Update articol:
LUNA PIEȚEI DE CAPITAL – DOI ANI DE PIAȚĂ EMERGENTĂ

Monica Ivan, BRK Financial Group: Ritmul includerilor în indicii FTSE va scădea

monica ivan brk

Ritmul includerilor de companii de la Bursa de Valori București în indicii FTSE Russell va scădea, întrucât bazinul companiilor cu potențial de includere s-a îngustat puternic, estimează Monica Ivan, Director General BRK Financial Group.

Piața de capital din România împlinește, în luna septembrie, doi ani de la promovarea la statutul de piață emergentă, după criteriile agenției FTSE Russell.

Pe parcursul întregii luni, Financial Intelligence va publica o serie de articole, în cadrul proiectului LUNA PIEȚEI DE CAPITAL – DOI ANI DE PIAȚĂ EMERGENTĂ, cuprinzând mesaje ale unor actori importanți din piața bursieră.

Monica Ivan ne-a transmis: “Dacă ne uităm puțin în trecut, am putea să ne amintim că anterior momentului Septembrie 2020 (obținerea statutului de Piață Emergentă) au fost mai mulți ani în care narativul era « îndeplinim toate criteriile, mai puțin cel al lichidității, avem nevoie ca două companii să treacă testele de lichiditate și obținem acest statut ».

În primii 2 ani, acest statut a fost confirmat într-un mod confortabil, numărul emitenților care trec testele de lichiditate a crescut la 13, unele companii au promovat de la o categorie inițială la una superioară, avem inclusiv retrogradări sau excluderi, putem spune că în primii 2 ani am văzut destule, practic orice revizuire a FTSE Russell a adus noutăți semnificative.

În ceea ce privește perspectivele, estimarea este că ritmul includerilor va scădea, întrucât bazinul companiilor cu potențial de includere s-a îngustat puternic (de fapt e cam gol) – chiar dacă avem companii a căror capitalizarea le-ar putea califica pentru includerea in indicii Piețelor Emergente, rezultatele lunare la testele de lichiditate le plasează destul de departe de acest deziderat. În plus, mă aștept ca unele companii să aibă dificultăți și în ceea ce privește menținerea, trendul actual fiind de scădere al lichidității (privită prin prisma metodologiei FTSE și a testelor de lichiditate efectuate de acest furnizor), dar încă ne situăm peste linia roșie.”

În total, România va avea, din 19 septembrie, 13 companii incluse în indicii FTSE Russell dedicați pietelor emergente, șapte în indicii FTSE Global Micro Cap și șase în indicii FTSE Global All Cap.

Pe 1 decembrie 2022, Bursa de Valori Bucuresti va implini 140 de ani de la deschiderea oficiala a bursei, dupa o perioada de peste 70 de ani in care au functionat in Romania doar burse de comert.

Ovidiu Petru, ASF: Trecerea BVB la statutul de piață emergentă a avut un impact semnificativ asupra investitorilor, deoarece semnalează potențialul de creștere viitoare pentru piața de capital din România

Radu Hanga, BVB: Observăm perspective pozitive de obținere a statului de piață emergentă și din partea furnizorului de indici MSCI

Adrian Tănase, BVB: Avem anul acesta trei companii care îndeplinesc criteriile de capitalizare cerute de MSCI

BVB | Știri BVB

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (06/10/2022)

Eliberare unitati rezidentiale si locuri de parcare in cadrul One Cotroceni Park

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (06/10/2022)

Finalizarea Programului nr. 6 de rascumparare actiuni

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (06/10/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

BANCA TRANSILVANIA S.A. (TLV) (06/10/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 03.10.-05.10.2022