Surse din cadrul consumatorilor pun sub semnul întrebării acuzaţiile furnizorilor
Preţurile la gaze naturale pentru consumatorii finali vor creşte cu până la 20%, din cauza punerii în aplicare a noilor modificări ale Codului Reţelei, susţin unii furnizori şi distribuitori de gaze. Aceştia spun că, începând cu primul trimestru 2019, costurile vor fi transferate către clienţii finali, în condiţiile în care doar 30% din consumatorii casnici beneficiază de preţuri administrate de către ANRE.
În replică, surse din cadrul consumatorilor pun sub semnul întrebării acuzaţiile furnizorilor şi susţin că modificările la Codul Reţelei duc transparentizarea pieţei de gaze.
În opinia unor distribuitori de gaze, una din cauzele acestei creşteri a preţului este modul în care depăşirile de rezervare de capacitate sunt tratate faţă de varianta anterioară a Codului Reţelei (acum, depășirile se calculează pe puncte fizice individuale, în timp ce înainte se făcea gruparea punctelor în funcţie de zona de distribuţie), deja existând procese în justiţie între Transgaz şi anumiţi participanţi din piaţă cu privire la facturile de depăşire de rezervare de capacitate.
Distribuitorii de gaze mai spun: ”Imposibilitatea de a transfera rezervările de capacitate în cadrul propriului portofoliu generează costuri adiţionale pentru utilizatorii de reţea. Spre exemplu, în perioada de iarnă, este întâlnită situaţia în care gazele nu se pot extrage din depozit şi, prin urmare, este necesară contractarea unor cantităţi de gaze din import. În lipsa posibilităţii de a transfera rezervarea de capacitate între punctele de intrare, se vor genera costuri adiţionale aferente nivelurilor zilnice de rezervare utilizate pentru importul de gaze.
Astfel, ne este limitat transferul de rezervare de capacitate la depozit, acesta din urmă fiind un instrument de echilibrare.
De asemenea, migraţia clienţilor din portofoliu care nu este urmată şi de transferul de rezervare de capacitate duce la plata unor volume de rezervare care nu pot fi utilizate către alte puncte în care societăţile contractează clienţi, generând astfel costuri adiționale ce vor fi de asemenea reflectate în prețul oferit clientului final”.
Distribuitorii de gaze consideră că apariţia pieţei pentru ziua următoare (PZU) la gaze şi tendinţa Autorității Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) de a îndemna către utilizarea OPCOM, exclusiv, ca gestionar al acestei pieţe, în condiţiile în care Bursa Română de Mărfuri (BRM) nu se poate desemna ca o contraparte din pricina unor elemente din propriul regulament (conform celor menționate tot de către ANRE), reprezintă alte cauze pentru costuri adiţionale.
“Suntem supuşi unui tratament abuziv în ceea ce priveşte determinarea preţurilor penalizatoare pentru cantităţile de excedent/deficit, respectiv 1 leu/MWh pentru excedent şi 500 de lei/MWh pentru deficit”, mai acuză distribuitorii şi furnizorii de gaze, care mai aduc ca argument eliminarea începând cu 1 octombrie a instrumentului FTG (facilitatea de transfer gaze), deşi piaţa de echilibrare se preconizează că va debuta abia la 1 ianuarie 2019.
“Toţi participanţii la piaţa de gaze naturale sunt forţaţi să devină utilizatori de reţea, ceea ce presupune, pe lângă costurile adiţionale, taxe, contracte, garanţii şi operarea unor platforme complicate şi cu numeroase probleme de ordin tehnic”, mai spun furnizorii de gaze, care menţionează că, în acest fel, vor fi generate un număr foarte mare de facturi de către Transgaz, având în vedere faptul că acesta va penaliza poziţia individuală a fiecărui operator de reţea şi nu poziţia netă a unui anumit număr de utilizatori de reţea. Vom fi puși în situația de a tranzacționa dezechibre iniţiale în cadrul PZU, în condiţiile în care există diferenţe însemnate între alocările iniţiale şi cele finale (de menționat că, la nivel national, balanța surse – consumuri pentru lunile octombrie – decembrie 2016 nu este închisă nici până în prezent)”.