Update articol:

Ministrul Energiei a propus KazMunaiGas să dezvolte o fabrică de bitum în România

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a propus joi conducerii companiei KazMunaiGas să construiască o fabrică de bitum în România, în contextul în care ţara noastră importă acest material.

Acesta a scris pe Facebook: “Astăzi am participat la marcarea începerii unei investiții importante: construcția centralei de cogenerare de pe platforma Petromidia, o investiție de circa 148 milioane USD a Fondului de Investiții în Energie Româno – Kazah – unde statul este acționar prin SAPE. Termenul estimat pentru punerea în funcțiune a noii centrale este finele lunii iulie 2023.

Este un pas important în consolidarea și dezvoltarea sectorului energetic din România, începem construcția unei noi capacități de producție la cele mai înalte standarde tehnologice, de eficiență energetică și de protecție a mediului.
Această susține reducerea importurilor și creșterea exporturilor de energie în regiune, dar ajută și la consolidarea producţiei şi distribuţiei de energie electrică în regiunea Dobrogea. În același timp, va putea folosi și transformă gazul natural extras din Marea Neagră în produse finite, cu valoare ridicată și exportabile (surplus energie, producție carburanți și alte produse petroliere).

Vor mai urma și alte investiții care vor fi făcute de Fondul de Investiții, valoarea totală urmând să fie de 1 miliard de dolari. Am încredere că, așa cum și-au exprimat intenția, vor investi în producția de bitum, că avem nevoie.  Construim foarte mult în România, construim drumuri, construim autostrăzi, importăm bitum, avem nevoie de bitum să-l producem în ţară. Poate că asta poate fi o direcţie de dezvoltare a Grupului Rompetrol”.

În cadrul conferinței,  ministrul Energiei a mai sugerat conducerii KazMunaiGas să dezvolte în zona Năvodari o fermă eoliană offshore, potrivit Agerpres.

“Vorbim de decarbonare, vorbim de Marea Neagră, vorbim de offshore, dar hai să ne uităm şi la offshore winds. Poate că un proiect ar putea fi dezvoltat aici, în apele româneşti ale Mării Negre, în zona Năvodari, de către Rompetrol, a unei ferme eoliene offshore de producere a energiei electrice. Acestea sunt două idei pe scurt pe care aş putea să le propun celor de la Rompetrol, pentru finanţare din Fondul de Investiţii în Energie Kazah-Român”, a menţionat Virgil Popescu.

Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român începe construcția noii centrale de cogenerare de la Petromidia – investiție de 148 milioane de dolari

 

BVBStiri BVB

MECANICA FINA SA (MECE) (17/09/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (17/09/2021)

Functionarea Unitatii 1 la putere redusa

EB EBS TURBO SHORT 0,1/44,5/44 (EBEBSTS35) (17/09/2021)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 20 si 21 Septembrie 2021

ROMCAB SA (MCAB) (17/09/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

EB EBS TURBO SHORT 0,1/44,5/44 (EBEBSTS35) (17/09/2021)

Suspendare tranzactionare - 16:36 - Notificare Erste Group Bank AG - atingere bariera