviu acordat CNBC. Ackman și-a apărat ulterior comentariile, după ce fondul său a anunțat la scurt timp că a câștigat peste 2 miliarde de dolari pe pariuri împotriva piețelor.

Sâmbătă, Ackman a spus că „Al Treilea Război Mondial a început probabil deja, dar am întârziat să-l recunoaștem”, deși a adăugat că „mai putem face ceva înainte de a intra într-un război fierbinte cu Rusia”.

SUA „ar putea opri absurditatea de a cumpăra petrol din Rusia și de a finanța războiul, [iar] Europa ar putea urma exemplul odată ce cererea de gaz va scădea în primăvară”, a spus Ackman.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat luni un nou apel pentru boicotarea internațională a petrolului rusesc, oficialii UE urmând să discute marți propunerile pentru a pune capăt dependenței blocului de combustibilii fosili ruși.

Contractele futures pe țițeiul Brent și contractele futures pe țițeiul american WTI au urcat luni la maximele din ultimii 13 ani, în timp ce investitorii au luat în considerare perspectiva unui embargo petrolier rusesc.

Vestul „l-a provocat deja pe Putin”

Furnizarea Ucrainei cu cele mai bune arme, informații și drone din Occident ar permite membrilor NATO să asiste Ucraina fără a pune trupe la sol, a spus Ackman.

„Ucrainenii cu armele și resursele potrivite au dovedit că au ceea ce este necesar pentru a câștiga războiul, cu excepția cazului și până când Putin devine nuclear”, a spus el. „Motivul nostru pentru a nu face mai mult pare să fie teama noastră de a-l provoca pe Putin”.

Dar el a spus că Occidentul l-a provocat deja pe președintele rus Vladimir Putin, dându-le ucrainenilor armele care le permit să zădărnicească progresele Rusiei.

O mulțime de țări din întreaga lume au furnizat arme și finanțare Ucrainei pentru a ajuta țara să se apere de invadarea forțelor ruse. Administrația președintelui american Joe Biden a cerut Congresului să aprobe finanțare în valoare de miliarde de dolari pentru Ucraina, de când Rusia și-a lansat atacul pe 24 februarie.

Dar Ackman a susținut că reticența NATO de a interveni din cauza amenințării nucleare reprezentate de Rusia a fost o mișcare strategică slabă.

„Ce facem atunci când [Putin] vrea mai mult?” întrebă Ackman. „Amenințarea nucleară nu este diferită atunci când își ia următoarea țară, indiferent dacă face parte sau nu din NATO, și până atunci ne aflăm strategic mai rău.”

Săptămâna trecută, Putin a pus forțele de descurajare nucleară ale Rusiei în alertă maximă, spunând că este un răspuns defensiv la condamnarea occidentală a invaziei sale în Ucraina și avertizând că orice țară care ar încerca să interfereze în Ucraina va suferi consecințe nemaivăzute până acum în istorie.

Dar Ackman a spus sâmbătă că aspirațiile lui Putin au crescut pentru că „nu am făcut nimic pentru a-l opri” în timpul campaniilor anterioare de invazie ale Rusiei.

Forțele ruse au invadat Georgia vecină în 2008, o mișcare care a înregistrat un răspuns internațional „remarcabil de liniștit” și a oferit Moscovei „o invitație informală pentru alte acte de agresiune în sfera tradițională de influență a Rusiei”, potrivit Consiliului Atlantic. În 2014, Rusia a invadat și a anexat Crimeea, o peninsulă din sudul Ucrainei.

Potrivit lui Ackman, „ne aflăm în primele reprize ale aspirațiilor globale ale lui Putin”. „Cu fiecare „victorie”, el este încurajat să ia mai mult”, a spus Ackman. „El ne testează și noi picăm testul de fiecare dată.”

Biden, șeful NATO Jens Stoltenberg și prim-ministrul Regatului Unit Boris Johnson au exclus cu toții să trimită trupe la sol sau să impună o zonă de excludere a zborului deasupra Ucrainei, argumentând că oricare dintre mișcări ar duce la o escaladare a conflictului și la noi suferințe umane.

Totuși, Biden a spus că SUA și aliații săi vor apăra „fiecare centimetru de teritoriu al țărilor NATO cu întreaga forță a puterii noastre colective”.

„Prin stabilirea unei linii dure bazate doar pe apartenența la NATO, nu îi dă asta lui Putin un bilet în alb pentru a invada și subjuga Suedia, Finlanda, Cipru, Irlanda, Austria, Malta și Elveția, precum și restul fostei Uniuni Sovietice?” a întrebat Ackman sâmbătă.

Rolul Chinei

Speculând că conflictul din Ucraina „se va înrăutăți”, Ackman a spus că singura modalitate de a descuraja Rusia să atace mai multe țări este ca Occidentul să folosească toate sancțiunile economice pe care le avea la dispoziție și să ofere ucrainenilor toate armele de care au nevoie pentru a se apăra.

Dacă sancțiunile nu reușesc să aibă un impact asupra acțiunilor lui Putin, a adăugat Ackman, NATO ar trebui să reconsidere aplicarea unei zone de excludere a zborului deasupra Ucrainei.

În cele din urmă,  Ackman a susținut că, totuşi, cheia pentru a pune capăt crizei din Ucraina stăla China.

„Singurul mod optimist pe care îl pot vedea în acest război este ca China să intervină și să negocieze un adevărat încetare a focului și o înțelegere”, a spus el. „În acord, ucrainenii ar putea fi de acord că nu vor adera niciodată la NATO. Rusia, la rândul ei, se poate retrage, iar sancțiunile pot fi anulate”.

„Putin respectă și probabil se teme de China”, a adăugat Ackman. „China se poate ridica pe scena mondială ajutând la rezolvarea acestei crize. Timpul se scurge, iar mulți alți copii de 18 luni mor.”

China, un aliat economic și strategic al Moscovei, nu a impus nicio sancțiune Rusiei. Beijingul a cerut diplomație și încetarea ostilităților din Ucraina.

Vorbind luni la postul „Squawk Box Asia” de la CNBC, economistul Stephen Roach a spus că China „deține atuul” în căutarea unui acord de pace între Rusia și Ucraina.

„Cred că există o singură persoană în lume care are putere asupra lui Vladimir Putin – și acesta este [președintele chinez] Xi Jinping”, a spus Roach.

 

BVB | Știri BVB

ELECTROAPARATAJ S.A. (ELJ) (05/12/2024)

Notificare Tradeville - indice alocare pentru oferta publica de cumparare actiuni ELECTROAPARATAJ

SAFETECH INNOVATIONS (SAFE) (05/12/2024)

Informare Depozitarul Central - operare majorare capital social - nr. actiuni