Interviu cu domnul Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedinte ANRE
* Lichiditatea pieţei de gaze naturale aceasta este în mod semnificativ mai mare după apariţia programului de eliberare a gazelor (gas release program).
* Anul trecut, ANRE a modificat metodologia de stabilire a tarifelor de rețea atât la energie electrică cât și la gaze naturale, în sensul majorării Ratei Reglementate de Recuperare a investițiilor, cu un punct procentual pentru contribuția proprie a operatorilor de rețea, la proiectele finanțate din fonduri nerambursabile
* Dacă în viitorul apropiat, investitorilor nu li se vor oferi condiții mai avantajoase pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră, aceștia nu vor asuma acceptarea unei amânări în vederea începerii extracției înspre anul 2030
*Măsurarea inteligentă și rețelele inteligente, investiții care, nu în orice condiții sunt eficiente, sunt parte a planului european privind piața unică de energie, astfel că acestea ar putea fi finanțate din fonduri europene
Reporter: Care este opinia dvs despre Green Deal şi implicaţiile pentru România? Vom reuşi să ne îndeplinim obiectivele privind reducerea emisiilor de carbon?
Zoltan Nagy-Bege: Principalul obiectiv al Acordului Verde European este reprezentat de stimularea investițiilor sustenabile și evident, suplimentar celorlalte obiective vizate, cum ar fi: industria sustenabilă, mobiliatea sustenabilă, biodiversitatea, renovarea clădirilor, sau eliminarea poluării, acest Acord are și o dimensiune privind energia curată.
Ținta asumată de România pentru 2030, dar încă neconfirmată de Comisia Europeană, de 30,7% energie regenerabilă din total consum de energie, presupune investiții semnificative în capacități de producție regenerabile. Cu cât vom reuși mai rapid identificarea și dezvoltarea unor proiecte concrete necesare atingerii acestei ține, cu atât vor fi mai mari șansele ca o parte din acele investiții să primească finanțare din surse puse la dispoziție de Uniunea Europeană. Această situație va reduce nevoia de a aplica alte scheme de sprijin necesare pentru atragerea investitorilor. Din punct de vedere al evoluției prețului energiei plătit de clienții finali, este important să maximizăm utilizarea fondurilor europene nerambursabile pentru realizarea acestor noi capacități de producție, în caz contrar orice posibilă schemă de sprijin se va reflecta în prețul final al energiei, cu efecte negative concomitent resimțite și în ceea ce privește competitivitatea industriei românești (un exemplu în acest sens îl constituie schema de sprijin prin Certificate Verzi sau prin Bonusul de Cogenerare care se reflectă în prețul energiei).
Reporter: Ce ar trebui sa faca autoritatile din Romania/ANRE pentru a atrage cat mai multi bani din fondurile europene pentru domeniul energiei?
Zoltan Nagy-Bege: Cum spuneam, consider că este imperios necesar ca Autoritățile la nivel național să identifice cât mai repede, o varietate de proiecte posibile și să se folosească de toate oportunitățile de finanțare destinate reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră: Fondul de Modernizare, Fondul de Inovare, Tranziția Justă sau Green Deal, dar și Planul de Redresare și Reziliență, care va avea la rândul său o componentă importantă în ceea ce privește protecția mediului, reducerea emisiilor și energia curată.
Anul trecut, ANRE a modificat metodologia de stabilire a tarifelor de rețea atât la energie electrică cât și la gaze naturale, în sensul majorării Ratei Reglementate de Recuperare a investițiilor, cu un punct procentual pentru contribuția proprie a operatorilor de rețea, la proiectele finanțate din fonduri nerambursabile. Astfel, aceste investiții se vor remunera cu o rată de 8,39% (6,39% RRR de baza + 1% pentru investiții noi + 1% pentru fonduri nerambursabile), ceea cea este un stimulent puternic pentru operatori în scopul de a se folosi și ei de aceste posibilități de finanțare.
Care ar fi, în opinia dvs, principalele proiecte din energie care ar trebui finantate prin Planul National de Redresare si Rezilienta?
Zoltan Nagy-Bege: Evident, acele proiecte care, pe lângă faptul că produc plus valoare și ajută economia țării în procesul de revenire de după criza pandemică, sunt și sustenabile și curate. Acest aspect este important nu numai pentru că acest gen de proiecte sunt mai ușor de justificat și susținut în fața UE, dar este în acord și cu obiectivele pe termen lung ale României asumate față de UE.
Ar mai fi o abordare: finanțarea acelor investiții care, în condiții normale, nu ar fi cele mai eficiente. Spre exemplu, pentru categoria de clienți casnici (în număr de peste 4,5 milioane) care are un consum mediu lunar de sub 80kW și o factură anuală la energie electrică de maxim 500 lei, este foarte greu de justificat investiția în contoare inteligente. Este important de reținut însă că măsurarea inteligentă și rețelele inteligente sunt parte a planului european privind piața unică de energie, astfel că acestea ar putea fi finanțate din aceste surse.
Sper să avem cât mai curând câteva unități de producție din surse regenerabile care să fie finanțate prin PNRR, și sper să reușim să finanțăm proiecte de eficiență energetică, pentru că până la urmă, conservarea energiei rămâne cel mai eficient mod de a reduce emisiile de carbon și de a proteja mediul înconjurător.
Reporter: Cât de profitabilă pentru statul român mai este exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră, in conditiile in care gazele naturale vor fi un combustibil al tranziției la un sector energetic verde? S-a creat lichiditate în piaţa de gaze odată cu apariţia programului de eliberare a gazelor (gas release program)?
Zoltan Nagy-Bege: Gazele naturale vor avea un important rol de combustibil al tranziției pentru încă o perioadă, în toată Europa. Trebuie să acceptăm faptul că fiecare stat membru al UE are propriul plan de decarbonare, din care rezultă propriul ritm în care se renunță la sursele poluante de energie. Așa cum este prevăzut în Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europeane, la articolul 194, Uniunea Europeană respectă dreptul fiecărui stat membru de a-și stabili propriul mix energetic. Sper că și în privința planurilor de decarbonare acest drept se va menține și atâta timp cât un stat membru își asumă și atinge ținta finală de economie neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon, UE nu va interveni în deciziile luate la nivel național. Spun acest lucru pentru că sunt câteva state, cum e și România, care se vor baza pe unele surse poluante, în special pe gazele naturale pentru o perioadă mai lungă timp decât majoritatea statelor membre. O să facă acest lucru din rațiuni economice, de suportabilitate sau de siguranță în alimentare. Trebuie însă să avem în vedere că, gazele naturale vor avea acest rol important probabil doar în următorii 10, maxim 15 ani, perioadă în care statele membre se vor pregăti treptat pentru înlocuirea lor și ușor-ușor vor trece pe alte surse de energie (în principal energie electrică).
În linii mari, acestea sunt aspectele avute în vedere și de către producătorii de gaze naturale în luarea deciziei de a investi în exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră, suplimentar aspectelor de ordin fiscal și economic, evident. Dacă în viitorul apropiat, investitorilor nu li se vor oferi condiții mai avantajoase pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră, aceștia nu vor asuma acceptarea unei amânări în vederea începerii extracției înspre anul 2030, pe motiv că, la acea vreme, condițiile pieței vor fi cu mult diferite față de cele actuale. Pe scurt, timpul trece în defavoarea tuturor, iar beneficii vor fi pentru ambele părți, investitori și statul român, doar dacă exploatările încep.
Referitor la lichiditatea pieţei de gaze naturale aceasta este în mod semnificativ mai mare după apariţia programului de eliberare a gazelor (gas release program). Gas Release Program a reușit să determine consolidarea celor mai căutate produse în piață (lunar, trimestrial, semestrial, sezon, anual), să genereze atât cerere cât și ofertă pentru toate produsele, cu alte cuvinte, să fie îndeplinite caracteristicile unei piețe lichide a gazelor naturale. Pot să vă ofer și câteva cifre concrete: comparând activitatea pe platformele de tranzacționare de gaze naturale în luna februarie 2021 față de aceași lună din anul 2020, putem constata o creștere a numărului participanților pe platformele de tranzacționare cu 43%, a numărului tranzacțiilor încheiate cu 61%, dar și a volumelor de gaze naturale tranzacționate cu peste 200%.