Update articol:

Opinie Jacques Attali: După Fake News, Fake Finance

Attali http://www.attali.com/en/biography/

Și ce se întâmplă dacă ceea ce s-a întâmplat în ciudata saga a speculațiilor GameStop ar indica probleme mult mai profunde în joc? …

Finanțele au fost întotdeauna un loc pentru zvonuri, minciuni și știri false, pentru companii disperate sau guverne pentru a atrage capital, a înșela concurenții și a face profituri mari. Multe mass-media, în special în Franța, au trăit chiar mult timp, în secolele al XIX-lea și al XX-lea, prin comercializarea știrilor false, prin reclame financiare deghizate în articole de jurnaliști onorabili și săvârșind alte turpitudini.

Astăzi, nu este surprinzător dacă situația a luat o cu totul altă dimensiune.

În primul rând, pentru că am trecut de la presa scrisă la cea online și rețelele sociale, care au înmulțit exponențial mijloacele prin care se transmit știrile false. Mai mult, pentru că am văzut apărând, pe aceste rețele, noi modalități prin care toată lumea se poate exprima: digitalizarea și democratizarea conduc la o economie a furiei şi la mânia împotriva celor bogați și puternici, cei care monopolizează banii, puterea și cunoașterea; și la apariția unor cereri uneori foarte sensibile împotriva privilegiilor, scandalurilor și pentru mai multă egalitate și respect. Pe de altă parte, ele conduc, de asemenea, la proliferarea minciunilor, a știrilor false și la apariția cultelor precum QAnon, denunțarea crimelor imaginare și vânătorile mortale.

Alianța dintre marile tehnologii și democratizare duce mass-media într-o turbulenţă din care puțini vor ieși vii, cu excepția cazului în care reglementările globale limitează puterile stăpânilor rețelelor sociale care au devenit servicii publice prin natură și dacă nu se acordă celorlalte medii mijloacele de combatere a știrilor false, cu ajutorul special al școlilor și universităților.

Nu ar trebui să fim surprinși dacă finanțele sunt amenințate de aceeași dezvoltare:

De mult timp, se întâmplă transformarea digitală a industriei financiare. Mai recent, a devenit o activitate pentru mase, datorită apariției unor aplicații simple care permit tuturor să achiziționeze acțiuni, la fel cum rețelele sociale au permis tuturor să devină jurnalist.

Alianța dintre sectorul tehnologic și democratizare nu ar putea duce decât, ca și în cazul mass-media, la apariția unei furii mari a jucătorilor mai mici împotriva marilor jucători.

În primul rând, a fost furia micilor investitori de pe piața bursieră împotriva celor care câștigă mulți bani speculând asupra dispariției unei companii; de exemplu, parierea pe scăderea prețului unei acțiuni (ceea ce am numit în limbajul bursier „shorting”, adică investitorul împrumută o acțiune pe care nu o deține, vinde acțiunile și apoi cumpără acțiunile înapoi când prețul a scăzut  -așa cum a prezis investitorul – pentru a-l returna creditorului).

Așa s-a întâmplat recent, când o armată de mici investitori cu amănuntul, după ce și-au dat seama că fondurile speculative mari au decis să parieze pe scăderea acţiunilor companiilor instabile, precum GameStop, Blackberry și AMC Entertainment, s-au adunat în locuri de întâlnire virtuale, precum Reddit, și s-au unit pentru a crește prețul acțiunilor companiei, forțând fondurile speculative să cumpere aceste acțiuni la un preț mai mare pentru a putea închide vânzarea la care s-au angajat.

Unele dintre aceste fonduri speculative, precum Melvin Capital, au trebuit să găsească sume uriașe de bani pentru a-și încheia tranzacțiile. Robinhood, una dintre cele mai importante platforme de tranzacționare online fără comisioane creată recent, a trebuit chiar să închidă temporar anumite tranzacții pentru a-și completa rezervele, spre marea furie a clienților săi; iar unii mici investitori de retail au câștigat sume considerabile pedepsindu-i pe cei mari.

Ce urmează? Ne putem imagina că aceste locuri de întâlnire între câțiva investitori mici, aceste camere de chat, devin locuri de întâlnire și coaliție pentru milioane de investitori mici, pentru a lansa o operațiune ascendentă sau descendentă împotriva unei acţiuni, indiferent de valoarea sa reală.  Pentru a câştiga bani. Pentru a dăuna unei anumite companii, etichetată corect sau greșit ca nocivă. Pentru a sabota încrederea în piețele financiare. Pentru a denunța capitalismul financiar. Pentru a distruge averea și planurile de pensii ale americanilor. Să distrugem acest mod de finanțare a companiilor și a piețelor. Sau din orice alt motiv politic. Riscând sume mici de bani, un număr foarte mare de jucători mici în finanțele digitale, dacă se reunesc și organizează o astfel de poveste, pot destabiliza temporar orice firmă sau piață. Ne putem imagina perfect, din acest motiv, că vor fi lansate știri false în aceste camere de chat, care vor găsi oameni care să le creadă.

Aceste manevre pot avea succes? Poate participa finanțarea digitală la marea furie la locul de muncă împotriva puternicilor și a speculatorilor, împotriva celor care sunt preocupați doar de profiturile lor imediate, fără a se uita la impactul global al acestor companii? Putem vedea, de asemenea, dezvoltarea unei „finanțări false” la fel de dăunătoare pe cât sunt știrile false?

Din nou, dacă nu luăm măsuri rapid și dacă nu sunt implementate reglementări foarte stricte pentru a preveni acest lucru, finanțarea falsă va crește și ce e mai rău încă nu a venit.

Să ne uităm la partea bună: ca orice criză, aceasta ne oferă o oportunitate de a rezolva probleme pe care nu am îndrăznit să le abordăm înainte: reglementarea piețelor financiare globale; punerea capăt a speculațiilor neproductive; lupta împotriva știrilor false; și poate, putem visa puțin: o mai bună distribuire a bogăției financiare între toți și direcționarea finanțelor către întreprinderi durabile, pozitive, pentru a servi economiei vieții.

 

BVBStiri BVB

ALRO S.A. (ALR) (15/10/2021)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (15/10/2021)

Convocare AGEA pentru data de 8 decembrie 2021

SIF TRANSILVANIA S.A. (SIF3) (15/10/2021)

Act aditional la contract de credit

ALRO S.A. (ALR) (15/10/2021)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)